NETÂYİCÜ'L-FÜNÛN ve MEHÂSİNÜ'L-MÜTÛN (NEV'Î)
ansiklopedik ilimler tasnifi
Nev’î, Yahyâ (d. 940/1533-34 - ö. 1007/1599)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ansiklopedik, ilimler tasnifi. Eser, 3. Murad’a takdim edilmiştir. Eserin müellifi Nev’î, Gazalî’ye (ö.1111) nispet edilen Yevâkitü’l-Ulûm adlı eseri temel aldığını, Abdurrahman Bistâmî’nin (ö.1454) Fevâyih-i Miskîniyye’sini, Mevzuatu’l-Ulûm’u ve çeşitli muteber kitapları özet yoluyla kullandığını belirtir. Metnin içinde Târîh-i Taberî, Târîh-i İbn Kesîr, Târîh-i İbn- Esîr-i Cezrî, Nizâm-ı Tevârîh gibi eserlerin de adı kaynak olarak geçmektedir (İlhan 1992:7).

Netâyicü’i-Fünûn ve Mehâsinü’l-Mütûn, tarih, hikmet, hey’et, kelâm ve usûl-i fıkıh, hilâf, tefsir, tasavvuf, rüyâ, remil, efsun ve tıp, felâhat, nücûm, fal ve zîc gibi konuları kapsayan on iki bölüme sahiptir. Nazım parçaları, nesir kısımlarda verilen bilgileri destekleyecek şekilde kullanılmıştır. Ayrıca, Nev’î, eserin başına ve sonuna iki hikaye yerleştirerek gönülleri ferahlatmak istediğini belirtmiştir. Bilgi veren bir eserde dilin yanında hikayelere yer verilmesi yazarın kullandığı üslup hakkında da dikkate değer bir örnektir.

Antik ve Helenistik dönemden itibaren Aristoteles’in eserlerinin hangi sırayla okutulması ve tasnif edilmesi gerektiği hem felsefi hem de dini anlamda tartışma konusu olmuştur ve bu bağlamda ilimler tasniflerinin ilk mahsulleri ortaya çıkmıştır. İslam dünyasında ise özellikle Yunanca kaynakların tercüme edildiği dönemde Abdullah b. Mukaffa (ö.759) Câbir b. Hayyân (ö.815), Kindî (ö.866?), Sâbit b. Kurre (ö.901) gibi isimlerin tasnifleri ile başlayan geleneğin ilk müstakil örneği Fârâbî’nin (ö.950) İhsâu’l-Ulûm adlı eseridir. (Arıcı 2019: 20; Türker 2019: 74) Felsefe eserlerinin çevirileri ile ortaya çıkan ilimleri tasnif etme çabası neticesinde tasniflerde felsefenin ön plana çıkarılması Gazâlî ve İbn Hazm gibi isimlerde rahatsızlık yaratmıştır. Bu nedenle dini ilimleri ön plana çıkaran bir ilimler tasnifinin yapıldığı ikinci kol da diğeri ile beraber gelişmiştir (Arıcı 2019: 20). Nev’înin bir çok kütüphanede bulunan eserinin de Gazali ve İbn Hazm’dan sonra gelişen ikinci kola mensup olduğu tespit edilebilmektedir. Nitekim, Fârâbî’nin eserinde görülen teknik tartışmalardan ziyade, tarihi bilgiler verilmekle yetinilmiş ve ilimler tasnifinin temel sorunsalı olan “genelde din-felsefe ve özelde akıl-vahiy sorununa” (Türker 2019: 64) dair tartışmalara yer verilmemiştir. Platon’un ve Sokrates’in peygamber olduklarına dair hadisler aktarılarak, felsefi bilginin de dini bilgiye dayandığı gösterilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda eserin özet olarak tarihi bilgilere vermesi ve bir çok kütüphanede bulunması da dikkate alındığında bir giriş kitabı olarak tasarlandığını belirtmek de mümkündür. 

Netâyicü’i-Fünûn ve Mehâsinü’l-Mütûn hakkında Nadir İlhan (1992) tarafından çeviriyazı içeren bir yüksek lisans tezi hazırlanmıştır. Daha sonra da Ömer Tolgay (1995) tarafından yeni harflerle yayınlanmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. “Nev’î, Yahyâ”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nevi-yahya


Eserden Örnekler


Ba’zı ashâb-ı resûlullâh Eflâtûn’a la’n itdiler. Resûlullâh ‘aleyhi’s-selâm nehy idüp eyitdi: La’net etmen. Tahkîk Eflâtûn nebî idi. Kavmi anı bilmedi ve Soktatun nübüvvetine ‘ulemâdan ve hukemâdan kavl vardur. Eflâtûn Hudâ’nun şâkirdidür. Silsile-i Sokrat Lokmân’a müntehîdür... İlm-i hikmet bir ilimdür ki mevcûdât-ı hâriciyyenün ahvalinden bahs ider. Nefsü’l-umûrda vâki’ olduğı üzre tâkât-i beşeriyye mikdârınca mevzû’ hikmet-i mevcûdât-ı hâriciyyedür. Kütüb-i musannife-i hikmet muhtasırâtdan Hüdâyetü’l-Hikmet, Esîrü’d-dîn Ebherî’nün ki Mevlânâ-zâde anı şerh itmişdür ve İşârât-ı Ebû ‘Alî ve müte’vilâtdan Şerh-i İşârât-ı İmam Fahr-i Râzî ve Şerh-i Nâsır-ı Tûsî ve Muhakemât-ı Kutbü’d-dîn Râzî (İlhan 2019: 80). 

Kaynakça


Arıcı, Müstakim (2019). "Tasnîfü'l-Ulûm ve Enmûzecü'l-Ulûm Literatürleri". İlimleri Sınıflamak İslam Düşüncesinde İlimler Tasnifi. Ed. M. Arıcı. İstanbul: Klasik Yay.

İlhan, Nadir (1992). Nev’î Efendi Netâyicü’l-Fünûn ve Mehâsinü’l-Mütûn (Giriş-Metin-Dizinler). Yüksek Lisans Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi.

Tolgay, Ömer (1995). İlimlerin Özü Netâyic el-Fünûn Nev’î Efendi. İstanbul: İnsan Yay.

Türker, Ömer (2019). "İslam Düşüncesinde İlimler Tasnifi". İlimleri Sınıflamak İslam Düşüncesinde İlimler Tasnifi. Ed. M. Arıcı. İstanbul: Klasik Yay.

Atıf Bilgileri


Can, Burhan. "NETÂYİCÜ'L-FÜNÛN ve MEHÂSİNÜ'L-MÜTÛN (NEV'Î)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/netayicu-l-funun-ve-mehasinu-l-mutun-nev-i-tees-1423. [Erişim Tarihi: 22 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Tuba Durmuş
Görüntüle
2 TERCÜME-İ HADÎS-İ ERBAÎN (NEV'Î) Nev'î, Yahyâ Prof. Dr. Adem Ceyhan
Görüntüle
3 HASB-İ HÂL (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
4 GÜL-İ SAD-BERG (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Prof. Dr. İbrahim Çetin DERDİYOK
Görüntüle
5 TERCÜME-İ MÜNŞEÂT-I HÂCE-İ CİHÂN (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
6 RİSÂLE-İ NEVÂ-YI ‘UŞŞÂK (NEV’Î) NEV’Î, Yahyâ Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 FASLUN FÎ FAZÎLETİ’L-‘IŞK (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
8 FEZÂ'İLÜ'L-VÜZERÂ VE HASÂİLÜ'L-ÜMERÂ (NEV’Î) Nev'î Yahyâ Doç. Dr. Fatih Koyuncu
Görüntüle
9 RİSÂLE-İ ŞİKÂYET-İ RÛZİGÂR (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. MEHMET AKİF YALÇINKAYA
Görüntüle
10 SİNAN PAŞA’YA MEKTUP (NEV'Î) Nev’î, Yahyâ Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
11 GEVHER-İ RÂZ (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. Bilal Güzel
Görüntüle
12 LEYLÂ VÜ MECNÛN (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
Görüntüle
13 TERCEME-İ KISSA-İ HIZR U MÛSÂ (NEV'Î) Nev'î, Yahyâ Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 MÜNÂZARA-İ TÛTÎ VÜ ZÂG (NEV’Î) Nev'î, Yahyâ Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren Kaya
Görüntüle
15 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
16 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
17 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
18 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
19 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
20 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
21 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
22 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
23 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
24 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle