REF’U'L-HİTÂM AN VAKFİ HAMZA VE HİŞÂM (MOLLÂ GÜRÂNÎ)
kıraat ilmine dair şerh
Mollâ Gürânî, Şemseddîn Ahmed (d. 813/1410 - ö. 893/1488)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Veliyyullâh eş-Şâtibî’nin Kasîde-i Lâmiyye adıyla da bilinen Hırzü’l-Emânî ve Vechu’t-Tehânî adlı manzum eserinin “Vakfı Hamza ve Hişâm ale’l-Hemze” bâbına Molla Gürânî’nin şerh olarak kaleme aldığı risale. Müellif, eserinin Veliyyullâh eş-Şâtibî’nin manzum eserine bir şerh olduğunu eserin mukaddimesinde söylemektedir (Gürânî 1713: vr. 221a). Metin, Şâtıbî’nin Kasîde-i Lâmiyye adlı eserinin 235 ile 254. beyitleri arasındaki yirmi beyti kapsamaktadır. Müellif eserde soru-cevap yöntemini benimsemiş, konuları ele alırken bazen Şâtıbîyye’den ilgili beytin tamamına yer verirken bazen de beyitten bir bölüm aktarmıştır (Koyuncu 2017: 153). Risalede, kıraat ilminin en zor bahislerinden olan vakf ve özellikle hemzeli kelimelerdeki vakf halleri ele alınmıştır. 

Gürânî, besmele, hamdele ve salveleden sonra vakfın Kur’an ilimlerine dair konular içinde karşılaştığı en zor ayetler ile alakalı en gizli konulardan biri olduğunu ifade etmiştir. Daha sonra hemze harfinin sözlük anlamını vererek bu harfin mahrecini ve bazı özelliklerini ele almıştır. Ardından hemzenin zor telaffuz edilen bir harf olması sebebiyle ibdâl, iskân, nakl, hazf gibi hususlar hakkında bilgi vererek, harekesi olan her bir harfin sakin haline göre daha zor olduğunu, ancak hemzede bunun tam aksinin ortaya çıktığını örnekler vererek anlatmıştır (Koyuncu 2017: 155). Eserde beyitler tek tek ele alınarak sonuna kadar şerh edilmiştir. İlk önce bir beyit verilmiş, akabinde müellif kendi açıklamalarını yapmıştır. Yine ilgili beyitler açıklanırken müellifin açıklamalarına dair farklı dil âlimlerinden referanslar getirilmiştir. Gürânî, kitabında kıraat alanında kaleme alınan diğer bazı eserler gibi sadece kelimelerin kıraat vechlerini vermekle yetinmemiş, bu vechlerle ilgili gerekçeleri de delilleriyle birlikte ortaya koymuştur (Dilek 2019:53-54).

Eserin üç nüshasına ulaşılmıştır. Bu nüshalar "Süleymaniye Kütüphanesi, Laleli, nu. 57, vr. 221a-247b", "Süleymaniye Kütüphanesi, Bağdatlı Vehbi, nu. 27/1, vr. 1b-21b", "Süleymaniye Kütüphanesi, Hacı Selim Ağa/Hüdai Efendi, nu. 54, vr. 1a-26b"de kayıtlıdır (Yıldız 1979: 114).

Şarihin biyografisi için bk. “Mollâ Gürânî, Şemseddîn Ahmed’’. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/molla-gurani-semseddin-ahmed

Eserden Örnekler


                                                      

Kaynakça


Dilek, Mahmut (2019). Ref’ul-Hitâm ‘An Vakfi Hamza ve Hişâm (Molla Gürânî’nin Ref’ul-Hitam ‘An Vakfi Hamza ve Hişâm Adlı Eserinin Edisyon Kritiği). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Koyuncu, Recep (2017). “Molla Güranî’nin (v. 893/1488) Ref’ul-Hitâm ‘An Vakfi Hamza ve Hişâm Adlı Eserinin Tahkikli Neşri”. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (44): 149-192.

Molla Gürânî. Ref’u'l-Hitâm an Vakfi Hamza ve Hişâm. Süleymaniye Kütüphanesi. Laleli Bölümü. Nu. 57. vr. 221b-222a.

Yaşaroğlu, M. Kâmil (2005). “Molla Gürânî”. İslam Ansiklopedisi. C. 30. İstanbul: TDV Yay. 248-250

Yıldız, Sâkıb (1979). “Molla Gûrânî ve İstanbul Fethindeki Rolü”. Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Dergisi, (3): 127-131.

Atıf Bilgileri


Ünal, Mehmet. "REF’U'L-HİTÂM AN VAKFİ HAMZA VE HİŞÂM (MOLLÂ GÜRÂNÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/reful-hitam-an-vakfi-hamza-ve-hisam-molla-gurani. [Erişim Tarihi: 19 Mayıs 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 EŞ-ŞÂFİYE Fİ’L-ARÛZ VE’L-KÂFİYE (MOLLÂ GÜRÂNÎ) Mollâ Gürânî, Şemseddîn Ahmed Prof. Dr. Fatma Sabiha Kutlar Oğuz
Görüntüle
2 LEVÂMİ'U'L-GURER ŞERHU FERÂ'İDİ'D-DÜRER (MOLLÂ GÜRÂNÎ) Mollâ Gürânî, Şemseddîn Ahmed Prof. Dr. Fatma Sabiha Kutlar Oğuz
Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
3 CÂMASB-NÂME (ABDÎ) Abdî, Mûsâ Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
4 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
5 RİSÂLE Fİ’L-MEBDE’İ VE’L-MA’ÂD (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Öğretmen Ece Ceylan
Görüntüle
6 NEKÂVETÜ’L-EDVÂR (HÂCE ABDÜLAZÎZ) Abdülazîz, Abdülkâdir-zâde, Hâce Abdülazîz, Usta Abdülazîz Doç. Dr. Recep Uslu
Görüntüle
7 DÎVÂN (ADLÎ) Adlî, Sultân Bâyezîd-i Velî bin Fâtih Sultân Mehmed Prof. Dr. YAVUZ BAYRAM
Görüntüle
8 DÎVÂN-I TÜRKÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
9 DÎVÂN-I FÂRİSÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
10 DÎVÂN (ÂFİTÂBÎ) Âfitâbî Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 DÎVÂN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
12 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle