ŞERH-İ ESMÂ-İ HÜSNÂ (YAKUB-I ÇERHÎ)
şerh
Ya'kûb-ı Çerhî (d. ?/? - ö. 851/22.04.1447)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ya'kûb-ı Çerhî'nin Allah’ın isimlerini şerh ettiği risâlesi. “İsim” kelimesinin çoğulu esmâ ile “en güzel” anlamındaki hüsnâdan oluşan “Esmâ-i Hüsnâ” terkibi, nasslarda Allah’a nisbet edilen isimleri ifade eder. Kur’ân-ı Kerim’de geçen ilâhî isimler yüzden fazla olup hadislerde Allah’a nisbet edilen başka isimler de bulunmaktadır. Esmâ-i Hüsnâ terkibi, geniş anlamıyla bunların hepsini kapsamakla birlikte, terim olarak 99 isimden oluşmaktadır.

Çerhî, Allah’ın isimlerinin sufi âlimlerce de Farsça ve Arapça şerhlerinin yapıldığını belirtir. Ona göre avam ve havassı içine alan geniş kitlelere hitap eder mahiyetteki Esmâ-i Hüsnâ şerhlerinde muharrik unsur, “Rabbinin Yüce adını tesbih et.” (el-A’lâ, 87/1), “En güzel isimler Allah’ındır. O hâlde O’na (güzel isimlerle) duâ edin.” (el-A’râf, 7/180) âyetleridir.

Çerhî, Allah-âlem ilişkisini de ele aldığı eserinde, Allah’ın sıfatlarını, insanın kendisinde gerçekleştirme potansiyeline dikkat çeker. Bu manada gayret, insanda kuvve hâldeki bu yetileri fiile dönüştürme konusunda kula düşen vazifedir. Esmâ-i Hüsnâ’yı belli zamanlarda okunan bir vird şeklinde algılamaktan ziyâde, kişide amel boyutunu önceleyen Çerhî, bireyin bu isimleri kendinde gerçekleştirebilmesi için uygulaması gereken prensiplere değinir. Didaktik yönü ağır basan risalesinde ahlâkın pratik yönüne yani edebe vurgu vardır. Şârih, ele aldığı isimle ilgili genel sözlük bilgilerini verdikten sonra, “Nasîb-i ârif-dervîş înest ki” (Dervişin buradan kendisine çıkarması gereken ders şudur.) diyerek mürîdin uygulaması gereken ahlâkî davranışlara değinir. Böylece Allah’ın o sıfatının insanda zamanla meleke hâline geleceğini, başka bir ifadeyle Allah’ın bu sıfatının kulda tecellî edeceğini söyler. Kişi, bu sıfatları ne kadar içselleştirebilirse ilgili vasıf da insanda o nisbette kemâle erecektir.

Çerhî’nin bu eseri, “Dû Eser-i Gayr-i Çâpî-i Mevlânâ Ya‘kûb-ı Çerhî” başlıklı çalışma içerisinde yayımlanmıştır. Eserin Ildırar tarafından yapılan Türkçe çevirisi 2016 yılında yayınlanmıştır.

Şairin biyografisi için bk. “Yakub Çerhî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yakub-cerhi

Kaynakça


Haksever, Ahmet Cahid (2009). Ya’kûb-ı Çerhî: Hayatı, Eserleri ve Tasavvuf Anlayışı. İstanbul: İnsan Yay.

Tatlısu, Ali Osman (1963). El-Esmâü’l-Hüsnâ Şerhi. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yay.

Topaloğlu, Bekir (1995). “Esmâ-i Hüsnâ”. İslam Ansiklopedisi. C.1. 1. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 484-485.

Ya‘kûb b. Osman b. Mahmûd b. Muhammet Gaznevî, Serrezî Çerhî (1364/1985). “Dû Eser-i Gayr-i Çâpî-i Mevlânâ Ya‘kûb-ı Çerhî: Şerh-i Esmâ-i Hüsnâ”, Dâniş. (ed. Muhammed Nezir Ranchâ). İslâmabat. C. 1. 1.

Ya‘kûb b. Osman b. Mahmûd b. Muhammet Gaznevî, Serrezî Çerhî (2016). Şerhi Esmaül Hüsnâ Yakûb i Çerhî. Hazırlayan: Mehmet Ildırar. İstanbul: Şadırvan Yay.

Atıf Bilgileri


HAKSEVER, AHMET CAHİD. "ŞERH-İ ESMÂ-İ HÜSNÂ (YAKUB-I ÇERHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/serh-i-esma-i-husna-yakub-i-cerhi-tees-1931. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 NEYNÂME-İ MEVLÂNÂ (YAKUB-I ÇERHÎ) Yakub-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
2 RİSÂLE-İ ÜNSİYYE (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
3 RİSÂLE-İ EBDÂLİYYE (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
4 CEMÂLİYYE HAVRÂİYYE-ŞERH-İ RUBAÎ-İ EBÛ SAÎD EBU'L-HAYR (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
5 TARİKA-İ HATM-İ AHZÂB (YAKUB-I ÇERHİ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
6 TEFSİR-i YA'KÛB-I ÇERHÎ (YAKUB-I ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
7 EL-EHÂDÎSÜ'L-ERBA'ÛN (YAKÛB- ÇERHÎ) Ya'kûb-ı Çerhî AHMET CAHİD HAKSEVER
Görüntüle
8 NESÂYİMÜ’L-MAHABBE MİN ŞEMÂYİMİ’L-FÜTÜVVE Ali Şîr Nevâyî Prof. Dr. Vahit Türk
Görüntüle
9 DÎVÂN-I HİKMET (AHMED YESEVÎ) Ahmed Yesevî Dr. HAYATİ BİCE
Görüntüle
10 FAKRNÂME (AHMED YESEVİ) Ahmed Yesevi Prof. Dr. Necdet Tosun
Görüntüle
11 MİR'ÂTÜ'L-KULÛB (SÛFÎ MUHAMMED DÂNİŞMEND) Sûfî Muhammed Dânişmend Prof. Dr. Necdet Tosun
Görüntüle
12 RİSÂLE DER MAKÂMÂT-I ERBA'ÎN (AHMED YESEVİ) Ahmed Yesevi Prof. Dr. Necdet Tosun
Görüntüle
13 KISSA-I YETÎMNÂME (ŞEMS-İ ÂSÎ) Şems-i Âsî Doç. Dr. Fatih Bakırcı
Görüntüle
14 KISSA-I KÛDEKNÂME (ŞEMS-İ ÂSÎ) Şems-i Âsî Doç. Dr. Fatih Bakırcı
Görüntüle