NESÂYİH-İ ŞER’İYE VE MEV'İZE (FODLACI-ZÂDE RÂSİM)
nasihatname
Râsim, Fodlacı-zâde Ahmet Râsim Efendi (d. 1180/1766-67 - ö. 1270/1853-54)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Üsküdarlı Fodlacı-zâde Ahmed Râsim Efendi’nin dinî nasihatler içeren manzum eseri. 16 sayfadan meydana gelen eser, 1316/1898-99’da Tevfik Şehîdî tarafından bastırılmıştır. Şehîdî, risalenin başına “İfade-i Mahsusa” başlıklı üç sayfalık bir bölüm yazarak burada Râsim hakkında biyografik bilgiler (öğrenimi, çalışma hayatı, edebî ve tasavvufi kişiliği, dönemindeki şairlerle irtibatı, karakteri, kişisel özellikleri, inziva hayatı, aile hayatı, vasiyeti, vefatı ve kabri gibi) vermiştir. Bölümün sonunda eseri yayımlama gerekçesini “Acizlerinin bu manzûme-i nefîseyi neşrden maksadım hem istifâde-i ‘umûmiyeyi mûcib, hem de müellifine badî-i rahmet olsun içündür” (Akbaş 2013: 724) sözleriyle açıklamıştır.

Yapılan çalışmaya göre (Akbaş 2013) eser; birer münacat, mesnevi ve müseddesten oluşmaktadır. 23 beyitten müteşekkil olan münacat, gazel nazım şekliyle kaleme alınmıştır. Şair, münacata kulun sürekli hata yaptığını söyleyerek ve Allah’ın Kerim sıfatı ile kullarını bağışlamasını temenni ederek başlamış; gece gündüz nefsin heveslerine uyan kulun vaktinin gafletle geçtiğini ve zamanının heba olduğunu, gençlik günlerinin farkında olmadan geçtiğini ve yaşlılıkta ise insanın hırs belasına uğrayacağını, Allah’ın cemalini görmek isteyen bir kimsenin bunu ancak Allah’ın isteklerine uygun bir şekilde yaşayarak başarabileceğini ifade ederek devam etmiştir. Son beyitte ise Allah’a yalvarmış ve Mecnûn gibi hakiki aşka ulaşmayı dilemiştir.

Eserin asıl kısmını, “Nesâyih-i Şer‘iyye” başlıklı “feilâtün feilâtün feilün” kalıbıyla kaleme alınmış 167 beyitten oluşan mesnevi oluşturmaktadır. Bu manzumede -adından da anlaşılacağı üzere- dinî ve tasavvufi nasihatler verilmiştir. Mesnevide sırasıyla Hz. Âdem ile Havva’nın yaratılışı, insanın Allah’a iman etmesi, Hz. Âdem ve Havva’nın cennetten çıkarılmaları ve dünyaya gönderilmeleri, insanların yeryüzünde çoğalmaları, Hz. Âdem’e peygamberlik verilmesi, diğer bazı peygamberlerin gönderilişi, dünya üzerindeki iman-küfür mücadelesi, Hz. Muhammed’in peygamber olarak gönderilmesi, Allah’a imanın önemi, dört halife, kulun günah işlemesi ve tövbe etmesi, ibadete devamın önemi, Allah’ın rahmetinin enginliği, Allah’ın külli iradesi karşısında kulun acizliği gibi konulardan bahsedilmiştir.

Son bölümler ise duaya ayrılmıştır. “Mev’ize” ise 26 bentten müteşekkil olup tasavvufi içerikli ve didaktik bir manzumedir. Mütekerrir müseddes olarak kaleme alınmıştır. Bu manzumede, içtenlikle Allah’a yakarışta bulunan bir kul portresi çizilmiştir. Bir hak yolcusuna nasihat niteliğinde olan bu şiirde günahlardan kaçınma yolları, dünyanın faniliği, Allah’ı zikretmenin önemi, dünyada huzura ulaşma yolları, şeytanın hilekârlığı, aşk ehli olmanın önemi ve sabretmenin fazileti gibi konular işlenmiştir.

Nesâyih-i Şer’iye ve Mevize, öğüt verme amacıyla kaleme alındığı için eserde kolay anlaşılır, açık ve akıcı bir dil kullanılmış; sanat yapma kaygısı güdülmemiştir. Bu nedenle eserin içten ve samimi bir üslupla yazıldığı söylenebilir. Eser üzerine, Ersoy Akbaş’ın bir bildirisi bulunmaktadır (2013).

Şairin biyografisi için bk. “Râsim, Fodlacı-zâde Ahmet Râsim Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/rasim-fodlacizade-ahmet-rasim-efendi 

Eserden Örnekler


Nesâyih-i Şer’iye

Dinle ey genc-i hakâyık-perver

Cânib-i Hakka refîk u rehber


Gûş edip sözlerim ey sun’-ı ilâh

Ben seni sen beni eyle âgâh


Birbirimiz gözedip leyl ü nehâr

Girmeye şâyed araya ağyâr


Senin ile hasb-i hâl eyleyelim

Vâki’-i hâli dürüst söyleyelim


Sana nakl edem anı muhtasarî

Gûş-ı cân ile işit al haberi


Çünki ol Hâlık u Hayy u Allâm

Zâtını eylemek için i’lâm


Halk edip lutf ile bu ekvânı

Eyledi hikmete müberrâ anı


Niçe mahlûk gelip andan gitdi

Müddetin her biri tekmîl etdi


Ba’dehû Âdemi kıldı ihyâ

Oldu Havvâ dahı andan peydâ


İkisin cem’ edip ol cennetde

Buldular kendilerin ni’metde

[...]

Âdem anda ederek geşt ü güzâr

Vardı bir semte ki cem’iyyet var (Ahmed Râsim Üsküdârî 1899: 6).

Kaynakça


Ahmed Râsim Üsküdârî (1899). Nesâyih-i Şer’iye ve Mevize. İstanbul: Dersaadet Matbaası.

Akbaş, Ersoy (2013). “Üsküdarlı Fodlacızâde Ahmed Rasim ve Manzum Nesâyih-i Şer‘iyye ve Mev‘ize Adlı Eserinin Şekil ve Muhteva Özellikleri”. II. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı-III. Bursa.

Atıf Bilgileri


KACAR ALTIN, Kübra. "NESÂYİH-İ ŞER’İYE VE MEV'İZE (FODLACI-ZÂDE RÂSİM)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/nesayih-i-ser-iye-ve-mev-ize-fodlaci-zade-rasim. [Erişim Tarihi: 04 Temmuz 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (RÂSİM) Râsîm, Fodlacı-zâde Ahmet Râsim Efendi Dr. Öğr. Üyesi Şermin BAKA TELLİ
Görüntüle
2 USÛL-İ VUSÛL (FODLACI-ZÂDE AHMED RÂSİM EFENDİ) Râsim, Fodlacızâde Ahmet Râsim Efendi Doç. Dr. Hamza KOÇ
Görüntüle
3 LUGAT-I FÂRİSİYE (RÂSİM) Râsim, Fodlacı-zâde Ahmet Râsim Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
4 ŞERH-İ SÜBHA-İ SIBYÂN (RÂSİM) Râsim, Fodlacı-zâde Ahmet Râsim Efendi Araş. Gör. Kübra KACAR ALTIN
Görüntüle
5 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
6 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
7 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
8 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
9 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
10 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
11 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
13 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle