PENDNÂME (KUDDÛSÎ)
tasavvufi eser
Kuddûsî, Ahmed (d. 1183/15.07.1769 - ö. 1265/1849)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Dini-tasavvufi bir nasihatnamedir. Eserin yazma nüshası Mevlânâ Müzesi Kütüphanesi, 2444/1 numarada kayıtlı olup Külliyât-ı Kuddûsî içinde 24b-34a varakları arasında yer almaktadır. Kuddûsî’nin 1263-64/1846-47 yıllarında ölümünden önce hasta yatağında kaleme aldığı son risalesidir (Tenik 2011: 57; Alıcı, vd. 2018: 223).

Kuddûsî bu eserini, Müslümanların yaratıcıya gerektiği gibi kulluk yapmaları gayesiyle kaleme almıştır. Kendi hayatı ve hayatının amacı hakkında bilgiler verdikten sonra Müslümanlara fâni dünyanın cazibesine kapılmamaları, ömürlerini gaflet, hevâ ve hevesle geçirmemeleri gerektiği noktasında nasihatlerde bulunmaktadır. İnsanların malını yok etmemelerini, ömürlerini ise boşa harcamamalarını, hicret gününün yakın olduğunu ve istidatlı olunması gerektiğini özellikle belirtmektedir. Bu nasihatleri verirken yer yer mutasavvıfların hayatlarından örnekler vermekte ve eserlerine atıfta bulunmaktadır. Ayrıca eserde ilimi, ameli, zikir ve istiğfarı terk etmemek gerektiği üzerinde de durulmuştur (Tenik 2011: 57; Alıcı 2017: 40). Kuddûsî Pendnâme’de eserini kaleme aldığı dönemle ilgili bilgiler de vermektedir. 1200/1785-86 senesinde her şehirde ve kasabada mürşîd-i kâmilin çok olduğunu ancak eserini kaleme aldığı 1263-64/1846-47 yıllarında büyük beldelerde bile ulemâ-yı melekût bulunmadığını dile getirmektedir (Alıcı 2017: 42). Büyük bir bölümü mensur olarak kaleme alınan eserin içerisinde üç adet aruz ölçüsüyle yazılmış manzume de bulunmaktadır. Pendnâme, sade ve akıcı bir dille yazılmıştır.

Müellifin biyografisi konusunda bk. “Kuddusi, Ahmed”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/kuddusi-ahmed.

Eserden Örnekler


[24b] Bismi’llâhi’rrahmâni’rrahîm Elhamdüli’llâhi Rabb-i külli merbûbin ve Hâlik-ı külli mahlûkin ve Râzık-ı külli merzûkın ve Rahîm-i külli Râhîmin ve Vekîl-i külli mütevekkilin ve Semî’-i külli nidâ’in ve Mücîb-i külli dâ’in ve Gâfir-i külli müstagfirin ve Râfi’-i külli mütevâz’ın ve Vâzı’-ı külli mütekebbirin ve Kâhir-i külli ‘ânidin ve celîs-i külli zâkirin ve muhibb-i külli tevvabbin ve Mu’izz-i külli âşıkin ve Müzill-i külli câhidin ve sâtır-ı külli sâtırin ve fâzıh-ı külli fâsıkin mu’linin ve’s-salâtü ve’s-selâmü ‘alâ asl-ı külli beriyyetin ve eşref-i külli nebiyyin ve şefî’-i külli mü’minin müznibin ve Vedûd-ı külli ehl-i sünnetin ve mübgız-ı külli ehl-i bid’atin ve mürşîd-i külli sâlikin ve ‘alâ âlihi ve sahbihi ve muhibbîhi ecma’în… (Alıcı, 2017: 39-40).

Kaynakça


Alıcı, Lütfi (2017). Mar'aşî-zâde Ahmed Kuddûsî-Risâleler (Pend-nâme-Vasiyyet-nâme-İcâzet-nâme-Nasâih ve Mektuplar). Kahramanmaraş: Noya Medya Yay.

Alıcı, Lütfi, Gedik, Sadi (2018). Mar’aşîzâde Ahmed Kuddûsî ve İcâzetnâme-i Kuddûsî Adlı Eseri. International Journal of Language Academy. S. 6/1. s. 220-235.

Tenik, Ali (2007). Ahmed Kuddûsî ve Tasavvuf Düşüncesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Tenik, Ali (2011). Ahmed Kuddûsî (İbnülmeraşî). Ankara: Öncü Basımevi.

Tenik, Ali (2012). Ahmed Kuddûsî ve Tasavvuf Düşüncesi. İstanbul: Borlu Ahmed Kuddûsî Vakfı Yay.

Atıf Bilgileri


Şahinkaya, Şebnem Şerife. "PENDNÂME (KUDDÛSÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/pendname-kuddusi. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (KUDDÛSÎ) Kuddûsî, Ahmed Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Şerife Şahinkaya
Görüntüle
2 NASÂİH-İ KUDDÛSÎ (KÜLLİYAT-I KUDDÛSÎ) Kuddûsî, Ahmed Dr. Öğr. Üyesi Lütfi Alıcı
Görüntüle
3 HAZÎNETÜ’L-ESRÂR VE GANÎMETÜ’L-EBRÂR Kuddûsî, Ahmed Diğer Meryem Özdemir
Görüntüle
4 MEKTUPLAR (KUDDÛSÎ) Kuddûsî, Ahmed Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Şerife Şahinkaya
Görüntüle
5 İCÂZETNÂME-İ KUDDÛSÎ Kuddûsî, Ahmed Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Şerife Şahinkaya
Görüntüle
6 VASİYETNÂME (KUDDÛSÎ) KUDDUSİ, Ahmed Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Şerife Şahinkaya
Görüntüle
7 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
8 NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
9 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
10 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
11 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
12 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
13 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
14 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
15 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
16 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle