NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ)
Mevlevî sülûku
Azmî, Hüseyin Azmî Dede (d. 1231/1815 - ö. 1311/1892)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Gelibolu ve Kahire Mevlevîhâneleri postnişini Hüseyin Azmî Dede’nin Mevlevî seyr ü sülûküne dair muhtasar bilgi verdiği ve özellikle Konya Mevlâna Dergâhı’nda yürürlükteki kurallar hakkında önemli detaylara temas ettiği risâlesi.

Altmış beş yıllık meşihat tecrübesiyle Azmî Dede’nin irşâd anlayışının ve dönemindeki meselelerin tespiti açısından önemli olan bu eser zikir, murâkabe, semâ, hizmet, kisve-i tarikat, yemek âdâbı gibi Mevlevî sülûküne ve tekke kurallarına ilişkin bilgileri muhtevîdir. Azmî Dede’nin meşâyıh-ı rüsûm olarak nitelediği tekke şeyhi ile sülûk şeyhini birbirinden ayırması ve bazı meşâyıhda nadiren irşâd ile rüsûmun birleştiğini söylemesi dikkat çekicidir. Tarikata girmek için şeyhin kemâli şart değilse de seyr ü sülûk için sülûkün makamlarını müşâhede etmiş, feyz vermeye muktedir bir şeyhin gerekliliğinden söz etmektedir.

Eserde kalbleri incizâba davet için semâın icra edilmesi, nevniyâzların tasfiye-i kalb için günde 2 defa yarım saat murâkabe ile mükellef olması, tehzîb-i ahlâk için 1001 gün türlü hizmetin îfa edilmesi, sâliklerin huzûr-ı kalb için yemek esnasında dahi samt ve sükût üzere bulunması gibi edebe ilişkin kurallar bilhassa zikredilmektedir. Nezr-i Mevlevî meselesine de temas eden eser, Mevlevî sikkesinin Hz. Mûsâ'dan Hz. Mevlâna’ya intikal ettiğine dair bilgi sunan Külâh-nâme adlı risâle ile sona ermektedir.

Üç farklı nüshası Yılmaz Soyyer, Selçuk Eraydın, Mahmut Erol Kılıç’ın arşivinde bulunan eser, Sâfî Arpaguş tarafından neşredilmiştir (2014).

Şairin biyografisi için bk. “Azmî, Hüseyin Azmî Dede”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/azmi-huseyin-azmi-dede

Eserden Örnekler


Tekâyâ, ulûm ve fünûnu ba‘det-tahsîl alâyık-ı dünyeviyyeden dâmen-keş olanlar ve terakkiyât-ı seyr-i rûhanîye sa‘yedenler için bina olunduğundan, ilimde behresi olmayan cühelâya, evvelâ ilmin tahsîli iktizasiyle medreseye gönderilib yâhud tekyede ta‘lîm ve tedrise muktedir zâtlar tedris edib ilme ne derece i‘tinâ olunduğuna, Konya Dergâh-ı Şerîfi ittisâlinde Sultan Veled Medresesi, dergâh-ı mezkûra istirşad için gelen cühelânın cehlini izâle için binâ olunub… (Arpaguş 2014: 166).

Hücre-nişînân ba‘de salâti’l-fecr mu‘tâd olan cehrî ism-i Celâli nevniyâzân ile beraber kıraat akabinde sabaha mahsûs olan murâkabeyi evvelâ hücre-nişînler müctemian, sonra nevniyâzlar dahi müctemian icrâ edib hücrenişînlerden her biri re’sen me’zûn olduğu ism-i Zâtı ve gerek nefy u isbâtı ba‘de salâti’l-asr hücrelerinde münferiden edâ akabinde râbıta ve murâkabeden hangisine me'zûn ise vakt-i mağribe kadar meşgûl olmak… (Arpaguş 2014: 167).

Kaynakça


Azmî Dede, Hüseyin (2014). “Nuhbetü’l-âdâb”. Gelibolu’dan Kahire’ye Bir Ömür Son devir Mevlevîlerinden Hüseyin Azmî Dede –Hâl Tercümesi ve Risâleleri içinde. Hzl. Sâfi Arpaguş. İstanbul: İFAV Yay. 164-175.

Mete, Ayşegül (2019). “Köseç Ahmed Dede ve Şeyh Galib’in Mevlevî Âdap ve Erkânına Katkıları”. İslâm Araştırmaları Dergisi 42: 61-106.

Atıf Bilgileri


Mete, Ayşegül. "NUHBETÜ'L-ÂDÂB (AZMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/nuhbetu-l-adab-azmi. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MİR'ÂTÜ'L-HAKÂYIK (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
2 MİFTÂHÜ'L-KULÛB (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Mete
Görüntüle
3 ÎCÂBÜL-KELÂM (AZMÎ) Azmî, Hüseyin Azmî Dede Dr. Öğr. Üyesi abdullah muaz güven
Görüntüle
4 KENZÜ'L-FEYZ Fİ'S-SÜLÛK VE ÂDÂBİ'T-TARÎKİ'L-HALVETİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrî-zâde Araş. Gör. Ayşenur Aydınlı
Görüntüle
5 MEDÂR-I VÂHİDİYYET VE MERKEZ-İ AHADİYYET (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
6 RAVZATÜ'L-ALİYYE FÎ TARÎKATİ'Ş-ŞÂZELİYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
7 SEYRÜ'L-ESMÂ VE SIRRU'L-MÜSEMMÂ FÎ ŞERHİ'L-ESMÂ'İ'L-İSNÂ AŞERE ER-RUFÂ'İYYE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
8 ŞERH-İ TUHFETÜ'L-MÜRSELE (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
9 TİBYÂNU VESÂ'İLÜ'L-HAKÂYIK FÎ BEYÂNİ SELÂSİLİ'T-TARÂ'İK (HARÎRÎZÂDE) Mehmed Kemâleddîn, Harîrîzâde Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
10 DÎVÂN (SERMEST) Abdullah Sermest, Kilisli Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
11 ÂDÂBÜ’Z-ZÂKİRÎN VE NECÂTÜ’S SÂLİKÎN Fuhûlî, Karamollazâde Şeyh Abdülhamîd Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
12 HÂŞİYE ALÂ SERHİ TENVÎRÜ’L-EBSÂR TERCÜMESİ (7 CİLT) Abdülhamid Efendi Dr. Öğr. Üyesi Betül Saylan
Görüntüle
13 DÎVÂN (ACZÎ) Aczî, Müridzâde Aczî Ağa Prof. Dr. Ali DUYMAZ
Görüntüle