RİSÂLE-İ ŞEVKİYYE FÎ DEVERÂN-I SÛFİYYE (FUÂDÎ)
şerh
Fuâdî, Ömer (d. 966?/1559? - ö. 1046/1636)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Müftü Alî Çelebi'nin Arapça yazdığı Deverân-ı Sûfiyye adlı eserinin Ömer Fuâdî tarafından yapılan şerhi. Eser, kaynaklarda Risâle-i Şevkiyye fî Deverân-ı Sûfiyye ve Şevkiyye fî Hakkı Devrâni’s-Sûfiyye adlarıyla kayıtlıdır (Yazar 2007: 63). Fuâdî'nin devrân ile ilgili kaynak ve amacı farklı başka risâleleri de vardır (Arıoğlu 2019: 158). Eserin yazılışı, sûfîlerle ulemâ arasında zikr esnasında devrin küfür sayılıp sayılamayacağı üzerine tartışmaların yoğun olduğu bir zamana rastlar ve Fuâdî’nin bu konuda yazacağı risâleye de kaynak teşkil eder. Fuâdî, böyle bir eser yazarak hem zikr esnasında devri ma‘kûl ve makbûl karşıladığını hem de konu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu kanıtlamak ister. Eserlerini tarîkat mensuplarını çeşitli konularda bilgilendirmek için yazan Fuâdî, kendisine yöneltilen bir soruya cevaben yazdığı şerhinde zikir esnâsında semâ ve devrin küfür sayılmayacağını belirten bir eserin daha adını anar. Halvetiyye’nin Şa‘bâniyye ile birlikte Anadolu’daki iki büyük kolundan biri olan Sünbüliyye’nin kurucusu Şeyh Sünbül Sinân’ın konu ile ilgili eserine atıfta bulunur. Bu vesile ile Şeyh Sünbül Sinân’ı saygı dolu sözlerle anıp yüceltir. Sünbül Sinân’ın, Risâletü’t-Taḥḳîḳiyye adlı eserinde devrin kâfir oyununa benzetilip ona raks denilmesine şiddetle karşı çıktığını, yazdığı eserin Sultan I. Selim tarafından da beğenilip takdir edildiğini belirtir (Yücer 2010: 136).

Fuâdî, risâlesine Müftü Ali Çelebi’nin Deverân-ı Sûfiyye hakkında yazdığı risâleyi şerh ettiğini söyleyerek başlar. Eserin başında bütün varlıkları yaratan Allah’ı zikredip son peygamber Hz. Muhammed’i hadisleriyle anar. Akabinde, II. Bâyezîd devri evliyasından Sünbül Sinân’ın Risâletü’t-Taḥḳîḳiyye adlı eserinden söz eder. I. Selîm’in de Sünbül Efendi’nin eserinde zikr esnasında devrin küfr olmadığı şeklindeki görüşünü onayladığını beyan eder. Müftî (Zenbilli) Ali Efendi’nin Deverân-ı Sûfiyye’yi yazma sebebini de yazarının ağzından aktarır. Müftî Alî Çelebi’nin, sûfîlerin zikr esnasındaki devri hakkında Arapça beyan ettiği görüşleri cümle cümle veya kısım kısım Türkçe’ye çevirip açıklar. Açıklamalarını kırmızı mürekkeple yazılmış fâ’ide başlıklı kısımlarda önemli not, fıkra ve kıssa kabilinden bilgilerle destekler.

Arapça mensûr bir esere yazdığı şerhle Fuâdí Arapça’ya olan vukufunu ve şerh konusundaki bilgi ve yetkinliğini ispatlamış olur. 17. yüzyılın ilk çeyreğinde eğitici ve öğretici amaçla yazılan Risâle-i Şevkiyye’nin açıklama ve bilgilendirmelerine tahsis edilen kısımlarda cümleler uzun, ama anlaşılır mahiyettedir. Müftî Ali Efendi’nin Deverân-ı Sûfiyye’sinden aktarılan kısımlar Arapça’dır. Fuâdî, önce açıklayacağı metni Deverân-ı Sûfiyye’den Arapça olarak aktarır, akabinde aktardığı metni Türkçe’ye çevirip açıklar. Gerek duyduğunda Farsça ibare ve ifadelere de yer verir. Bu tertip tarzıyla Risâle-i Şevkiyye fî Deverân-ı Sûfiyye Arapça ve Türkçe, iki dille yazılmış bir görünüm arz eder. Bu görünüme rağmen eserde Türkçe yazılmış kısımlar Arapça kısımlara göre daha çok yer kaplar.

Süleymâniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi No. 2287 ve Es‘ad Ef. No. 1734/1'de iki nüshası tespit edilen eser hakkında Duygupınarı Itani tarafından bir yüksek lisans tezi hazırlanmıştır (Itani 2018: 125). 

Fuâdî'nin biyografisi için bk. "Fuâdî, Ömer". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fuadi-omer

Eserden Örnekler


“Risāle-i -i Şevḳiyye ve Maḳāle-i Ẕevḳiyyedür ki Dār-ı Salṭanat-ı ‘Osmāniyye Maḥmiyye-i Ḳosṭanṭìniyye’de Sulṭān Bāyez[íd] Ḫān ‘aleyhi’r-raḥmetihi ve’rrıżvān şeyḫü’l-islām ve müfti’l-enām olan müfti ‘Alí Çelebi ḳuddise sırrıhu ḥażretleri deverān-ı sūfìyye ḥaḳḳında yazdıḳları risāleye şerḥ ü beyān vāḳi‘ olmışdur.” (Fuâdí 2287: 79b)

“… Monlā ‘Alìyyi sūfí-cemālí ki beyne’n-nās Müftí ‘Alí Çelebi demekle meşhūrdur ḳaddes Allāhu sırrıhu Dār-ı Salṭanat-ı ‘Osmāniyye-i Maḥmiyye-i Ḳosṭanṭiniyye’de ḳuṭb-ı ẓāhirí ṭarafından emr-i sulṭāní-yi ḫāḳānì ve ḳuṭb-ı bāṭıní cānibden hükm ü ṭuġrayı ġarra-i rabbāni ile ḫıdmet-i fetvāda iken deverān-ı sūfiyye aḥvālinden istiftā ve su’āl olundukda ḫiṭāb-ı kâfì ve cevāb-ı şāfì içün taḥrìr etdikleri risāle-i ṣādıḳu’l-maḳāl ve kâşifü’l-eşkālleri ‘Arabì olmaḳla herkes müstefìdü’l-‘aṣr olsun içün bir ‘azìz-i ferìdü’d-dehr Türkíye terceme idüb ve lakin beyān-ı hümāyūnları mażmūn-ı risāleye maḫsūs olup ḫuṣūṣen zamānemüzde daḫi ziyāde-i beyāna iḥtiyāc olup ve ba‘ż-ı iḫvān-ı ṭalibān iltimās u ṭaleb ettikleri ecilden elfāẓ-i belíġayı ve ‘ibārāt-ı faṣíḥayı terk idüp şerḥ üslūbunda Mevlānā-yı merhūmuñ murād-ı şeríflerince fevā’ìd-i laṭífe ve zevā’ìd-i müfìde ile şerḥ ü beyān olundu” (Fuâdí 2287: 80/b)

“Ümmìddür ki Ḥaḳḳ te‘ālā celle ve ‘alā cümle enbiyā ve evliyā ḥürmetine ve ‘ale'l-ḫuṣûṣ ḳuṭb-ı ‘ālemiyān ve ġavs-ı ādemiyān ‘azîzimiz ve sulṭānımız Şa‘bān Efendi ḳuddise sırruhu ḥürmetine mevlānā-yı merḥûmuñ rûḥ-ı muṭahherlerin taḳdîs idüp ve cümle ‘azîzler du‘āsı ile du‘āların evvel ü āḫir ve ẓāhir vü bāṭın üzerimize ḳabûl ide āmîn.”(Fuâdí 2287: 109b)

Kaynakça


Arıoğlu, İbrahim Ethem (2019). "Ömer Fuâdî’nin Devran Hakkındaki Görüşleri ve Devran Risalesi". Türk Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 91: 47-167. 

Itani, Duygupınarı (2018). Risâle-i Şevkiyye ve Makâle-i Zevkiyye (İnceleme-İnceleme). Yüksek Lisans Tezi. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi.

Küçükdağ, Yusuf (2013). "Zenbilli Ali Efendi". İslam Ansiklopedisi. C. 44. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 249.

Ömer Fu’ādí (yty). Risāle-i Tevhídiyye. Süleymāniye Ktp. Es‘ad Ef. No.: 1734/1. vr. 11a.

Ömer Fu’ādî (yty). Risāle-i Şevķiyye ve Zevķiyye. Süleymâniye Kütüphanesi. Hacı Mahmud Efendi Bölümü. No. 2287. vr. 79b-109b.

Sünbül Sinân (yty). Risâletü’t-taḥḳíḳiyye. Süleymaniye Kütüphanesi. Esad Efendi. No. 1761.

Sünbül Sinân (yty). Risâle Der Hakk-ı Zikr ü Devrân. İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi. TY. No. 3868.

Yücer, Hür Mahmut (2010). "Sünbüliyye" . İslam Ansiklopedisi. C. 33. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 136.

Yazar, İlyas (2007). "Ömer Fuâdî"İslam Ansiklopedisi. C. 44. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. 63.

Zavotçu, Gencay (2019). "Fuâdî ve Risâle-i Şevkiyye Fî-Deverân-ı Sûfîyye’si". Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature, 5: 324-336.

Zavotçu, Gencay (2007). Türk Edebiyatı’nda Hâb-nâme ve Ömer Fu’âdî’nin Hâbiyye Risâlesi. Kocaeli: Hazret-i Pîr Şeyh Şa‘bân-ı Velî Vakfı Yay.


Atıf Bilgileri


Zavotçu, Gencay. "RİSÂLE-İ ŞEVKİYYE FÎ DEVERÂN-I SÛFİYYE (FUÂDÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/risale-i-sevkiyye-fi-deveran-i-sufiyye-fuadi. [Erişim Tarihi: 05 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MENÂKIB-I ŞA'BÂN-I VELÎ (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
2 BÜLBÜLİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Doç. Dr. İlyas YAZAR
Görüntüle
3 TÜRBENÂME (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
4 RİSÂLE-İ HÂBİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Prof. Dr. Gencay Zavotçu
Görüntüle
5 HAYÂTİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Dr. Mutlu Melis Özgeriş
Görüntüle
6 KASİDE-İ PENDİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Prof. Dr. Hakan Yekbaş
Görüntüle
7 MUSLİHU'N-NEFS (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Diğer Sevda Tuğçe Kahriman
Görüntüle
8 RİSÂLE-İ ASELİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Fuâdi Efendi Diğer Sevda Tuğçe Kahriman
Görüntüle
9 RİSÂLE-İ GÜLLÂBİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Dr. Mutlu Melis Özgeriş
Görüntüle
10 RİSÂLE-İ HALVET (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Diğer Sevda Tuğçe Kahriman
Görüntüle
11 RİSÂLE-İ MÜSELLESÂT (MÜSELLESÂT-I TÂSİYYE) (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Diğer Sevda Tuğçe Kahriman
Görüntüle
12 RİSÂLE-İ TEVHÎDİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Dr. Mutlu Melis Özgeriş
Görüntüle
13 RİSÂLE-İ VİRDİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Dr. asuman ünal özcan
Görüntüle
14 RİSÂLE-İ ZİKR (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Dr. Mutlu Melis Özgeriş
Görüntüle
15 RİSÂLE-İ SADEFİYYE (FUÂDÎ) Fuâdî, Ömer Diğer Sevda Tuğçe Kahriman
Görüntüle
16 TEZKİRE-İ ŞU'ARÂ (SÂLİH AYNÎ MEHMED EFENDİ)  Aynî, Sâlih Aynî Mehmed Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
17 DÎVÂN (EŞREF-İ SÂNÎ) Eşref-i Sânî, Şeyh Seyyid Öğretmen Kevser Kıroğlu
Görüntüle
18 TECELLİYÂT (FENÂYÎ, CENNET MEHMED EFENDİ) Fenâyî, Cennet Mehmed Efendi Prof. Dr. ABDULLAH AYDIN
Görüntüle
19 ÂDÂB-I HURDE-İ TARîKÂT (HİMMET/ABDÎ, BOLULU ŞEYH HİMMET EFENDİ) Himmet/Abdî, Bolulu Şeyh Himmet Efendi Araş. Gör. Emrah Baş
Görüntüle
20 VAHDETNÂME (LÂMEKÂNÎ) Lâmekânî, Hüseyin Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle
21 MECMÛA-İ ŞEYH MISRÎ EFENDİ (NİYÂZÎ-İ MISRÎ) Niyâzî-İ Mısrî, Muhammed/Mehmed Akın ZENGİN
Görüntüle
22 RİSÂLE-İ VAHDET-İ VÜCÛD (MISRÎ) Niyâzî-i Mısrî, Muhammed/ Mehmed Dr. Muhammed Ülgen
Görüntüle
23 RİSÂLE-İ EŞRÂTU’S-S‘AT (NİYÂZÎ-İ MISRÎ) Niyâzî-İ Mısrî, Muhammed/Mehmed Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle
24 RİSALE-İ TEVHÎD (NİYÂZÎ-İ MISRÎ) Niyâzî-İ Mısrî, Muhammed/ Mehmed Öğretmen TALAT OLGUN
Görüntüle
25 ED-DEVRETÜ’L-ARŞİYYE (MISRÎ) Niyâzî-i Mısrî, Muhammed/ Mehmed Dr. Muhammed Ülgen
Görüntüle