TERCÜME-İ HADÎS-İ ERBAÎN (AHMEDÎ)
kırk hadis tercümesi
Ahmedî (İshak Hocası), Şemseddîn Ahmed Güzelhisârî (d. 1052/1642 - ö. 10 Şaban 1120/25 Ekim 1708)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Farklı konulardan seçilmiş kırk hadisi tercüme ve şerh eden manzum-mensur karışık Türkçe dînî-edebî telif eser. İshak Hocası Hadîs-i Erba‘în’de Hz. Peygamber’in farklı konular hakkındaki hadislerinden sahih, güvenilir ve ulema tarafından makbul kabul edilenlerini seçtiğini ifade etmektedir. Müellif eserin sebeb-i telifi olarak “Benim ümmetimden kim kırk adet hadisi hıfz u ezber eylese, Hazret-i Hak onu kıyamette ulemâlar, fukahâlar ile bas ü haşrider.” Hadisinin yanı sıra Fâzıl Ahmed Paşa’nın isteği üzerine eserini derlediğini bildirmektedir.

Seçilen hadisler Kur’an ve ilim öğrenmenin ve öğretmenin önemi, babaya itaat, çocuğun değeri, yaşlılık ve utanma duygusu, dünyadan uzak durmak, ahirete yönelmek, yumuşak huyluluk, iyilik yapmak, komşunun önemi, hastalık ve perhiz, ölüm ve kabir, at ve kurban seçimi, selamlaşmak ve namaz adabı gibi dînî-ahlâkî konular hakkındadır. İshak Hocası eserinde kırk hadis nakliyle ilgili; Hz. Ömer, Ali b. Ebî Tâlib, Büreyde, Üsâme b. Şurayk, İbn-i Mesûd, Ebu’d-Derdâ, Enes b. Mâlik, Abdullâh b. Ömer, Ebû Hureyre, Enes b. Mâlik, Osman b. Affân gibi râvîlerin rivâyetlerini almıştır. Hadîs-i Erba‘în’in kaynakları arasında Suyûtî, Deylemî, İmâm-ı Gazâlî, Beyhâkî, Taberânî, İmâm Müslîm, Semerkandî, Hâkim, Tirmizî, Câbir, Sa’lebî, Zemahşerî, İbnü’l-Esîr, Aclûnî, Âlûsî, İbnü’l-Cevzî, İmâm Kurtubî, Nesâ’î, İmâm Âzâm, Cüveynî, İmâm Ebu’l-Mâlik, İmâm Kuşeyrî, Hüseyin Kâşifî, İmâm Askerî, Buhârî gibi âlimlerin isimleri zikredilmektedir. Eserde hadisler Arapça yazılmış, ardından Türkçe tercüme ve şerhleri yapılmıştır. Hadislerle ilgili farklı rivâyetler ve âyetler nakledilmiştir. Eserde ayrıca konuya uygun hikayeler, Mevlânâ gibi farklı şairlerin beyitleri ve İshak Hocası’nın kendi şiirleri ile anlatım zenginleştirilmiştir. Eserdeki manzumeler Arapça, Farsça ve Türkçedir.

Tercüme-i Hadîs-i Erba‘în nüshaları arasında İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Türkçe yazmalar, nr. 1965’te kayıtlı olanı müellif hattıdır. Sonundaki kayda göre nüsha Evâhir-i Muharremü’l-Harâm 1120 (Nisan 1708) tarihlidir. Eserin Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümü nr. 4813 (1a-46a) ile Süleymaniye Kütüphanesi, Hafid Efendi Bl. nu. 473’te de nüshaları bulunmaktadır. Hafid Efendi nüshası Recep 1153 (Eylül/Ekim 1740) tarihlidir. İshak Hocası Ahmed Güzelhisârî aynı zamanda hattat olduğundan eserlerinin bir veya birkaç nüshası genellikle müellif hattıdır.

Şairin biyografisi için bk. “Ahmedî (İshak Hocası)”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ishak-hocasi

Eserden Örnekler


…ve ba‘d bu ‘abd-i hakîr-i hatâkâr ve fakîr-i cürm-i kirdâr. Beyt:

                    râci-yi lûtf-i kerîm-i emced,

                    ahkir-i ümmet-i Ahmed Ahmed,

çehre-i zîbâ-yı makâlden, şu vech üzere raf‘-i lisâm-ı hafâ vü işkâl ider ki ma‘lûm-ı ezhân-ı zû-feyezân-ı ashâb-ı iz‘ân ola ki, şîr-pîşe-i îkân ve haydar-ı girîve-i itkân, leyse’llāhü’l-ğālib, ‘Aliyy bin Ebî Tâlib kerrema’llâhü vechehü, Rasûl-i Ekrem ve Nebiyy-i Muhterem salla’llâhü ‘aleyhi ve sellem Hazretleri'nden rivâyet itdi ki, bir merd-i sa‘âdet karîn, necâbet güzîn, benim ümmet-i icâbet rehînemin, umûr-ı dînine müte‘allık kırk ‘aded hadîs hıfz u ezber eylese Hazret-i Hak ve Feyyâz-ı Mutlak, rûz-ı kıyâmetde ol kimesneyi ‘ulemâ-i sütûde-eser ve fukahâ-yı huceste-siyer ile ba‘s ü haşr ider…(İshak Hocası, 1120: ), 2a-2b.

...el-hadîsü’l evvel: “Hayrüküm men te‘alleme’l-Kur’âne ve ‘allemehü”, Şefî‘-i yevmü’l-‘arasât, (aleyhi’s-salâtü’s-salavât), Hazretleri ümmet-i icâbet-i mevcûde-yi bi’l-asâle ve ümmet-i mefkûde-yi bi’t-tab‘a, şeref-i hitâb-ı müstetâb ile şeref-yâb idüp, sizin ‘inde’llâhü hayr ve müstehakk-ı ucûr-ı kesîre olanınuz, Kur’ân-ı ‘Azîm ve Furkân-ı Kadîmi ta‘allüm idüp, vesâ’ir tâlibîne ta‘lim ideninüzdür, zîrâ ta‘allüm ü ta‘lîm-i Kur’ân i‘câz-ı me’âl, ser-â-med-i efzal-i a‘mâl ve ta‘allümden sonra terk ü nisyânı, mûceb-i ‘azâb ü nekâldür (İshak Hocası 1120: 3b-4a).

Kaynakça


İshak Hocası Ahmed. Tercüme-i Hadîs-i Erba’în Tercüme-i Hadîs-i Erba’în li’l-Fâzıl Ahmed Efendi (Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya bl. nu. 4813). 1a-46a.
İshak Hocası Ahmed (1120). Şerh-i Hadîs-i Erba’în. (İstanbul Üniversitesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Türkçe Yazmalar bl. nu. 1965). 1a-92b.
Ahmed Efendi Hâce İshak (1153). Şerh-i Hadîs-i Erba’în, (Süleymaniye Kütüphanesi, Hafid Efendi bl., nu. 473). 15a-52a. 
Kaya, Rabia (2019). İshak Hocası Ahmed b. Hayreddîn el-Güzelhisârî ve Tercüme-i Hadîs-i Erba’în Adlı Eseri. Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


SOFUOĞLU, Nesrin. "TERCÜME-İ HADÎS-İ ERBAÎN (AHMEDÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tercume-i-hadis-i-erbain-ahmedi. [Erişim Tarihi: 23 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SANDÛKATÜ'L-MA'ÂRİF (İSHÂK HOCASI AHMED GÜZELHİSÂRÎ) İshâk Hocası Ahmed Güzelhisârî Dr. Öğr. Üyesi Nesrin SOFUOĞLU
Görüntüle
2 AKSA'L-EREB FÎ TERCEMETİ MUKADDİMETİ'L-EDEB (İSHÂK HOCASI AHMED GÜZELHİSÂRÎ) İshak Hocası Ahmed Güzelhisârî Dr. Öğr. Üyesi Nesrin SOFUOĞLU
Görüntüle
3 VAHDETNÂME-İ ÂLEM-ENGÎZ (AHMEDÎ) Ahmedî (İshak Hocası), Şemseddîn Ahmed Güzelhisârî Dr. Öğr. Üyesi Nesrin SOFUOĞLU
Görüntüle
4 AKVEMÜ’L-VESÂİL FÎ TERCEMETİ’Ş-ŞEMÂİL (AHMEDÎ (İSHAK HOCASI)) Ahmedî (İshak Hocası), Şemseddîn Ahmed Araş. Gör. Ahmet AYDIN
Görüntüle
5 DÎVÂN (ABDÎ, HİMMET-ZÂDE ŞEYH ABDULLÂH EFENDİ) Abdî, Himmet-zâde, Şeyh Abdullâh Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bekir Belenkuyu
Görüntüle
6 GENCÎNE-İ İ'CÂZ (ABDÎ, HİMMET-ZÂDE) Abdî, Himmet-zâde Şeyh Abdullâh Efendi Araş. Gör. Emrah Baş
Görüntüle
7 DÎVÂN-I LUGAZ (ABDÎ, HİMMET-ZÂDE) Abdî, Himmet-zâde, Şeyh Abdullâh Efendi Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
8 DÎVÂN (BEHCETÎ HÜSEYİN EFENDİ) Behcetî Hüseyin Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
9 DÎVÂN (FASÎH, AHMED DEDE) Fasîh, Ahmed Dede Dr. Öğr. Üyesi GAMZE ÜNSAL TOPÇU
Görüntüle
10 FARSÇA DÎVÂNÇE (FASÎH, AHMED DEDE) Fasîh, Ahmed Fasîh Dede Dr. Öğr. Üyesi Fatih Odunkıran
Görüntüle
11 BEHİŞT-ÂBÂD (FASÎH, AHMED DEDE) Fasîh, Ahmed Dede Dr. Öğr. Üyesi Fatih Odunkıran
Görüntüle
12 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (FASÎH, AHMED DEDE) Fasîh, Ahmed Dede Dr. Öğr. Üyesi GAMZE ÜNSAL TOPÇU
Görüntüle
13 MÜNŞE'AT (FASÎH, AHMED DEDE) Fasîh, Ahmed Dede Dr. Öğr. Üyesi GAMZE ÜNSAL TOPÇU
Görüntüle
14 DÎVÂN (FENÂYÎ, CENNET MEHMED EFENDİ) Fenâyî, Cennet Mehmed Efendi Prof. Dr. ABDULLAH AYDIN
Görüntüle