SİYÂSETNÂME (HÜSEYİN KÂZIM)
siyâsetnâme
Hüseyin Kâzım, Kavalalı (d. ?/? - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Vassaf Reşîdüddîn Fazlullâh Şîrâzî (ö.1334/735)’ye ait olduğu düşünülen ve İlhanlı hükümdarı Muhammed Hudabende (1304-1317) adına te’lif edilen Farsça Ahlâku’s-Saltana adlı siyasetnamenin Kavalalı Hüseyin Kâzım tarafından yapılan kısmi çevirisi. Yazım tarihi tespit edilemeyen eser, Sultan Abdülazîz’e sunulmuştur. Ahlâku’s-Saltana'nın daha önce Nergisî (Selçuk 2019) ve Rumelili Zaifî (Koçin 2005) tarafından yapılmış iki tercümesi daha bulunmaktadır (Selçuk 2013:194).

Hüseyin Kâzım, 34 başlıktan oluşan Ahlâku’s-Saltana’nın farklı bölümlerinden seçtiği kısımları 13 başlık altında tercüme etmiştir. 31 varaktan oluşan eserin başında Hüseyin Kâzım’a ait bir mukaddime ve çeşitli ibret verici hikâyeler (1b-18a) bulunmaktadır. Kaynak eserin tercümesine Terceme-i Ahlâku’s-Saltana başlığı altında (19a-32a) yer verilmektedir. Sanatlı bir dille kaleme alınmış Risâle-i Seciyye’nin özellikle mukaddime bölümünde manzum parçalara, zincirleme tamlamalara, edebî sanatlara ve uzun cümlelere yer verilmiştir. Tercümenin başına eklenen dua, tefsir, nasihat ve hikâyelerle tercüme esere özgünlük kazandırılmıştır. Tercüme bölümünde kaynak eserin farklı bölümlerinden seçilen kısımlar aslına sadık bir biçimde tercüme edilmeye çalışılmış, kaynak eserden sadece 3 Farsça manzum parça alınmıştır. Arapça ve Farsça ibrelerin yer aldığı bölümde dil önceki bölüme göre daha sadedir (Selçuk-Elçi 2013: 203).

Risâle-i Seciyye'nin tespit edilebilen tek nüshası Topkapı Sarayı Müzesi Türkçe Yazmaları Mehmed Reşad Kitaplığı No: 925’de kayıtlıdır. Eser üzerine Bahir Selçuk ve Fatih Elçi (2013a: 5) tarafından bir çalışma yapılmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. “Hüseyin Kâzım, Kavalalı”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/huseyin-kazim-kavalali 

Eserden Örnekler


Haslet

Pâdişâhlar sözinde ve her hususında sebât gibi güzel şey olamaz. Farazâ pâdişâh bir hükümde hatâ etse vükelâ-yı devlet ihzâr etseler birden bire ol hatâdan rücû‘ etmek câ’iz değildir ve âsâr-ı tereddüd dahı göstermemelidir. Çünki her ne kadar ol fi‘l üzerine ısrâr-ı hatâ etse de o sebâtın verâsında pek çok sevâb vardır. Bundan ķıyâs etmeli ki fi‘l-i cemîl üzerine olan sebât ne güzel şeydir.

Nükte

Bu cihân bâkî oldukça her zamanda bir pâdişâh eksik olmaz. Ancak pâdişâha lâzım olan dünyâsını ma‘mûr etdiği gibi âhiretini dahı ma‘mûr edip orada da pâdişâh olmalıdır. Ammâ bu dâr-ı fenâda pâdişâh olup yarın dâr-ı bekâda fakîr olursa çok zararlı çıkar (Selçuk-Elçi 2013a: 222-223).

Kaynakça


Ahlâku’s-Saltana. Kütübhâne-i Meclis-i Şûrâ-yı Millî. No: 5398.

Hüseyin Kâzım (Kavalalı). Risâle-i Seciyye. Topkapı Sarayı Müzesi. Mehmed Reşad Kitaplığı. No: 925.

Koçin, Abdulhakim. (2005). Za’ifî, Gülşen-i Mülûk, Ankara: Akçağ Yay.

Merçil, Erdoğan (1997). “Vassaf”. MEB İslam Ansiklopedisi. C.13. Eskişehir: MEB Yay.

Selçuk, Bahir (2013). Nergisî, Kânûnu’r-Reşâd (Ahlâku’s-Saltana Çevirisi). İstanbul: Kesit Yay.

Selçuk, Bahir ve Fatih Elçi (2013). “Sultan Abdülaziz’e Sunulmuş Bir Siyâsetnâme Çevirisi: Kavalalı Hüseyin Kâzım’ın Risâle-i Seciyye’si”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. C. 6 (12): 191-228.

Atıf Bilgileri


Selçuk, Bahir. "SİYÂSETNÂME (HÜSEYİN KÂZIM)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/siyasetname-huseyin-kazim. [Erişim Tarihi: 22 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
2 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
3 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
4 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
5 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
6 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
7 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
8 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
9 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
10 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle