ŞERH-İ NUTK-İ NİYÂZÎ-İ MISRÎ (HASAN SEZÂÎ-Yİ GÜLŞENÎ)
şerh
Hasan Sezâî-yi Gülşenî (d. 1080/1699-1670 - ö. 1151/29.12.1738)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Hasan Sezâî tarafından Niyâzî-i Mısrî’nin: “Halk içre bir âyîneyüm herkes bakar bir ân görür / Herkes görür kendi yüzin ger yahşi ger yaman görür” matlaʻlı nutkuna yapılan şerh. Hasan Sezâî’nin bu şerhi Hüseyin Vassâf ile birlikte (Tatcı-Akkuş 2016: 79-223) aynı nutka yapılan iki şerhten bir diğeridir. Araştırmalar sonucu eserin çeşitli kütüphalerde kayıtlı 18 nüshası tespit edilmiştir.

“Tâliblerini” bilgilendirmeyi ve onlara bazı tasavvufî hususları açıklamayı amaçlayarak kaleme aldığı anlaşılan şerhinde Hasan Sezâî dil açısından, kaynak metin ve şerhinin hüviyeti-mahiyeti gereği Arapça ve Farsça lafızları, ekleri, kelime gruplarını/tamlamalarını sıklıkla kullanmıştır. İlgili lafızlara ve ıstılahî kavramlara özel okuyucu kitlesinin aşina olduğu kabul edilirse Sezâî’nin şerhi açık bir dil ve sohbet havasını yansıtan anlatımla yaptığı söylenebilir. Bunun yanı sıra genel itibarıyla şerh; talim ve teşvik etmeye, öğüt vermeye, duygu-düşünceyi aktarmaya vb. yönelik didaktik anlatım unsurlarını ve üslup özelliklerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Hasan Sezâî, şerhine kaynak olan metni öncelikle beyitlere bölmüş, daha sonra bu cüzü kendi içinde anlamlı parçalara ayırarak şerhini gerçekleştirmiştir. O, şerhinde filolojik açıklamalara yer vermeden parça-bütün ilişkisi içinde ilgili beyti genellikle kendince anlamlı cüzlere/ibarelere bölüp kısaca detaylandırmış, toparlayıcı bir tarzda doğrudan Mısrî’nin maksadına dikkat çekmiştir. Yani üç adımlı bir yolu takip ederek tümevarım tekniğiyle beyitteki küllî murada yönelmiş, bu ameliyede sözünün gücünü kuvvetlendirmek, delillendirmek (istişhâd) adına az da olsa ayet, hadis, kelâm-ı kibâr, kıssa gibi yardımcı malzemelerden de istifade etmiştir. Şerhinde ele aldığı konuları nutukta geçen unsurlarla ilişkilendirerek benzetmeler ve tasvirler yapmış, konuyu muhatabının izanına olabildiğince yakınlaştırma gayreti içinde olmuş, nutukta geçen lafızlar ile bu lafızlardaki murada dair tenasüp içeren açıklamalara yer vermiştir. Sezâî’nin bu şerhi; vahdet zevkini tadarak insân-ı kâmil derecesine, vuslat mertebesine nasıl ulaşılabileceğine dair tasavvufî hususlara değindiği zengin muhtevasıyla dikkat çekmektedir. 

Hasan Sezâî şerhinin metni, iki kitap (Çelikoğlu 1985: 257-261, Çaylıoğlu 2000: 58-62) ve bir tez çalışmasında (Çaylıoğlu 1994: 64-69) latinize edilmiştir.

Şârihin biyografisi için bk. “Sezâyî, Şeyh Hasan Sezâyî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sezayi-seyh-hasan-sezayi-efendi


Eserden Örnekler


Halk içre bir âyîneyüm herkes bakar bir ân görür

Her ne görür kendi yüzin ger yahşi ger yaman görür

Mısrî Efendi kuddise sırruhû Hazretlerinin bu beytden murâd-ı şerîfleri makâm-ı cemʻü’l-cemʻde olup mertebe-i irşâdda olduklarını beyândur. “Halk içre bir âyîneyüm” buyurdukları yaʻnî merâtib-i nefsâniyyede olan ahlâk-ı zemîme ki vardur cümlesini ahlâk-ı hamîdeye tebdîl idüp tasfiye-i derûn ile zâhiren ve bâtınen âyîne-i mücellâ oldum. Herkes sûrî ve maʻnevî kendi sıfâtın alâ merâtibihim benden müşâhede ider (Hasan Sezâî: 23a).

Kaynakça


Hasan Sezâî (?). Şerh-i Nutk-i Niyâzî-i Mısrî. İBB Atatürk Kitaplığı. Osman Ergin Yazmaları. 0145/5.

Çelikoğlu, Şahver (1985). Divan Sezayi-i Gülşeni. İstanbul: Yazı Yay.

Çaylıoğlu, Abdullah (1994). Niyâzî-yi Mısrî Hazretlerinin Gazellerine Yapılan Şerhler. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Çaylıoğlu, Abdullah (2000). Niyâzî-i Mısrî Şerhleri. İstanbul: İnsan Yay.

Tatcı, Mustafa ve Mehmet Akkuş (2016). Mir’ât-ı İncilâ-yı Hakîkat. İstanbul: H Yay.

Atıf Bilgileri


yılmaz, oğuz. "ŞERH-İ NUTK-İ NİYÂZÎ-İ MISRÎ (HASAN SEZÂÎ-Yİ GÜLŞENÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-nutk-i-niyazi-i-misri-hasan-sezai-yi-gulseni. [Erişim Tarihi: 18 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KURRETÜ'L-UYÛN Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi Öğretmen mehmet cemal öztürk
Görüntüle
2 VÂRİDÂT (AZÎZ) Azîz, Azîz Ali Efendi Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
3 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
4 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
5 DÎVÂN (KAYGULU HALİL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
6 HÂDİ’L-UŞŞÂK (KAYGULU HALÎL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
7 TEFSİR-İ BA’Z-I SÜVER-İ KUR’ANİYYE Abdülhay Celvetî Doç. Dr. Şükrü Maden
Görüntüle
8 DÎVÂN (İLÂHİ-NÂME) Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
9 MA‘RİFETNÂME Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
10 ‘İRFÂNİYE Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Diğer Emine Güleç
Görüntüle