NÜZHETÜ'L-ESRÂR FÎ-FETH-İ KAL'A-İ SİGETVAR (FERÎDÛN)
tarih kitabı
Ferîdûn, Ahmed Feridûn Bey, Ferîdûn Ağa (d. ?/? - ö. 991/1583)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Feridun Ahmed Bey’in, Sultan I. Süleyman’ın (ö.1566) vefatı öncesi gerçekleştirdiği son seferi Sigetvar’ı (1566) detaylarıyla anlattığı manzum-mensur eseri. 16. yüzyılın önemli devlet adamlarından olan Feridun Bey şair, münşi ve hattatlığının yanında tarih alanında yazdığı eserlerle de dikkat çekmiştir (Saraç 2016: 787; Özcan 1995: 12/396-397). Onun sefere bizzat katılarak kaleme aldığı Nüzhetü’l-Esrâr gözlemlerini içermesinin yanında fethin en önemli kaynaklarından biri olması yönüyle önem taşır.

Eserin kime ithaf edildiği ile ilgili açık bir bilgi bulunmasa da metinde veziriazam Sokollu Mehmed Paşa’nın, Sultan Süleyman ve II. Selim’den (ö.1574) daha ön planda tutulması sebebiyle Feridun Bey’in bu eserini hamisi Sokollu için hazırladığı söylenebilir (Topkası Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Hazine, nu. 1339: 21b, 49b, 52b, 138a, 170b, 187b, 253b, 266b; Arslantürk – Börekçi 2012: 33).

305 varaktan oluşan eserde Sigetvar seferi hazırlıkları, Sultan Süleyman’ın ordu ile yola koyulması, İstanbul’dan Sigetvar’a kadar geçilen menziller ve yol boyunca meydana gelen askerî, siyasî ve günlük hadiseler hakkında bilgiler verilmektedir (2a-20a). Kalelerin ele geçirilmesi, kuşatmanın diğer safhaları ve fetih süreci zikredilmiş (20b-43b), fetih sırasında Sultan Süleyman’ın vefatı ve alınan önlemlerden bahsedilmiş (41b-54b), II. Selim’in tahta çıkışı ve saltanatının ilk yılında meydana gelen olaylar anlatılmıştır (55a-304a). Bununla beraber eserde yer yer Osmanlı tarihini etkileyen önemli taht mücadelelerinden biri olan Şehzade Bayezid hadisesi gibi Sultam Süleyman’ın seferden önceki saltanat döneminde meydana gelen hadiseler, II. Selim’in tahta çıkışıyla Habsburg ve Safevî elçilerinin huzura kabulleri, taht değişikliğinden istifade edilerek Irak ve Arabistan’da çıkarılan isyanlar hakkında da önemli bilgiler zikredilmiştir (141b-142a, 178a, 245b, 277b).

Kısaca Nüzhetü’l-Ahbâr adıyla bilinen eserin Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde bulunan minyatürlü nüshası büyük ihtimalle müellif nüshasıdır (Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Hazine, nu. 1339). Eserin üç farklı nüshası daha bulunmaktadır (Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi, Yazma Eserler, nu. 36; Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Ali Emîrî, nu. 330; İzzettin Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi, nu. 14622). Sanatlı bir üsluba sahip eser bir tür yarı-resmî tarihçe olarak Osmanlı tarihine dair önemli bilgiler içermesi açısından önemi haizdir. Yazımı 13 Recep 976/1 Ocak 1569’da tamamlanan eserin minyatürlü nüshası H. Ahmet Arslantürk ve Günhan Börekçi tarafından neşredilmiştir (Arslantürk – Börekçi 2012: 68-431).

Yazarın biyografisi için bk. “Ferîdûn, Ahmed Feridûn Bey, Ferîdûn Ağa”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/feridun-ahmed-feridun-bey-feridun

Eserden Örnekler


Pâdişâh-ı sa‘îdü’l-hayât hazretleri vefât ve düstûr-ı kudsî-sıfat hazretlerinin cenâb-ı Hakk’a tazarru‘ ve ibtihâl üzre münâcât ve ‘arz-ı hâcât ettikleridir.

Kaçan ki sene dokuz yüz yetmiş dört Safer’inin yirmi birinci gecesi ki perşembe gecesiydi tâ ki vakt-i temcîd ve sâ‘at-i tahmîd olmuşdu ki düstûr-ı ibâdet-‘âdet hazretleri seccâde-i ‘izzet câddelerinde oturup zikre ve tesbîhe meşgullerdi. Otak-ı gerdûn-nitâk-ı şehriyârî cânibinden âdem gelip içeride olan havâsdan birisi ki harîm-i harem-i hâs ve pâdişâh-ı mağfiret-destgâha gâyetle karîb hâssü’l-hâsdı hufyeten bir tezkire-i ta‘ziye göndermiş. Mazmûn-ı hüzn-füzûnunda bu haber-i endûh-nümûn tahrîr olunmuş ki, “Bu gece yedinci sâ‘at geçip sekizinci sâ‘at duhûl eyledikde irâdet-i Rabbânî ve meşiyyet-i Yezdânî ile halîfe-i rû-yı zemîn-i ‘adl-zemân ve şehriyâr-ı firdevs-mekîn ü ‘adn-mekân sa‘îdü’l-hayât şehîdü’l-memât mağfiret-penâh rahmet-destgâh pâdişâh-ı gazî hazretleri işbu finâ-yı dünyâ-yı fenâ-encâmdan sarây-ı ukbâ-yı beka-makama rıhlet eyleyip nidâ-yı “ircı‘î ilâ rabbiki râziyeten mardiyye” hükmiyle sa‘âdet-i şehâdetle Rabbü’l-‘izzet cânibine mürâca‘at edip “vallâhu yed‘û ilâ dâri’s-selâm” da‘vetine icâbet göstermişdir. Kalû “innâ lillâhi ve innâ ileyhi râci‘ûn” diye nakl ve ta‘bîr eylemişler.

(Feridun Ahmed Bey. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi. Hazine. vr. 45b-46a).

Kaynakça


Arslantürk, H. Ahmet  ve Günhan  Börekçi (hzl.) (2012). Feridun Ahmed Bey, Sultan Süleyman’ın Son Seferi : Nüzhet-i Esrârü’l-Ahyâr der-Ahbâr-ı Sefer-i Sigetvar. İstanbul: Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yay.

Feridun Ahmed Bey. Nüzhetü Esrâri’l-Ahyâr der-Ahbâr-ı Sefer-i Sigetvar. İstanbul: Topkapı Sarayı Kütüphanesi Müzesi. Hazine. nu. 1339.

Feridun Ahmed Bey. Nüzhetü’l-Esrâr fî Feth-i Kal‘a-i Sigetvar. İstanbul. Millet Yazma Eser Kütüphanesi. Ali Emîrî. nu. 330.

Feridun Ahmed Bey. Nüzhet-i Esrârü’l-Ahyâr fî Ahbâr-ı Ahvâl-i Gazâ-yı Sigetvar. Konya. İzzettin Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi. nu. 14622.

Feridun Ahmed Bey. Şehnâme-i Sultân Süleymân ve Feth-i Kal‘a-i Sigetvar ve Gayrı Vak‘alar. Ankara. Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi, Yazma Eserler. nu. 36.

Özcan, Abdülkadir (1995). “Feridun Ahmed Bey”. İslâm Ansiklopedisi. C. XII. Ankara: TDV Yay.

Saraç, Mehmet Ali Yekta (hzl.) (2016). Bursalı Mehmed Tâhir, Osmânlı Müellifleri. C. II. Ankara: TÜBA Yay.


Atıf Bilgileri


Eskin, Ümit. "NÜZHETÜ'L-ESRÂR FÎ-FETH-İ KAL'A-İ SİGETVAR (FERÎDÛN)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/nuzhetu-l-esrar-fi-feth-i-kal-a-i-sigetvar-feridun. [Erişim Tarihi: 24 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MÜNŞEÂTÜ'S-SELÂTÎN (FERÎDÛN AHMED BEY) Ferîdûn, Ferîdûn Bey, Ferîdûn Ahmed Bey Dr. SONAY ÜNAL
Görüntüle
2 MİFTÂHÜ'L-CENNE (FERÎDÛN) Ferîdûn, Ahmed Feridûn Bey, Ferîdûn Ağa Doç. Dr. Mevlüt Gülmez
Görüntüle
3 DÎVÂN (FERÎDÛN) Ferîdûn, Ahmed Feridûn Bey, Ferîdûn Ağa Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
4 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
5 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
6 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
7 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
8 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
9 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
10 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
11 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
12 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
13 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle