TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ (ŞEFKAT)
Tezkire
Şefkat/Şefkatî, Seyyid Abdülfettâh (d. ?/? - ö. 1242/1826-27)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Bağdatlı Abdülfettah Şefkat’in Enderunlu İbrahim Nâşid’in Müntehabât-ı Eş’âr adlı şiir mecmuasını Tezkire-i Şu’arâ olarak isimlendirerek tezkire hâline getirmiş hali. Antoloji tipi tezkire türüne örnek teşkil eden eser, edebiyat tarihimizde Şefkat Tezkiresi olarak tanınmaktadır. Şefkat hizmetinde bulunduğu Vezir Yahyâ Paşazâde Alî Bey’in isteği ve himmeti ile bu eseri hazırlamıştır.

Eserde, 1143/1730’dan 1229/1813-1814’e kadar gelen 125 şairin biyografisi yer alır. Şefkat Efendi’nin tezkiresi yazıldığı yıllar itibariyle ve antoloji niteliğinde olması yönüyle değerlendirildiğinde, İsmail Beliğ’in Nuhbetü’l-Âsâr li Zeyli Zübdeti’l-Eş’âr (1139/1726) adlı tezkiresine zeyl olarak yazıldığı söylenebilir. Alfabetik olarak sıralanan tezkirede şairlerle ilgili bilgiler Şefkat’e, şiir örnekleri Nâşid Bey’e aittir. Tezkire-i Şu’arâ’da yer alan şairler için Silahdarzâde Tezkiresi’nden (1790) yararlanılmakla birlikte biyografilerde Silahdarzâde’ye göre biraz daha fazla ek bilgi verilmiştir.

Tezkire-i Şu’arâ, şekil ve muhteva açısından türünün diğer örneklerine benzemektedir. Ancak, antolojik tezkirelerde görülmeyecek kadar uzun mukaddimesiyle farklılık arz eder. Şefkat Efendi, eserinin mukaddimesinde sanatlı bir dille tezkirenin yazılış sebebini ve serüvenini anlatmıştır. Tezkire, biyografilerde bilginin verilme şekli, hemen bütün şairlerin vefat tarihlerinin kaydedilmesi, şair ve eser değerlendirmelerinde kullanılan kavramlar ve bunların kullanılma sıklıkları açısından diğer antolojik tezkirelerden ayrılmaz. Şefkat Tezkiresi’nde şiir örnekleri bir beyitle 15 gazel arasında değişmektedir. Bu açıdan ilk antolojik tezkire olan Zübdetü’l-Eş’âr’la (2 mısra ile 545 beyit arası) kıyaslandığında makul seviyede şiir örneğinin esere alındığı söylenebilir.

Tezkirenin “Mukaddime”sinin sonunda eser için tezkire yerine mecmua terimi kullanılmıştır. Mecmua teriminin tercih edilmesi, eserin biyografiden çok şiir örneklerini ihtiva etmesinden veya Nâşid’in şiir mecmuasının tezkire haline getirilmesinden kaynaklanmış olabilir.

Şefkat’in, eserinde kendisini üçüncü bir şahıs olarak ayrı bir biyografide anlatması diğer tezkirelerde çok az rastlanılan bir farklılıktır. Yine, biyografisinde kendisinin ilmini mübalağalı bir şekilde övmesi divan edebiyatı tezkire geleneğinde karşılaşmadığımız bir ifade tarzıdır. Antoloji niteliğindeki tezkireler çağdaş antolojilerde olduğu gibi kısaca şairi tanıtıp okuyucuyu şiirle baş başa bırakmak amacıyla hazırlanmış örneklerdir. Şefkat’ten sonra antoloji niteliğinde tezkire yazma geleneği başka takipçi bulamamış ve tarihe karışmıştır.

Tezkire-i Şu’arâ’nın Bayezid Devlet Kütüphanesi, Veliyüddin Efendi, No: 3427 (80 varak), İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, No: 3916 (83 varak), Millet Kütüphanesi, Ali Emirî Tarih, No: 770 (106 varak) olmak üzere üç yazma nüshası vardır. Eser, Filiz Kılıç tarafından yayımlanmıştır (Kılıç yty.).

Yazarın biyografisi için bk. “Şefkat/Şefkatî, Seyyid Abdülfettâh”. Türk Edebiyatı isimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sefkat-sefkati-seyyid-abdulfettah 


Eserden Örnekler


ELÎF: Ahmed Dede. Kâdî-zâde Mustafâ Aga'nın oğludur. Rûmeli kûzâtı zümresinden idi. Bin yüz seksen altı senesi devr-i bekâ eylemişdir. Bu gazel onlarındır.

Nazm:

Nigehim al-i ruh-ı dîde-i bâdâma düşer

Hevesim la’l-i leb-i yâr-i gül-endâma düşer


Mübtelâsından eder ni’met-i vaslını dirîg

Hân-ı vaslı o mehin düşmen-i bed-kâma düşer


Şöyle bir mâhveşe olmayalım dil-dâde

Ki onun meyl-i ruhı rind-i mey-âşâma düşer


Bezm-i agyâra varırsa o şeh-i işve-nümâ

Rukabâ’ cümle hemân dâm-ı dil-ârâma düşer


Gazel-i Âkifi tanzîr edeyim derse Elîf

Za’f-ı efyûn ile desti ditirer hâme düşer


Bu gazel dahı onlarındır:

Bûy-ı vaslı getir ey bâd-ı sabâ gel bize es

K’eylemez âşık-ı bî-çâreleri gayra heves


Bûs edem la’lini der zâhid-i har-meşrebi gör

Katı ser-keşlik eder lâzım onun enfine res


Bâğ-ı hüsn öşrünü her bâr ki verirse hâlâ

Onda birde dil-i gam-dîdeye ver olma nekes


Bulamaz çün zürefâ çûb-ı duhânveş hem-dem

Uzadıp durma sözü yetişir artık sesi kes


Çün tamâm oldu suhan biz dedik eyva’llâhı

Hem-çü dervîş Elîf göndere Âkif de nefes (Kılıç yty.: 31-32).

Kaynakça


Akbayar, Nuri (1996). Mehmed Süreyya, Sicill-i Osmanî. C.V. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.

Çiftçi, Ömer (hzl.) (yty.). Fatîn Dâvud-Hâtimetü’l-Eş‘âr. ekitap.kulturturizm.gov.tr. [Erişim tarihi: 12.01.202].

İpekten, Haluk (1991). Türk Edebiyatının Kaynaklarından Türkçe Şuara Tezkireleri. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yay.

İsen, Mustafa, Filiz Kılıç, İ. Hakkı Aksoyak ve Aysun Eyduran (2002). Şair Tezkireleri. Ankara: Grafiker Yay.

Kılıç, Filiz (hzl.) (yty.). Şefkat, Tezkîre-i Şu’arâ-yı Şefkat-i Bagdâdî. ekitap.kulturturizm.gov.tr. [Erişim tarihi: 12.01.2022]

Önder, Murat (2006). Şefkat ve Tezkire-i Şu‘arâsı. Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi..

Şemseddin Sâmî (1311). Kâmusu’l-A'lâm. C.4. İstanbul: Mihran Matbaası.

Yavuz, A. Fikri ve İsmail Özen (hzl.) (1972). Bursalı Mehmed Tahir, Osmanlı Müellifleri. C.II. İstanbul: Meral Yayınevi.

Öztürk, Furkan (hzl.) (yty.). Silâhdâr-zâde Mehmed Emîn, Tezkire-i Silâhdâr-zâde https://ekitap.ktb.gov.tr/Eklenti/58902,tezkire-i-silahdar-zadepdf.pdf?0 [Erişim tarihi: 12.01.2022].

Atıf Bilgileri


Kılıç, Filiz. "TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ (ŞEFKAT)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tezkire-i-su-ara-sefkat. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 HADİKATÜ’L-VÜZERÂ ZEYLİ (ŞEFKAT/ŞEFKATÎ) Şefkat/şefkatî, Seyyid Abdülfettâh Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
2 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
3 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
4 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
5 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
6 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
7 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
8 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
9 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
10 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
11 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle