MUHÂKEMETÜ'L-LÜGATEYN (VELET ÇELEBİ İZBUDAK)
ansiklopedik eser
Velet Çelebi İzbudak (d. 16 Temmuz 1867 - ö. 4 Mayıs 1953)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Velet Çelebi İzbudak tarafından Çağatay Türkçesinden Osmanlı Türkçesine çevrilen eser. Muhâkemetü’l-Lugateyn, Necip Asım’ın ayrıntılı ön sözüyle birlikte ilk defa Velet Çelebi İzbudak tarafından Çağatay Türkçesinden Osmanlı Türkçesine çevrilmiştir. Eserin ön sözünde bu çalışmanın neden yapıldığı açıklanmış, Ali Şîr Nevâyî’nin devletine, milletine yararlı bir kimse olarak tanındığından ve Çağatay sahası Türk edebiyatında yetişen önemli bir edip olduğundan söz edilmiştir. Nevâyî’nin sırasıyla çocukluğu, gençliği ve memuriyeti; Horasan, Maveraünnehir ve Semerkant’ta geçirdiği zamanları; Hüseyin Baykara ile Herat’a gitmesi gibi hayatına dair olaylar anlatılmıştır. Şairin kazandığı şöhretin beraberinde birçok problem getirdiği, pek çok rakiple uğraşmak zorunda kaldığı ve bunun sonucunda memuriyet görevinden kendi isteği ile ayrıldığı, Hamsetü’l-Mütehayyirîn isimli eserinde söz konusu sıkıntıları anlattığından bahsedilir. Nevâyî’nin edebî kimliğinden de söz edilerek onun Türkçesinin akıcı ve anlaşılır olduğu, Farsçada da hünerli olmasına rağmen bu dilin nazım ve nesirde Türkçeden aşağıda olduğunu fark ettiği ve bunun üzerine söz konusu eseri yazdığı ifade edilmiştir.

Ön sözden sonra “Lâhika” başlığının altında İzbudak, bu eserin önemini maddeler halinde sıralayarak açıklamaya çalışmış, devrinde yaşayan şairler üzerinde çok kuvvetli bir etkisi olduğu anlaşılan Nevâyî’nin bu eseriyle Türkçenin Farsçadan daha açık, anlaşılır, etkili ve güzel olduğunu ispat ettiğini söylemiştir. Açıklamasını bitirmeden önce yazar, eseri çevirirken faydalandığı sözlükleri de tek tek sıralamış ve ilk önce kendi çevirisine sonra Nevâyî’nin eserine yer vererek çalışmasını tamamlamıştır.

104 sayfadan oluşan bu eser 1315/1897-98 yılında İstanbul İkdâm Matbaası’nda basılmıştır. Ayrıca Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphane-Seyfettin Özege Bölümü’nde 9723SÖ numarası ile kayıtlıdır.

Şairin biyografisi ve eserlerinden örnekler için bk. "Velet Çelebi İzbudak". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü.http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/izbudak-velet-celebi

Eserden Örnekler


“(…) edebiyâtımız üzerinde görülen şu nüfuzundan dolayı bizce ayrıca bir ehemmiyyet kazanmışdır. Eskiden kalma şiʿir mecmûʿalarımızın hemân cümlesinde değilse de ekserîsinde Nevâ’î’nin hiç olmazsa birkaç gazeli görülmekde olduğuna bakılırsa bu zatın edebiyyât-ı Osmâniyye üzerinde mühim bir te’sîri olduğuna hükm virilebilir.” (Velet Çelebi İzbudak 1315/1897-98: 2).

“Zamanındaki en güzîde Türk ve Acem şâʿirlerinin şeyh ü üstâdı olması ve cümlesi âsâr-ı edebiyyelerini kendisine gösterüb tashîh etdirmesi ve mübâhâsât-ı edebiyye içün hükm taʿyîn olunması cihetleri dahi o devirdeki edebiyyâta Nevâyî tavrının sûret-i te’sîri hakkında bir fikr-i mahsûs verir.” (Velet Çelebi İzbudak 1315/1897-98: 36).

“Türk dili ve felsefe-i lağviyye erbâbı dahi elfâzından bir hayli istifâde eylerler.” (Velet Çelebi İzbudak 1315/1897-98: 36).

Kaynakça


Barutçu Özönder, F. Sema (1996). Alî Şîr Nevâyî Muhâkemetü’l Lugateyn. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Velet Çelebi İzbudak (1315/1897-98). Muhâkemetü’l-Lugateyn. İstanbul: İkdam Matbaası. 

Atıf Bilgileri


Erken, Jülide. "MUHÂKEMETÜ'L-LÜGATEYN (VELET ÇELEBİ İZBUDAK)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/muhakemetu-l-lugateyn-velet-celebi-izbudak. [Erişim Tarihi: 27 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 LEYLÂ İLE MECNÛN (VELET ÇELEBİ İZBUDAK) Velet Çelebi İzbudak Diğer Jülide Erken
Görüntüle
2 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
3 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
4 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
5 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
6 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
7 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
8 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
9 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
10 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
11 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle