SEFÂRET-NÂME-İ İRAN (RAHMÎ)
mensur sefaretname
Rahmî, Mustafa Rahmî Efendi (d. ?/? - ö. 27 Ramazan 1165/8 Ağustos 1752)

ISBN: 978-9944-237-87-1


1746’da İran ile yapılan muahede sonrasında dostluğu pekiştirmek amacıyla I. Mahmud tarafından 1160/1747’de değerli hediyelerle ve büyükelçilik payesiyle gönderilen Kesriyeli Elhac Ahmed Efendi maiyetinde vak’anüvis ve mektupçu olarak görevli bulunan Mustafa Rahmi (d. ?/? - ö. 1165/1752) tarafından kaleme alınmış sefâret-nâme türünde eser. Klasik sefâret-nâme özelliklerini taşımakla birlikte heyetin güzergâhındaki yerler hakkında ayrıntılı bilgiler içermesi (coğrafi özellikler, menziller arası mesafeler, görülen yerlerin güzellikleri vs.) ve sefâret görevi sırasında şahit olunan olayları edebî bir üslupla ele alması açısından son derece kıymetli bir eserdir (Unat 1992: 91).

İran Sefâret-nâmesi, muhteva açısından dört bölümde incelenebilir. Birinci bölüm elçilik heyeti için düzenlenen geçiş merasimi ile başlayıp İran sınırına kadar geçtikleri yerler hakkında ayrıntılı bilgileri içermektedir. Bu bölümde aktarılan unsurlardan biri de hediye tevcihinin ne şekilde ve kimlere yapılacağıdır. İkinci bölüm sınırda yapılan elçi mübadelesini ve bunun sonrasında heyetin İran’a kadarki yolculuğunu, güzergâhta yer alan yerleşimlerin coğrafi yapısı ile imar-iskân durumu hakkında bilgiler vermektedir. Üçüncü bölüm Nadir Şah’ın ölümü üzerine olup aynı zamanda bir şair olan Rahmi Efendi bu bölümde Şah’ın ölüm hakkında tarih düşüren bir şiir de yazmıştır. Son bölüm ise heyetin Osmanlı’ya dönüş yolcuğu ile Bağdat bölgesinde yaşanan siyasi olaylar hakkında bilgiler vermektedir. Eser mensur olmakla birlikte az miktarda da olsa Türkçe, Arapça ve Farsça manzum parçalar içermektedir. Dili orta nesir üslubu özellikleri taşımaktadır.

İran Sefâret-nâmesi’nin Topkapı Sarayı Müzesi, Hazine No: 1635, Süleymaniye Esad Efendi No: 2091, Fatih Millet Kütüphanesi Ali Emiri No: 819 ve İstanbul Üniversitesi Tarih Yazmaları No: 369, 887, 2538, 3782’de kayıtlı olmak üzere toplam yedi nüshası bulunmaktadır. 58 varaktan oluşan ve nesih ile yazılmış Süleymaniye nüshasından hareketle esere dair bir yüksek lisans çalışması yapılarak nüshalar arası farklılıklar tenkitli bir şekilde belirtilmiştir (Toğaç 2000: 11-18). Faik Reşit Unat da Osmanlı Sefirleri ve Sefaretnameleri adlı çalışmasında bu eseri tanıtmıştır (1992: 86-91).

Müellifin biyografisi için bk. “Rahmî, Mustafa Rahmî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/rahmi-mustafa-rahmi-efendi 

Eserden Örnekler


Bunların bâzâr günü mübâdeleden nükûl u istinkâflarına sebeb ne ola deyü taraf-ı devlet-i ebed-müddet-i aliyyeden gelen takvîmlere ihâle-i nazar-ı im’ân olundukda fi’l-vâki‘ yek-şenbe günü ferâg u sükûn ve dü-şenbe günü sa‘d işâret olunduğundan gayrı ahd günü kamer hudûd-ı nahseynden âhir derece-i burc-i cedîde bulunmağla bu husûs ahâlî-i İrânın ihtiyârât-ı nücûmiyyeye olan i’tibârlarından nâşî bir hâlet olduğu tahkîk olundu (Toğaç 2000: 71).

[Târîh]

İtdi ferzîn-i kazâ âhir yirin Nâdir Şahın

Nat-ı şatranç-ı emelde gûşe-i lahd ü memât


İtdiler ol pilten-i mekkârı mağlûb-ı hiyel

Gösterüp mansubeler açmazdan hayl-ı guzât


Geçmedi sarrâf-ı takdîrin yanında bir pula

Yire geçsün genc-i Kârûnî gibi nakd-ı Kelât


Eyleyüp kahr-ı Hudâ bâzû-yı ikbâlin şikest

Sâl-i târîhin su’âl itdikde Rahmî kâ’inât


Feyz-i rûhâniyyet-i isnâ aşerle söyledim

Eyledi bâzîçe-i eyyâm Nâdir Şâhı mât [Sene 1160] (Toğaç 2000: 87; Elmas 1997: 203).

Kaynakça


Elmas, Sevgi (1997). Rahmî (Kırımlı, Mustafa) Hayatı, Edebî Şahsiyeti, Eserleri ve Dîvânının Tenkidli Metni. Yüksek Lisans Tezi. Edirne: Trakya Üniversitesi.

Toğaç, Süleyman (2000). Kırımlı Mustafa Rahmi Efendi’nin İran Sefaretnâmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

Unat, Faik 
Reşit (1992). Osmanlı Sefirleri ve Sefaretnameleri. Ankara: TTK Yay.

Atıf Bilgileri


Polatcı Demirkol, Türkan. "SEFÂRET-NÂME-İ İRAN (RAHMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/sefaret-name-i-iran. [Erişim Tarihi: 22 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (RAHMÎ) Rahmî, Mustafa Rahmî Efendi Dr. Öğr. Üyesi Derya KARACA
Görüntüle
2 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
3 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
4 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
5 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
6 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
9 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
10 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
11 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle