ŞECERE-İ TÜRKÎ (AHMET VEFİK PAŞA)
Türk tarihi
Ahmet Vefik Paşa (d. ?/? - ö. 1309/1891)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ahmed Vefik Paşa tarafından tercüme edilen eser. Ebülgazi Bahadır Han’a ait Şecere-i Türk adlı tarihî eserin 28 Eylül 1863/23 Şubat 1864 seneleri arasında Şecere-i Türkî adıyla Türkiye Türkçesine çevirisidir. Kazan baskısına dayanarak çevrilen eser, öncesinde Tasvîr-i Efkâr gazetesinde kısmen yayımlanmış olup 1864 yılında 152 sayfalık kitap hâline getirilmiştir. Aslı 9 bab olan eserin 3 bablık bölümleri verilmiştir.

Aslının tam tercümesi olmayan eserin kapağında “bir zat ma‘rifetiyle İstanbul Türkçesine tahvil olunmuştur” ibaresi yer alır. Âdem’den Moğollara kadarki iki babı tam olmakla birlikte üçüncü babında ise Cengiz dönemi tarihi eksik verilmiştir. Şecere-i Türkî Osmanlıcılığa karşın Türkçülük fikri temelinden hareketle tarih temelinde destanlar, hatıralar ile zenginleşmiş Türk tarihi olarak karşımıza çıkmaktadır (Tansel 1964: 137-138).

Şecere-i Türkî, 15. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Şiban Özbek hanlarının (Şeybânîler) tarihi ve soylarını anlatmak amacıyla yazılmış olup destani özellikler içerir. Eserde, Hârizm Özbek Hükümdarı Ebülgazi Bahadır Han’ın hanedanlığının efsanevi tarihi şeceresine dair; Şeyban-Özbek hanları, Cengiz ve oğullarının hayatları, Cuci Han, Moğollar vb. Orta Asya tarihi süreçleri bir bütünsel olarak anlatılır. Ömer Faruk Akün’ün belirttiğine göre Ahmet Vefik, Şecere-i Türkî’yi Çağatay lehçesinden Osmanlı Türkçesine çevirmedeki gayesi, Türk dil ve kültürünü Orta Asya’daki dil ve tarih kaynaklarını ile bütünleştirerek Doğu Türkçesi ürünleri antolojisi oluşturmaktır. Bu doğrultuda çevirdiği eseri, Osmanlı Türklüğünden uzaktaki Orta Asya geçmişini Çağatay lehçesinden Türkiye Türkçesine aktarmış, bu sayede millî dil ve tarih ürünlerini Türklüğün Anadolu’ya gelmeden önce Orta Asya’daki tarihini Osmanlı sahasına tanıtarak millî bir tarih vazifesi görmüştür (Akün 1989: 143-157).

Eser, Ebülgazi Bahadır Han’ın kendi millî tarihini yazan bir hükümdar olması bakımından da dikkat çeker. 

Eserin kapağına başlık olarak konulan, 1824 Kazan baskısının başında mevcut "Uşal Şecere-i Türkî" ibâresindeki "bu, işbu" manasına gelen Çağatayca "uşal" sözünün mahiyetinin bilinmemesi yüzünden, Ahmed Vefik'in tercümesinin adı yanlış bir okuyuşla yakın zamanlara kadar hep "Evşâl-i Şecere-i Türkî" ve daha da tahrife uğrayarak "Şecere-i Evşâl-i Türkî" şeklinde gösterilmiştir.

Ahmet Vefik Paşa’nın Türkçülük fikri ve halkın sade Türk diline duyduğu tutku ile şekillenen bilinçli yazın yaşamındaki örneklerden biri olan eser, Orta Asya Türk tarihi ve kadim Türklerin soyuyla ilgili bilgiler vermesi ve anlaşılır bir dil ile yazılması ile de değerli kabul edilir.

Şairin biyografisi için bk. “Ahmet Vefik Paşa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmet-vefik-pasa 



Eserden Örnekler


“Moğolun dilini ve resim ve ıstılahını güzel öğrendim. Bu tarihi iyi ve fena herkes bilsin diye Türkî lisanıyla yapdım. Türkîyi de şöyle aytdım ki beş yaşında çocuk mütelaa eder. bir kelime koşmadım. Sarih ve iyan olsun deyü eğer ecelin zamanı gelmese iş bu kitabı Farisî ile ilbasa arzum vardır. Tanrı yetiştire.” 

“Nice seneler sonra evladından bir padişah daha oldukda müverrih-i fazıl daha peyda olarak ‘ben ol müverrihden iyi yaparım’ diye bir padişahın namına bir tarih daha telif eder.” “Azrail toprağı yerin içinden almış idi. Anın içün Adem dediler. Lakabı Safiyullah’dır.”

“Halkını iki bölüp iki oğluna verdi. Bu ikisi birbiri ile kötülük etmeyip güzellik ile devlet sürdüler ömür çıkardılar. Evvel Tatarı zikredelim. İnşallahu Ta’la ondan sonra Moğol’u söyleriz.” (Alpaslan 2002: 100, 102).

Kaynakça


Akün, Ömer Faruk (1989). “Ahmed Vefik Paşa”. TDV İslâm Ansiklopedisi, C. II, 143-157: https://islamansiklopedisi.org.tr/ahmed-vefik-pasa  [Erişim Tarihi:01.08.2022].

Alpaslan, Oğuzhan (2002). 19. Yüzyılda Bir Osmanlı Aydını ve Bürokratı: Ahmed Vefik Paşa. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Kafalı, Mustafa (1994). “Ebulgazi Bahadır Han”. TDV İslâm Ansiklopedisi, C. 10, 358-360: https://islamansiklopedisi.org.tr/ebulgazi-bahadir-han  [Erişim Tarihi:03.08.2022].

Tansel, Fevziye Abdullah (1964). “Ahmed Vefik Paşa’nın Eserleri”, TTK Belleten, 28 (110): 249-283.

Atıf Bilgileri


Eser, Güller. " ŞECERE-İ TÜRKÎ (AHMET VEFİK PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/secere-i-turki-ahmet-vefik-pasa-tees-1468. [Erişim Tarihi: 24 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ADAMCIL (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
2  ARSLAN AVCILARI YÂHUD HAK YERİNİ BULUR (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
3  AŞK-I MUSAVVER (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
4  ATALAR SÖZÜ - TÜRKÎ DURÛB-I EMSÂL (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
5 AZARYA (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
6  CİL BLAS SANTİLLA'NIN SERGÜZEŞTİ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
7 DEKBÂZLIK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
8 DON CİVANİ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Dr. Esra Dicle
Görüntüle
9  DUDU KUŞLARI (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Araş. Gör. Dr. Hakan Soydaş
Görüntüle
10  HERNANİ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Öğretmen Emre Şengül
Görüntüle
11  HİKÂYE-İ HİKEMİYYE-İ MİKROMEGA (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Öğretmen Emre Şengül
Görüntüle
12  İNFİ'ÂL-İ AŞK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Öğretmen Emre Şengül
Görüntüle
13 KADINLAR MEKTEBİ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Dr. Esra Dicle
Görüntüle
14 KOCALAR MEKTEBİ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Dr. Esra Dicle
Görüntüle
15 MERÂKÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa Dr. Esra Dicle
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle