ŞERH-İ FÜSÛSÜ’L-HİKEM: EL-MÜNTEHÂ ALE’L-FÜSÛS (YAZICIOĞLU MEHMED EFENDİ)
dİni-tasavvufi meseleler
Yazıcıoğlu Mehmed Efendi, Şeyh Mehmed Efendi (D. ?/? - Ö. 1451/855)

ISBN: 978-9944-237-87-1


İbnü’l-Arabî’nin Fusûsü'l-Hikem' isimli eserine dair el-Cendî şerhinin, Yazıcıoğlu Mehmed Efendi tarafından yapılan ta‘lîkātını içeren eser. Eserin adı "Füsûsü’l-Hikem'in Son Şerhi" şeklinde tercüme edilebilir. Yazıcıoğlu, bu ta‘lîkātı ömrünün son yıllarında gördüğü bir rüya üzerine kaleme almıştır (Uzun 2013: 362, 363),  (Alkan 2017: 218).

Müellif Füsûs'u vahdet-i vücûd doktrini çerçevesinde inşa etmiştir. Açıklamalarını sık sık ayet ve hadisler ile temellendirir. Eserde, konuların farklı âlim ve mezhepler arasında nasıl ele alındığına da temas edilmiş; kelâm, tefsir ve tasavvuf alanında pek çok eserden; Tevrat, Zebur ve İncil gibi kutsal kitaplardan da doğrudan nakiller yapılmıştır (Çakmaktaş 2021: 166-185).

Eser; mukaddime, temhid  ve kasîde-i Rabbâniyye olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Eser geniş bir mukaddimeyle başlar Alkan (2017: 219). Mukaddime bölümünde İbnü’l-Arabî metafiziğinin anahtar kavram ve önermeleri açıklanmıştır. Yine bu bölümde tasavvuf klasiklerinden istifade edilmiş ve bu eserlerden iktibaslar yapılmıştır. Mukaddimeden sonra temhid bölümü gelir. Bu bölüm on dört  kısımdan oluşur. Bu kısımlarda   vücûd-ı mutlak, Hakk’ın zuhûr talebi, ilim-ma‘lûm münasebeti, ilahi isimler, a‘yân-ı sâbite, vahdet-kesret ilişkisi gibi tasavvuf metafiziğinin en önemli konuları ele alınır. Yine bu bölümde  tasavvuf ilminin mebâdîi, mesâili, maksadı, mevzûu, vücûd mertebeleri ve insan meseleleri üzerinde geniş şekilde durulduğu görülmektedir (Çakmaktaş 2021:166-185). Eserin üçüncü bölümü olan Kasîde-i Rabbâniyye bölümü,  Yazıcıoğlu Mehmed tarafından sonradan eklenmiştir. Bu bölüm altmış üç beyitten oluşmaktadır. Arapça müstezat şeklinde yazılmıştır (Uzun 2013: 362, 363).

Eser gibi şerh de Arapça olup ağır bir dili vardır. Tasavvufi konulara vâkıf, Arapçayı iyi bilen, yüksek eğitimli zümreye hitap etmektedir. Ele alınan meseleler zaman zaman klasik yazım geleneğine uygun tarzda, soru-cevap üslubuyla açıklanmıştır. (Çakmaktaş 2021: 166-185). İbnü’l-Arabî metafiziğine dair önemli bilgiler barındıran şerh, vahdet-i vücûd düşüncesinin anlaşılması noktasında yardımcı bir kılavuz niteliğindedir. Fusûsü’l-Hikem’in okunması, anlaşılmayan noktalarının açıklanması, eserdeki tartışmalı hususlara cevaplar verilmesi açısından önemlidir. Yazıcıoğlu böylece Fusûsü’l-Hikem şerh geleneğinin devamına da katkıda bulunmuş, Fusûs şerhine mukaddime yazma geleneğinin önemli bir misalini ortaya koymuştur (Çakmaktaş 2021: 166-185).

Eserin bazı nüshaları mevcuttur. Bu nüshalar; Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Nuruosmaniye Kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesinde kayıt altına alınmıştır (Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, III. Ahmed, nr. 1616; Nuruosmaniye Kütüphanesi, nr. 2466; Süleymaniye Kütüphanesi, Esad Efendi, nr. 175, Pertev Paşa, nr. 293, Lala İsmail, nr. 162/13) (Uzun 2013: 362, 363). Bu şerh; Yazıcıoğlu Mehmed Efendi’nin kardeşi Ahmed Bîcân tarafından, aynı isimle, çeşitli ilaveler yapılarak Türkçeye tercüme edilmiştir. Ahmed Bîcân’ın eklemeleriyle ortaya oldukça hacimli bir eser çıkmıştır (Çakmaktaş 2021: 166-185). Eser  dil ve  içerik bakımından okuyucuya güç gelebilecek kısımlarından arındırılarak Bahâîzâde Abdürrahim en-Nakşibendî tarafından Lübb-i Müntehâ-yı Fusûs ismi ile sadeleştirilmiştir (Alkan 2017: 221).

Şairin biyografisi için bk. “Yazıcıoğlu Mehmed Efendi, Şeyh Mehmed Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yazicioglu-mehmed-efendi-seyh-mehmed

Eserden Örnekler



Kaynakça



Çakmaktaş, Büşra (2021). ''Fusûsu’l-hikem Şârihlerinin Mukaddime Yazma Gelenekleri ve Yazıcızâde Kardeşlerin el-Müntehâ Mukaddimesi''. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 23: 165-189.

Uzun, Mustafa İsmet (2013). ''Yazıcıoğlu Mehmed Efendi ''. İslâm Ansiklopedisi. C. 43. İstanbul: TDV Yay. 362-363.

Muhyiddin İbnü’l-Arabî (2006). Fütuhat-ı Mekkiyye. çev. Ekrem Demirli. İstanbul: Litera Yay.

Demirli, Ekrem (2008). “İbnü’l-Arabî ve Takipçilerinin Tanrı Anlayışı: Tenzih ve Teşbih Hükümlerinin Birleştirilmesi”. İslam Araştırmaları Dergisi 19: 25-44.

Demirli, Ekrem (2008). İslam Metafiziğinde Tanrı ve İnsan. İstanbul: Kabalcı Yay.

 Bîcân, Ahmed (2011). ''el-Müntehâ Fusûsu’l-Hikem üzerine bir çalışma''. Nşr. Ayşe Beyazıt. İstanbul: İnsan Yay.

Alkan, Ercan (2017). “Osmanlı Dönemi Fusûsü’l-Hikem Şerh Literatürü”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi 15/30: 211-240.

Muhyiddin İbnü’l-Arabî (1992). Fusûsü'l-Hikem. İstanbul: MEB Yay.

Atıf Bilgileri


OLGUN, TALAT. "ŞERH-İ FÜSÛSÜ’L-HİKEM: EL-MÜNTEHÂ ALE’L-FÜSÛS (YAZICIOĞLU MEHMED EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-fususu-l-hikem-el-munteha-ale-l-fusus-yazicioglu-mehmed-efendi. [Erişim Tarihi: 01 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MEGÂRİBÜ’Z-ZAMÂN (YAZICIOĞLU MEHMED EFENDİ) Yazıcıoğlu Mehmed Efendi, Şeyh Mehmed Efendi (D. ?/? - Ö. 1451/855) Dr. Mehmet Bilal Yamak
Görüntüle
2 MUHAMMEDİYE (YAZICIOĞLU MEHMED EFENDİ) Yazıcıoğlu Mehmed Efendi, Şeyh Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi Murat VANLI
Görüntüle
3 MENÂKIBÜ’L-ÂRİFÎN (EFLÂKÎ) Eflâkî, Eflâkî Dede, Eflâkî Ahmed Ârifî, Ârifî Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
4 MEVHÛB-I MAHBÛB (ŞEYHOĞLU) Şeyhoğlu, Baba Yusuf Sivrihisarî Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
5 MÜNYETÜ'L-EBRÂR VE GUNYETÜ'L-AHYÂR (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Taha Orhan
Görüntüle
6 TABSİRATÜ’L-MÜBTEDİ VE TEZKİRETÜ-İ-MÜNTEHİ (KONEVÎ) Konevî, Sadreddin Doç. Dr. Mevlüt Gülmez
Görüntüle
7 KİTÂBÜ’L-MÜNTEHÂ EL-MÜŞTEHÂ ALE’L-FÜSÛS (AHMED BÎCÂN) Ahmed-i Bîcân, Ahmed Bîcân, Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân, Şeyh Ahmed Bîcân Efendi bin Sâlih Efendi, Ahmed İbnü’l-Kâtib Dr. Mehmet Bilal Yamak
Görüntüle
8 RİSÂLE-İ ZİKRULLAH (AKŞEMSEDDİN) Akşemseddin, Şemseddin Muhammed Araş. Gör. Harun ALKAN
Görüntüle
9 MİSBÂHU’L-ÜNS BEYNE’L-MA’KÛL VE’L-MEŞHÛD FÎ-ŞERHİ MİFTÂHİ’L-GAYB (FENÂRÎ) Fenârî, Mollâ Fenârî, Şemseddîn Muhammed b. Hamza, Şemseddîn Muhammed Efendi Diğer Edibe Taş
Görüntüle
10 ŞERH-İ HADİS-İ ERBÂİN (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba Prof. Dr. Enbiya Yıldırım
Görüntüle
11 ZİKİR RİSÂLESİ/ KELİME-İ TEVHİD ZİKRİ RİSÂLESİ (SOMUNCU BABA) Somuncu Baba, Hamîdüddîn-i Aksarâyî Diğer Tuğba Nurlu Ertürk
Görüntüle
12 KÂŞİFÜ'L-ESTÂR AN VECHİ'L-ESRÂR (ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ) Şeyh Hâmid-i Velî Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle