TASAVVUF-NÂME (İlÂHÎ)
tasavvufî eser
İLAHÎ, Abdullah-i İlahi, Molla İlahi (d. ?/? - ö. 896/1491)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yazma eser kütüphanelerinde Risâle-i Tasavvuf, Risâle-i Es’ile vü Ecvibe, Necâtü’l-Ervâh, Risâle-i Molla İlâhî, Makâlât-ı Molla İlâhî gibi isimlerle de kayıtlı risale. Eser, bizzat Molla İlahi tarafından kaleme alınmamış, kimliğine dair açıklama bulunmayan bir kişi tarafından yazıya aktarılmıştır.

İki bölümden oluşan eserin ilk bölümü Molla İlahi’nin Ayasofya Camii’nde bir Cuma namazı öncesinde Fatih Sultan Mehmed’in de bulunduğu bir cemaate vaaz vermek için kürsüye çıktığında -sonradan Hızır aleyhisselâm olduğu belirtilen- bir kişinin kendisine yanaşarak sorular sorması üzerine bu kimseye verdiği cevaplardan oluşmaktadır. İkinci bölümde ise Fatih Sultan Mehmed’in isteği üzerine Molla İlahi’nin bazı tasavvufi meseleler hakkındaki nasihat ve izahları yer almaktadır. (Kaçar ve Akdağ 2015: 14)

İslam tasavvufuna ilişkin temel meselelerin ele alındığı Tasavvufnâme’de vaaz ve sohbet üslubu dikkat çekmektedir. Eserde ele alınan temel konular; âlemler, insan-âlem ilişkisi (âlem-i kebîr, âlem-i sagîr), ruhların çeşitleri, makamları, nüzul-uruc, Cenâb-ı Hakk’ın isimleri ve mertebeleri, kalbin tavırları, manevî mertebeler ve ene’l-hak meselesidir.

Âbâ ve ümmehât, ahlât-ı erba’a, akl-ı evvel, akl-ı kül, âlem-i amâ, âlem-i anâsır, âlem-i bâtın, âlem-i ceberût, âlem-i cismânî, âlem-i ecsâd, âlem-i ervâh, âlem-i gayb, âlem-i kebîr, âlem-i lâhût, âlem-i melekût, âlem-i misâl, âlem-i mülk, âlem-i sagîr, âlem-i süflî, âlem-i tafsil, âlem-i ulvî, âlem-i zâhir, anâsır-ı erba’a, cemu’l-cem, cevher, cevher-i evvel, hazarât-ı hamse, heyûla, mebde ve me’âd, mevâlid-i selâse, nefs-i emmâre, nefs-i kül, rûh-ı hayvânî, rûh-ı insânî, rûh-ı izâfî, rûh-ı nebâtî, rûh-ı nefsânî, tabiat-ı kül, eserde yer alan tasavvufi terimlerdir. (Kaçar ve Akdağ 2015: 47-61)

2006 yılında Abdurrezzak Tek, eseri tanıtan bir makale yazmış, 2015 yılında Mücahit Kaçar ve Ahmet Akdağ eserin eski ve yeni harfli metnini yayınlayarak eserin dil içi çevirisi ve incelemesini yapmışlardır.

Müellifin biyografisi için bk. "İlâhî, Abdullah-i İlahi, Molla İlahi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ilahi-abdullahi-ilahi-molla-ilahi

Eserden Örnekler


Bilgil ki müdâm yiyüp uyursan ve şehvet arzusın görürsen ayruk nesne taleb itmezsen behâyimdensin. Ve eger yiyüp uyursan ve şehvet arzusın görürsen ve gazab idersen ve halkıla ceng ü husûmet idersen ve halka âzâr yitürürsen ve yırtarsan sibâ’dansın. Ve eger yirsen ve uyursan ve şehvet arzusın görürsen ve yalan söylersen ve mekr ü hîle idersen şeyâtindensin. Ve eger az yirsen ve az uyursan ve şehvet arzusına mukayyed degülsen ve kimseyi âzâr eylemezsen belki râhat dahi irişdürürsen ve mekr ü hîle eylemezsen ve yalan söylemezsen ve halka togrulık işlersen melâ’ikedensin. Ve eger yirsen ve uyursan ve şehvet arzusın görürsen ammâ mekr ü hîle eylemezsen ve yalan söylemezsen ve halka togru işli olup fukaraya ve zu’afâya şefkat ü merhamet eyleyüp ilm ü marifet talebinde isen kendüyi anlayasın bilesin ki âdemîlerdensin.

Pes insan kendüyi bilmek haylî ma’rifetdür. Zîrâ insan âlem-i sagîrdür ve her ne kim gayr-ı insândur bir kezden âlem-i kebîrdür ve her ne kim âlem-i kebîrde vardur anun nümü-dârı âlem-i sagîrde vardur (Kaçar ve Akdağ 2015: 113-114).

Kaynakça


Tek, Abdürrezzak (2006). "Molla [Ahmed] İlahî’nin Ayasofya Camii’nde Fatih’in Huzurunda Tasavvufa Dair Yaptığı Konuşmalar". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (15/1): 285-305.

Kaçar, Mücahit ve Ahmet Akdağ (2015). Tasavvuf-nâme (İnceleme-Metin-Sadeleştirme-Tıpkıbasım). İstanbul: Büyüyen Ay Yayınları.

Atıf Bilgileri


Karakuş, Yasemin. "TASAVVUF-NÂME (İlÂHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/tasavvuf-na-me-ilahi. [Erişim Tarihi: 05 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 VAHDET-NÂME (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle
2 GARÎB-NÂME (ÂŞIK) Âşık Paşa, Âşık Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
3 U’CÛBETÜ'L-GARÂYİB FÎ NAZMİ’L-CEVÂHİRİ’L-ACÂYİB (BAHÂ) Bahâ, Bahâeddîn ibn Abdurrahmân-ı Magalkaravî Prof. Dr. Mustafa Arslan
Görüntüle
4 KISSA-İ İSKENDER (HAMZAVÎ) Hamzavî Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
Görüntüle
5 BAHRÜ'L-HAKÂYIK (HATÎBOĞLU) Hatîboğlu Prof. Dr. Vahit Türk
Görüntüle
6 GÜLZÂR-I MA’NEVÎ / GÜLZÂR / DÎVÂN-I GÜLZÂR / KİTÂB-I GÜLZÂR (İBRÂHÎM TENNÛRÎ) İbrâhîm Tennûrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
7 GÜLŞEN-İ NİYÂZ (İBRÂHÎM TENNÛRÎ ?) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
8 [DÎVÂNÇE] (ÂŞIK) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
9 DÂSTÂN-I SÂHİB-KIRÂN (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle
10 DÂSTÂN-I DUHTER HİKÂYE-İ YAHUDÎ (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle