UHUVVET (SELMA RIZA)
roman
Selma Rıza (d. 5 Şubat 1872 - ö. 5 Ekim 1931)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Selma Rıza'nın 1892-1897 yılları arasında yazdığı; ancak hayatta olduğu süre içerisinde yayımlanmayan romanı. Eser, Nebil Fazıl Alsan'ın bir tesadüf sonucu iki eski okul defterine yazılmış yazıları bulmasıyla ortaya çıkar. Alsan bu defterleri okur ve sadeleştirerek 1999 yılında Kültür Bakanlığından bastırır. Alsan, kitabın başındaki “Uhuvvet Hakkında” yazısında romanın bulunma, basılma sürecine ve içeriğine dair bilgiler verir. Ayrıca Alsan, Selma Rıza'nın romanını Fatma Aliye'nin romanlarıyla ve dönemin erkek yazarlarıyla kıyaslayarak onu başarılı bir yazar olarak görür. Selma Rıza'nın romanının adı olan “uhuvvet” Arapçada “kardeşlik” anlamına gelir. Romanda kardeşliğe, aile kurumunun ve toplumsal yapının düzenli işlemesine yaptığı katkılar dolayısıyla değer verilir.

Roman, Merzukîzade ailesinin hayatına odaklanır ve bu aile üzerinden dönemin kölelik/cariyelik kurumu, kadın-erkek ilişkileri ve Batılılaşma çabalarına dair önemli örnekler sunar. Merzukîzade ailesinin Mürşit ve Adil adında iki oğlu vardır. Bu iki kardeş, babalarının ölümü üzerine anneleri Çerkez Dilber Hanım ile babadan kalma konakta yaşarlar. Mürşit ve Adil karakter olarak birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Mürşit ne kadar eğlenceye, kadınlara ve paraya düşkünse Adil de o kadar bunlardan nefret eder. Dilber Hanım ise çocuklarından ilki Mürşit’i daha çok sever ve onu her fırsatta şımartır. Adil ise annesinin kardeşini bu kadar şımartmasından, Mürşit’in cariyeler/odalıklarla ilişkilerinden ve onlardan doğan çocuklardan rahatsızdır. Adil'e göre aile düzeninin sağlanması, herkesin huzuru ve mutluluğu için nikâh yoluyla bir eş alınmalı ve çocuklar da bu anneden doğmalıdır. Roman boyunca da Adil karakteri üzerinden sağlıklı bir toplumun nasıl olması gerektiği anlatılır. Romanın ikinci bölümünde ise çok eşli evliliklerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine odaklanılır. Kalabalık bir aile içerisinde yaşayan çocuklar, çoğu zaman gerçek annelerini bilmemekte veya bilseler de konaktaki çekişmelerin arasında kalmaktadırlar. Bu zinciri kıran ise romandaki Meliha karakteri olur ve onun da Selma Rıza ile benzer özellikleri vardır. Meliha amcası Adil sayesinde Beyrut Amerikan Kolejinde okur ve üniversitede felsefe eğitimi almak için de Fransa’ya gider. Meliha’nın hayatındaki bu aşama hem kendisinin hem de kardeşlerinin kaderini değiştirir. Bunun için romanda eğitime büyük önem verilir ve özellikle kız çocuklarının özgürleşmeleri için okumaları elzemdir. Böylece annelerin yaşadığı kötü talih çocuklara geçmeyecek ve onlar yepyeni bir dünyanın habercileri olacaklardır.

Yazar-anlatıcı tarafından hâkim bakış açısıyla sunulan roman, hareketli ve geniş bir olay örgüsüne sahiptir. Roman; görücü usulü evlilikleri, çok eşli evlilikleri, cariyelik/odalık/kölelik kurumunu eleştirdiği gibi “hanım-hizmetçi” mücadelesi üzerinden sınıfsal farklara da değinir. Diyaloglarının fazlalığı ve ele aldığı konular ile roman, dönemi bağlamında dikkat çekicidir. Uhuvvet romanına genellikle Selma Rıza hakkında yapılan çalışmalar içerisinde değinilirAncak roman hakkında müstakil çalışmalar da vardır. 1999 yılında basılan roman, Nebil Fazıl Alsan’ın sadeleştirdiği metne dayandığı ve Osmanlı Türkçesi ile Selma Rıza'nın defterlere yazdığı metin ortada olmadığı için dil ve üslûp konusunda bazı sıkıntılar içermektedir.

Yazarın biyografisi için bk. "Selma Rıza". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/selma-riza 

Eserden Örnekler


“Kamer, Dilber Hanım’ın bu husustaki maksadını iyi bilirdi. Çünkü bir kaç kereler lisanından:

-‘Eğer evin içine bir gelin gelirse rahat ve huzuru kaçacağını, bunun için oğullarının gözünü odalıklarla boyamak evla olduğunu’ işitmişti. Bu düşünceye koltuk vermek arzusuyla dedi ki:

-Büyük Beyefendi bu tarzdan hoşlanıyorlar. Halayık mı yok?.. Gönüllerinin arzu ettiği olsun da uğurlarına bin kız feda olsun!..

-Güzel ama Kamer! Bu tarz bir yaşayışla aile teşkili mümkün olamaz. Bakınız Cavit dünyaya geleli üç sene oluyor. Annesinin adı bile belli değil. Herkes Mürşit Bey’in oğlu diyor ama yerden mi çıkmış, gökten mi inmiş kimsenin haberi yok. Bir çocuktur dünyaya gelmiş, ne anası belli, ne dâyesi! Zannedersem validesine de ‘sütnine’ diyormuş. O cariye de ona ‘oğlum’ yerine ‘bey’ der. ‘Sayesinde yaşıyorum’ diye yetiniyor… Zaten mayası bozuk olan bir veled ahlâksızın bir olur kalır!..” (Selma Rıza 1999: 16-17).

“-Şu andan itibaren sevgili ablamız Zeliha Bint-ül Ganim Hazretlerinin adının ilk harfi olan (Z) harfini (M) ile değiştirip Meliha yapıyorum. Çünkü zaten sevgili amcamız Adil Bey o adı aynı ölçüde olan Zeliha ile bilerek ve geçerli olarak değiştirmiş olacak.

Selim sözünü devam ettiremedi. Bir saniye susunca hemen Zeliha atıldı:

-Bu güzel sırrımı açıkladığı için Selim’e darılmıyorum. Yalnız benim size ilerde yapacağım büyük bir sürprizimi yapmamdan beni alıkoydu.

Zeliha çok heyecanlanmış, sesi titriyordu. Bir elini Selim ve Nevvareyi, öteki elini Mihri’nin omuzlarına atarak, onları kucakladı ve titrek bir sesle dedi ki:

-Ey şevkat örnekleri ve güzel ahlak sahibi olan kardeşlerim!.. Mutluluk ancak… Sevgi… Kardeşlik ile birlikte olduğu zaman, yani bu iki güzel ahlakla birleştiği zaman vardır. Birbirimizi sevelim. Çünkü hayatın tadı ancak bundan ibarettir!..” (Selma Rıza 1999: 472).

Kaynakça


Aytaç, Bedrettin (2002). “The Question of Women in the Works of Selma Riza and May Ziadeh”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 42 (1-2): 67‐77.

Aytaç, Gürsel (2000). “19. Yüzyıl Romancılığımızın Nitelikli İlk Kadın Romanı Keşfedildi: Selma Rıza’nın 1892’de Kaleme Aldığı Uhuvvet”. Türk Yurdu (Türk Romanı Özel Sayısı), XX (153-154): 77-79.

Çetin, Dilara (2020). İttihat ve Terakki’nin Tek Kadın Üyesi Selma Rıza. Kocaeli: Selanik Yayınevi.

Doğan, Rumeysa Betül, M. Y. Metintaş (2017). “Selma Rıza Feraceli (1872-1931) ve Türk Kadınının İlk Gazetecilik Deneyimleri”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yakın Tarih Dergisi, 1 (2): 100-108.

Hazer, Gülsemin (2011). “Selma Rıza’nın Uhuvvet Romanında Kurmaca Yapı”. Turkish Studies, 6 (3): 875- 893.

Okur, Jeannette Squires (2003). “Feminist Edebiyat Eleştirisi Açısından Selma Rıza’nın ‘Uhuvvet’ Romanı Üzerine Bir İnceleme”. Folklor/Edebiyat, 9 (36): 155-171.

Oktay, Gülçin (2016). “Selma Rıza’nın Uhuvvet Romanında ‘Toplumsal Cinsiyet’ ve ‘Sınıf’ Yapıları”. Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı, 14 (20): 141-156.

Selma Rıza (1999). Uhuvvet. (hzl. Nebil Fazıl Alsan). Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.

Sümer, Sema Zafer (2017). “Kadınların Özgürlüğüne Adanmış Bir Ömür: Selma Rıza ve Unutulan Romanı Uhuvvet”. (ed. Ahmet Aytaç). İzmir: IX Uluslararası Türk Sanatı, Tarihi ve Folkloru Kongresi/Sanat Etkinlikleri: 111-120.

Toros, Taha (1994). “İlk Türk Kadın Gazeteci Selma Rıza”. Skylife, 130: 60-66.

Uçman, Abdullah (2003). “Selma Rıza’nın Mektupları”. Tarih ve Toplum, XL (235): 39-43.

Atıf Bilgileri


Oktay Erkoç, Gülçin. "UHUVVET (SELMA RIZA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/uhuvvet-selma-riza. [Erişim Tarihi: 12 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
2 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
3 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
4 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
5 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
6 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
7 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
8 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
9 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
10 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle