TERÂCİM-İ AHVÂL (FAİK REŞAD)
biyografi
Faik Reşad (d. 1287/1851 – ö. 1330/1914)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Faik Reşad’ın biyografik eseri. Reşad'ın Eslâf isimli eserinin devamıdır. Yazar, eserinin Eslâf’tan farkını “Şu kadar ki Eslâf yalnız Osmanlı ulema, fuzalâ, üdeba ve bilhassa şuarâ-yı mukaddiminin tercüme-i ahvâline mahsûs idi. Bu ise müteahhirîn ile sunûf ve ümem-i sâire-i meşâhirînin tercüme-i hâlini dahi hâvi olacaktır.” (s. 2) açıklamasıyla belirler.

Terâcim-i Ahvâl’de biyografilerin yanında fotoğraflar ve seçme metinler yer almış, bilgiler Eslâf’a göre daha sınırlı tutulmuştur. Terâcim-i Ahvâl’den üç yıl sonra yayımlanan, hacim ve boyut bakımından diğer ikisinden de çok küçük olan ve Terâcim-i Ahvâl-i Meşâhir ise her iki eserin devamı niteliğindedir. Teracim-i Ahvâl’deki biyografik bilgilerin kaynağı için Hazine-i Fünun’daki tefrikanın değerlendirilmesi gerekir. 7 Eylül 1311 (3. sene, 13. sayı) tarihli Hazine-i Fünûn’da, “Meşâhirü’ş-şuara” yazan fakat tamamlamayan bir zatın yayımlanmak üzere ve tasarruf hakkını mecmuaya bırakarak elindeki bilgileri Hazine-i Fünûn’a gönderdiği belirtilmiş ve kendilerinin bu hakkı çok az kullandıkları ifade edilmiştir. Bu tarihten sonra (nr. 14, 14 Eylül 1311) 19. sayıya kadar (19 Teşrinievvel 1311) bu sütunda tanıtılan Sâcidî, Sâmî, Saîd, İshâk, Cezmî, Câmî, Hâfız Efendi, Âli Efendiler ve Dâniş Bey, hep “Meşâhirü’ş-şuaradan” ibaresiyle yer almıştır fakat bu açıklayıcı not kitapta sadece Sâcidî maddesinde bulunmaktadır. “Terȃcim-i Ahvâl” sütununda, İsazade’nin tercüme-i hâli imzasızdır ve indekste de Faik Reşad adına işlenmemiştir. Yine Mekkizade Mustafa Âsım Efendi maddesinin altındaki imza S(sin) Saffet’tir ve her iki madde de açıklama yapılmaksızın kitapta yer almıştır. Vahdetî’nin biyografisinin oğlu Saffet Bey tarafından verildiği dipnotta gösterilmiştir. Kitabın Hazine-i Fünun’daki tefrikasında Vahdetî, Şeyhülislam Bahâyî, Ahmed Neylî, Ahmed Vefik Paşa, Şeyh Vahyî, Yüsrî, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Hakkı Bey, Âhî Bey, Sâcidî, Sâmî, Saîd Efendi, İshâk Efendi, Cezmî, Câmî, Hâfız, Âli (elif ile), Dâniş, İsazâde es-Seyyid Mehmed Saadeddin, Esad Muhlis Paşa, Mekkizade Mustafa Âsım Efendi, Fasîh Dede, Necâtî Bey, İshâk Hocası’nın biyografilerine yer verilmiştir. Eserde ise son iki şahıs bulunmamaktadır, bu şahıslar daha sonra neşredilen Terâcim-i Ahvâl-i Meşâhir isimli kitaba alınmıştır. Serinin bu üçüncü kitabında Necâtî Bey, İshâk Hocası, Hızırağazade Said Bey, Şeyh Salâhî-i Uşşâkî, Şeyhülislam Abdullah Vassaf Efendi, Fatin Efendi hakkında bilgiler vardır.

Eslâf gibi önce, Hazine-i Fünûn’da tefrika edilmiş (29 Haziran 1311-11 Kânunusani 1311); kitap halinde neşredildiği zaman da, Eslâf’ın üçüncü cildi olarak takdim edilmiştir. Eser yayımlanmıştır (Ekinci 2019).

Yazarın biyografisi için bk. "Faik Reşad". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/faik-resad 

Eserden Örnekler


İfade

Bu eser “Eslâf” unvânıyla bundan evvel neşr olunan kitap kabilindendir, yani terâcim-i ahvâlden ibarettir. Şu kadar ki “Eslâf” yalnız Osmanlı ulemâ, fuzalâ, üdebâ ve bilhassa şuarâ-yı mukaddimînin tercüme-i ahvâline mahsus idi. Bu ise müteahhirîn ile sunûf ve ümem-i sâire-i meşâhirînin tercüme-i hâlini dahi havi olacaktır. Binaenaleyh “Eslâf” unvânı, ma’nâsının mahdûdiyetine mebnî, sadece “Terâcim-i Ahvâl”e tahvîl ile berâber ona karıştırılmaksızın başkaca bir kitap suretinde ve musavver olarak çıkarılmak münasip görüldü .” (Faik Reşad 1313: 2).

Kaynakça


Ekinci, Ramazan (hzl.) (2019). Faik Reşad - Eslâf Terâcim-i Ahvâl Terâcim-i Ahvâl-i Meşâhir. İstanbul: DBY Yay.

Faik Reşad (1313/1897). Terâcim-i Ahvâl. İstanbul: Kasbar Matbaası.

Yüksel, Süheyla (2017). Edebiyat Tarihçisi ve Eğitimci Bir Osmanlı Aydını Faik Reşat. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yay.

Atıf Bilgileri


Yüksel, Süheyla. "TERÂCİM-İ AHVÂL (FAİK REŞAD)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/teracim-i-ahval-faik-resad. [Erişim Tarihi: 03 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 GÜLDESTE: MECMÛA-İ ÂSÂR-I REŞÂD (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
2 HİKÂYE-İ ARİSTONOUS (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
3 ÜMİT YAHUT BİR KATİLİN AKİBETİ (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
4 NETÎCE-İ SEFÂLET (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
5 GENCİNE-İ LETÂİF (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
6 ESLÂF (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
7 YENİ LETÂİF-İ İNŞA YAHUD MUHARRERÂT-I NADİRE (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
8 MUHARRERÂT-I NÂDİRE YAHUD HAZİNE-İ MÜNTEHABÂT (FAİK REŞAD) Faik Reşad Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
9 CAMİÜ'L-iBER, KISM-I EVVEL: HİKEMİYYÂT-I MENSURE (FAİK REŞAD) Faik Reşad (26 Eylül 1851/13 Haziran 1914 ) Prof. Dr. Süheyla Yüksel
Görüntüle
10 AMELÎ VE NAZARÎ TA‘LÎM-İ KİTÂBET YÂHUD MÜKEMMEL İNŞÂ (FAİK REŞAD) Faik Reşad Dr. Öğr. Üyesi Samet ÇAKMAKER
Görüntüle
11 SERGÜZEŞT-İ HULÛSÎ (FAİK REŞAD) Faik Reşad Öğr. Gör. Sefa Toprak
Görüntüle
12 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
14 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
15 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
16 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
17 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
18 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
19 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
20 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
21 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle