NAZMÜ’L-EHEMM FÎ İLMİ TECVÎDİ’L-ELZEM (ŞEYHÎ)
tecvid ilminin kurallarına dair manzum eser
Şeyhî, Şeyhülkurrâ Mehmed Efendi (d. ?/? - ö. 1235/1819-20)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Şeyhî mahlaslı Diyarbakırlı Şeyhülkurrâ Mehmed'in (d. ? - ö. 1235/1819-1820) temel tecvîd kaidelerini, ezberleme kolaylığı ve akılda uzun kalması gibi pratiklerden ötürü manzum olarak kaleme aldığı eseri. “Öğrenilmesi elzem olan tecvîd ilmi hakkında mühim bir eser” anlamına gelen Nazmü'l-Ehemm fî İlmi Tecvîdi'l-Elzem''in manzum Türkçe tecvîdler arasında önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir (Yılmaz 2019: 1113).  226 beyit ve 30 ana başlıktan müteşekkil olan eserin başlıklarının altında gazel, mesnevî ve kaside nazım şekliyle söylenen manzumeler yer almaktadır. Bu manzumelerde vezin olarak sadece recez bahrinin "müstef‘ilün müstef‘ilün müstef‘ilün müstef‘ilün" kalıbı kullanılmıştır. Didaktik üslubun hakim olduğu eserde dil olarak ise Arapça, Türkçe ve Farsça ek-ek grubu, kelime-kelime gruplarının (lafızların) tercih edildiği görülmektedir. Mukaddime ve sonraki birkaç başlıkta Kur’ân’ı tecvîd üzere okumanın, tecvîdi öğrenmenin, öğretmenin önemi, şartları, adabı, harflerin mahrecleri-sıfatları, tarifler gibi hususlara değinen müellif daha sonra başlıklar halinde meddler, zamir, tenvîn ve sakin nûnun halleri (ihfâ, izhâr, idğâm, iklâb), idgâmlar, râ harfinin durumu, imale-teshîl, sekte, vakf, maktûʻ-mevsûl, tâ-i te’nîs, secâvendler, teʻavvuz-besmele, hatimde tekbîr, tilâvet secdesi, sûrelerin tertibi olmak üzere aslî ve fer'î tecvîd kaidelerini ve konularını örnekleriyle ele almış, eserini bir münâcât ile sonlandırmıştır.

Çeşitli kütüphanelerde on yazma nüshası tespit edilebilen (Yılmaz 2019: 1061-1062) ve basımı da yapılan eser için muhtemelen tarih beytindeki harflerin değişik ebced hesaplamalarına tâbi tutulması sonucu müstensihlerce 1210/1795-96, 1220/1805-06 ve 1222/1807-1808 tarihinde kaleme alındığı belirtilmiştir. Oğuz Yılmaz tarafından önce eserin şekil ve muhteva tahlilini ihtiva eden bir tebliğ sunulmuş (2017), sonrasında ise tahlili de içermekle birlikte tenkitli metnin de yer aldığı makale çalışması yapılmıştır (2019).

Şairin biyografisi için bk. "Şeyhî, Şeyhî Mehmed Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyhi-seyhi-mehmed-efendi-mdbir 

Eserden Örnekler


Cümle ulûmun eşrefi her maʻârif aʻrefi

Ol dürr-i Kur’ân sadefi ser-tâcıdır ilm-i edâ


Ey kârî-i Kur’ân olan tevkîr ü taʻzîm it ana

Nûr tâc giyeler ebevân baht u saʻâdetler sana


Lâkin mehâric ü sıfat ile okur ise o zât

Her harfine on hasenât virür ana Bârî Hudâ

[...]

Taʻzîm içün Kur’ân-ı eşrefi okı tecvîd ile

Okı tahâretle otur tâhir mekânda de’bile

[...]

Harfler çıkan mevziʻlere dirler mehâric ey püser

On yedi mahrec vardurur kıl tecrübe ol muʻteber

[...]

Allâhu Hayyun Hâlikûn ʻAdlun Ğaniyyun Hâdiyen

Evvelki harflerine uğrarlar ise izhâr olur

[...]

Vâcibdür on dört yirde secde kârî vü sâmiʻlere

Âhir-i Aʻrâf Raʻd u Nahl İsrâ vü Meryem Neml olur


Sâd evvel-i Hacc Secde Furkân Fussilet Necm İnşikâk

İkrâ’durur kavl-i sahîh mezheb-i Hanefî olur

[...]

İşbu kemîne Şeyhî-i küstâh-nâme rû-siyâh

Sen çek ber’âtı cürmine tuğrâ-yı ğufrân yâ İlâh (Yılmaz 2019: 1081-1112).

Kaynakça


Yılmaz, Oğuz (2015). “Türk İslam Edebiyatında Manzûm Tecvîdler”. IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi. C. 3. İstanbul: İLEM Yay.: 81-101.

Yılmaz, Oğuz (2017). “Diyarbakırlı Şeyhülkurrâ Mehmed Efendi ve “Nazmu’l-Ehemm fî İlm-i Tecvîdi’l-Elzem” Adlı Türkçe Manzûm Tecvîd Eseri”. Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu Bildiriler Kitabı. C. 2. Diyarbakır: Diyarbakır Valiliği Kültür Sanat Yay. 1311-1334.

Yılmaz, Oğuz (2019). “Tecvîd Eğitim-Öğretiminde Manzûm Eser Yazma Geleneğine Bir Örnek: Şeyhî’nin Nazmu’l-Ehemm’i (Tenkitli Metin)”. Tasavvur Tekirdağ İlahiyat Dergisi, 5 (2): 1051-1116.

Atıf Bilgileri


yılmaz, oğuz. "NAZMÜ’L-EHEMM FÎ İLMİ TECVÎDİ’L-ELZEM (ŞEYHÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/nazmu-l-ehemm-fi-ilmi-tecvidi-l-elzem-seyhi. [Erişim Tarihi: 26 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TENBÎHÂT Şeyhî, Şeyhülkurrâ Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi oğuz yılmaz
Görüntüle
2 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
3 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
4 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
5 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
6 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
7 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
9 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
10 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
11 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle