TA'LİMÂT-NÂME (ŞEHÎD/DÂMÂD 'ALÎ PAŞA)
siyasi nasîhat-nâme
Şehîd/Dâmâd 'Alî Paşa (d. ?/?-ö. 15 Şa‘bân 1128/4 Ağustos 1716)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Şehîd Ali Paşanın yazmış olduğu düşünülen ve devlet memurlarına yapılan nasihatlardan oluşan mensur risale. Bazı araştırmacılara göre, onun adamlarından Sarı Mehmed Paşa’nın Nesâyihü’l-Vüzerâ ve’l-Ümerâ’sının bazı kısımlarının “emir-nâme” şeklindeki özetidir (Özcan-Sevinç 2019: 462).

Tayyâr-zâde Atâ’nın vediği bilgiye göre risale, Ali Paşa’nın “çerâğ-ı hâss”ı olan Hacı Mehmed Paşa’nın evrakı arasında bulunmuş, Paşa’nın Şehzâde Camii yanındaki kütüphanesine konulmuş; buradan Mısır kapı kethüdası Ebu Bekir Mümtaz Efendi’nin istinsah ettiği nüshayı sadaret müsteşarı Sa‘îd Efendi, Atâ Bey'e hediye etmiştir. Atâ da, bu metni tamamıyla Enderun tarihine dair yazdığı eserinin içine ilave etmiştir (Arslan 2010: 34-49).

Risale, Ali Paşa’nın devlet memurluğuna yaklaşımını göstermektedir. Ona göre devlet memuru; Allah’tan korkmalı, doğru yoldan şaşmamalı, şeriati uygulamalı, adaletli olmalı, ahireti düşünmeli, herkese eşit davranmalı, Haremeynü’ş-şerifeyn gelirlerine ihtimam göstermeli, daima Hakk’ın rızasını gözetmeli, karıncaya bile kötülük etmemeli, zayıflara ve miskinlere yardımcı olmalı, düşman bile olsa bir kişinin başına gelen belaya sevinmemeli, kimseyi incitmemeli, cömert olmalı, zalim ve kötü niyetli olmamalı, mutedil olmalı, kıskanç olmamalı, riyadan sakınmalı, alçakgönüllü olmalı, kimsenin malına tamah etmemeli, halkın ayıplarını ortaya çıkarmamalı, hırs ve tamahtan sakınmalı, sadaka vermeli, sözünde durmalı, dürüst olmamalı, kendi için ne düşünüyorsa mümin kardeşi için de onu düşünmeli, zalime yardımcı olmamalı, ülkelerin abat olmasına çalışmalı, yaptıklarının kıyamet günü karşılığını bulacağını düşünmeli, devlet hazinesinin kimseye miras kalmadığını bilmelidir.

Ta‘limât-nâme, siyasi nasihat-nâme olarak ve devlet ricalinden birinin memurluğa dair fikir ve görüşlerini aktarması bakımından önem arz eden bir eserdir. Risalenin dilinin oldukça edebî olması da dikkat çekicidir. Metinde verilmek istenen mesajlar gayet açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Mehmed Gâlib eserin bir nüshasını eski harflerle yayımlamıştır (1329). Son olarak Atıf Efendi Kütüphanesi'nde de bir nüsha tespit edilmiş karşılaştırmalı yayımı yapılmıştır (Özcan-Sevinç 2019: 465 ).

Yazarın biyografisi için bk. "Ali, Damad Şehid Ali Paşa". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-damad-sehid-ali-pasa

Eserden Örnekler


“…Dâ’imâ rızâ-yı Hakk’ı gözedüp garaz ile kârı ve bir mûr-ı za‛îfe sû-i niyyet ü bed-efkârı olmaya ve za‛îf ü mesâkîn ahvâlinden gâfil olmayup tefakkud-ı ahvâllerin vâcib bileler.

Düşmen dahi olursa bir ferdin musîbetine safâlanmayup kimsenin inkisârın almayalar.

Me’mûrlar bahîl ü hasîs ü denî olmayup mehmâ-emken asîl ü sahî ve kerîm ü cüvân-merd olmaga muhtâcdur.

Gazûb u bed-hâh u fürû-mâye olmayup mu‛tedil ü mültefit ü nîk-hâh kimselerden intihâb ve ta’yîn olunmak lâzımdur…” (Arslan 2010: 37).

Kaynakça


Arslan, Mehmet (hzl.)(2010 ). Tayyâr-zâde Atâ, Osmanlı Saray Tarihi. C. V. İstanbul: Kitabevi Yay.

Mehmed Gâlib (1329). “Ta‛lîmât-ı Şehîd ‛Alî Paşa”. Târîh-i Osmânî Encümeni Mecmûası: 137-149.

Özcan, Abdülkadir (1982). “Şehid Ali Paşa’ya İzafe Edilen “Ta‛lîmât-nâme”ye Dair”. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü Dergisi 12: 191-202.

Özcan, Abdülkadir ve Nurten Sevinç (2019). “Nasihatnâme’den Talimatnâme’ye: Damad/Şehid Ali Paşa ve Devlet Görevlilerine Dair Yazılı Emirleri”. FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 13: 449-503.

Atıf Bilgileri


Çakır, Müjgân. "TA'LİMÂT-NÂME (ŞEHÎD/DÂMÂD 'ALÎ PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ta-limat-name-sehid-damad-ali-pasa. [Erişim Tarihi: 20 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 LEMEZÂT-I HULVİYYE EZ LEMEÂT-I ULVİYYE (MAHMUD CEMALEDDİN HULVÎ) Mahmud Cemaleddin el-Hulvî Diğer Özlem Şamlı
Görüntüle
2 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
3 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
4 ZÜBDETÜ'N-NESÂYİH VE UMDETÜ'T-TEVÂRÎH (IYÂNÎ) Iyânî, Cafer Iyânî Bey Prof. Dr. Osman Ünlü
Görüntüle
5 RÂZ-NÂME FÎ MENÂKIBİ'L-ULEMÂ VE'L-MEŞÂYİH VE'L-FUZELÂ (KEFEVÎ HÜSEYİN) Kefevî, Hüseyin ismail Aksoyak
Görüntüle
6 ES-SEYFÜ'L-MESLÛLÜ FÎ ŞERHİ'R-RESÛLİ (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafa b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
7 HADÎS-İ ŞERÎFLER MECMUASI (MUSTAFÂ b. BÂLÎ) Mustafâ b. Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
8 HÂŞİYE ALÂ ŞERHİ MİFTÂH (MUSTAFA b. BÂLÎ) Mustafâ bin Bâlî Araş. Gör. Oğuzhan Et
Görüntüle
9 TUHFE-İ ŞEMSÎ (ŞEMSÎ) Şemsî, İsfendiyar-zâde Şemsî Ahmed Paşa Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 KARAMAN-NÂME (ŞİKÂRÎ) Şikârî Araş. Gör. Mizan Coşkun Özgür
Görüntüle