ŞERH-İ NUTK-İ ÜFTÂDE
şiir şerhleri
Ali Urfî Efendi (d. ?/? - ö. ?/1888)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Üftâde’nin (ö. 988/1580) Dîvân’ında yer alan 5 beytlik: “Yine dûş oldı gönül yârin cemâl-i şem’ine” ve 7 beytlik: “Aslını bilen kişi itmez bu yollarda karâr” mısralarıyla başlayan gazel nazım şeklindeki iki nutkuna Ali Örfî tarafından (d. ? – ö. 1305/1887-88) yapılan şerhleri içeren eser. Eserin tespit edilebilen tek nüshası Süleymaniye Kütüphanesi, Hüdayi Efendi 658 demirbaş numarasına kayıtlıdır. Nüshanın zahriyesinde; eserin kütüphanedeki bölümü, numarası, kütüphane ismi, kitap ismi, şârih ismi, sayfa adedi, boyut, yazının cinsi, teberrü edenin ismi, teberrü tarihi, teberrü edilen yer gibi temellük ve vakfa dair kayıtlar bulunmaktadır.

Urfî, iki nutka şerh yapmasını; Üftâde’nin tevhîd dili üzere söylediği yedi esmâyı (esmâ-i seb’a) ve mertebeyi (etvâr-ı seb’a) içeren nutuklarını mübtedî sâliklerin anlayabilecek kapasitede olamaması münasebetiyle onların bu metinlerden mahrum kalmamaları, seyr ü sülûkte zevk ve istiğrak kazanabilmeleri (Ali Urfî ?: 1b), sadedindeki sebebe dayandırmıştır. Şârih, şerhlerini Celvetîlik ve mensubu olduğu Melâmilik ilke ve esasları mukayesesi üzerine kurgulamıştır. Öte yandan bu seyirde nasıl yol alınması gerektiğine dair tecrübelerini aktararak sâliklerin kemâlete/vuslata erişmelerine katkı sağlamak istemiştir. Dolayısıyla onun şerhteki amacının; vahdet neşvesi ve kendi meşrebince talim yani sâlikleri teorik ve pratik açından bilinçlendirip mertebelere hazırlayıp eğitmek olduğu görülmektedir.

Urfî, Üftâde’nin nutuklarını şerh ederken tümevarım metodunu kullanmış, gazeli genellikle mısra bazen de beyt türünden anlamlı parçalara ayırmış, filolojik detaylara girmeden muhtevayı önceleyerek mesajını muhatabına anlaşılır bir dil ve üslupla ulaştırmaya çalışmıştır. Bazen de beytlerde geçen lafızdan/lafızlardan şairin muradına ve bu muradın muktezasına melâmet çerçevesinde dikkat çekmiştir. Açıklamalarını delillendirmek-kuvvetlendirmek için de ayet, hadis, kıssa, şiir gibi kaynaklardan da faydalanmıştır. O, muhatabının anlamayacağını düşündüğü hususları açıklığa kavuşturmak maksadını güder tarzda bir metotla Üftâde’nin muradına değinmiş fakat müritlerin ihtiyacına uygun düştüğünü düşündüğü yorumlarını ön plana çıkarmayı, vurgularını bu yönde yapmayı tercih etmiştir. Bu bağlamda temel olarak şerhin muhtevası; nûr-i Muhammedî, vahdet/vuslat, kesret, zât, sıfât, ef’âl, esmâ, zikir, fenâ-bekâ makam ve mertebeleri, mürit-mürşit konularından oluşmaktadır (Ayrıca bkz. Yılmaz 2019: 247-250).

Şairin biyografisi için bk. “Ali Urfî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ali-urfi-efendi.

Eserden Örnekler


Yine dûş oldı gönül yârin cemâl-i şem’ine

Yineden murâd def’a-yı sânîdir cemâl esmâ ve sıfât şem’ hüvviyyet-i zâtdır ya’nî âlem-i ezeliyyede şerâre-yi aşk kime isâbet itdi veyâ Hakîkî Hazretlerini esmâ ve sıfâtda müşâhede kıldı ise bu âlemde dahı o şerâ’ire isâbet ider tarîkat-i aliyyeye sülûk eyler mürşidin himmetiyle kat-‘ı esmâ ve merâtib iderek zâtını zâtında zâtı ile müşâhede ider zîrâ bilâ-esmâ ve sıfât sırf-ı zât görünmez bilinmez akl idrâk idemez lâ-tüdrikühü’l-ebsâr ve hüve yüdrikü’l-ebsâr emri şâhiddir derk ve şühûdı rubûbiyyete ta’alluk itdiginden Sâdıku’l-va’d aleyhi’s-selâm: tefekkerû fì âlâ’illâh ve lâ-tefekkerû fì zâtillâh buyurdı Hazret-i Pìr’in cemâli şem’e takdîm itmesi zâtın müşâhedesi sıfâtla idügine işâretdir (Ali Urfî ?: 1b).

Kaynakça


Ali Urfî (?). Şerh-i Nutk-i Üfâde. Süleymaniye Kütüphanesi. Hüdayi Efendi 658.

Yılmaz, Oğuz (2019). Son Dönem Melâmîliği Şairlerinden Ali Örfî’nin Hayatı ve Eserleri (İnceleme-Tahlil-Metin). Doktora Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


yılmaz, oğuz. "ŞERH-İ NUTK-İ ÜFTÂDE". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-nutk-i-uftade. [Erişim Tarihi: 28 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TERCEME-İ EL-LETÂİFÜ’T-TAHKÎKAT FÎ ŞERHİ’L-VÂRİDÂT (ALİ URFÎ EFENDİ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
2 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
3 ES'İLE VE ECVİBE-İ MUTASAVVIFÂNE (URFÎ) Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
4 ŞERH-İ GAZEL-İ HAZRET-İ ÜFTÂDE (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
5 KİTÂBÜ'R-REŞÂD Fİ'L-MEBDEİ VE'L-MA'ÂD TERCÜMESİ (ÖRFÎ) Ali Urfî Efendi ( d. ? ö. 1305/1887) Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Çorak
Görüntüle
6 ŞERH-İ DÎVÂN-I NİYÂZÎ-İ MISRÎ Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
7 TERCEME-İ ŞERH-İ HİKEM-İ ATÂİYYE Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
8 TERCEME-İ İNSAN-I KÂMİL Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
9 ŞERH-İ DÎVÂN-I SÂLİH LÜTFÎ EFENDİ Ali Urfî Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
10 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
11 NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
12 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
13 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
14 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
15 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
16 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
17 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
18 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
19 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle