MÜDÂFA'A NİYETİNE BİR TECÂVÜZ:"KIRK ANBAR'A CEVAB" (MİZANCI MURAD)
tenkit
Mizancı Murad (d. 1854-ö.1917)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ahmet Midhat Efendi’nin Newyork Herald gazetesinde yayımlanan yazısına cevap amaçlı Mizancı Murad tarafından yazılmış risale. 1314/1896 yılında Paris’te yayımlanan 29 sayfalık risalede Mizancı Murad, II. Abdülhamid dönemi ve siyasetini methetmek için yazdığı makaleyi ele alarak Ahmet Midhat Efendi’yi tenkit eder. Ahmet Midhat’ın sözde müdafaa olacak olan bu makalesinin tecavüze dönüşmüş olduğunu öne süren Mizancı Murad, onun “edîb ve müverrih” kimliği ile birlikte Abdülhamid siyasetini de eleştirir ve bu esnada dönemin siyasî ve sosyal tablosu çizilir.

Ahmet Midhat’ın makalesine göre düzenlenip dokuz bölüme ayrılarak tahlil edilen risalenin “İstiklâl ve İstibdâd” başlıklı ilk kısmında, Şark’ta bu iki kavramın aynı anlamlara geldiği hususu ele alınır. Yazar, saltanat-ı seniyyenin şeriat temeli üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak usûl-i şer’iyyenin istibdâdı yasakladığını, istiklâlden ise Abdülhamid’in tamamen mahrum olduğunu dile getirir.

“Sultan Hamîd’in Altınları ve Hazine-i Celîle” başlığında Abdülhamid’in çok para sarf etse de hazineden değil kendi parasından harcadığı iddia edilir. Mizancı Murad bunun doğru olmadığını, padişahın tahsisatının tamamının halka ait olduğunu emlâk-ı seniyye yolsuzlukları üzerinden açıklar.

“Hafî Polis” başlığında her devletin hafî polislere müracaat ettiğini söyleyen Ahmet Midhat’a Mizancı Murad, hafî polis ile hafiyeliğin aynı görevler olmadığını, hafî polis devletin selameti için çalışırken hafiyelerin devletin selametinin zararına olarak yalnızca Abdülhamid’e yaranmak amaçlı hizmet ettiğini ifade eder.

“Tevkifler, İşkenceler ve Sâire” başlığında tevkifât ve işkencelerin olmadığını iddia eden Ahmet Midhat’a Beşiktaş Karakolhâneleri, Marmara deniz hamamları üzerinden geniş bir örnekle cevap verilmiştir.

“Namuskârâne İnzivâ” başlığında Said, Kâmil ve Muhtar Paşa’lara olan hücuma Mizancı Murad, Said ve Kâmil Paşa’nın Abdülhamid’in sadâretinde bulunmalarına rağmen bilmeden alet oldukları devlet sırlarını öğrenince hatalarını tamire çalıştıklarını söyler.

“Büyük Muhibb-i Vatanlar İhtifâ Ediyorlar” başlığında Mizancı Murad, bu kısmın mutlaka sarayın sansürüne uğramış olduğunu, bu sebeple anlaşılmadığını ifade eder.

“Mektebler” başlığında mekteplerde değişen programlardan birinde Murad Bey’in tarih dersinin kaldırıldığını, fakat yerine Hayrullah Efendi Tarihi’nin getirildiğini söyleyen Ahmet Midhat’a Mizancı Murad, getirilen tarihin Hayrullah Efendi Tarihi olmaması gerektiğini, çünkü onun tarihinde Batı inkılâplarının bulunmadığını, hatta inkılâp kelimesinin bile olmadığını açıklar.

“Sansür” başlığında sansürün matbuatta gerekli olduğunu ve gençlerin tapınmaya kalkıştığı yazarları da engellediğini söyleyen Ahmet Midhat, buna örnek olarak Emile Zola’yı gösterince Mizancı Murad ona Yeryüzünde Bir Melek ve Henüz On Yedi Yaşında adlı eserlerini hatırlatarak karşılık verir.

Son olarak “Saray’ın Müdâhaleleri” başlığında ise halkın sarayın müdahalelerinden memnun olduğu ve bırakacağı âsâr-ı Hamîdiyye’nin tarih tarafından yazılacağını öne süren Ahmet Midhat’ın müdafaa sayılacak yerde Abdülhamid’e tecavüzde bulunduğu vurgulanır. Çünkü Abdülhamid’in bırakacağı nâm, Neron’lardan Keykâvus’lardan, Hülâgû’lardan pek farklı olmayacaktır.

Yazarın biyografisi için bk. "Mizancı Murad". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/murat-mizanci

Eserden Örnekler


Midhat Efendi “firarinin” korkusunu bir kere de şirketin yirmi iki numaralı vapurunda tecrübe etmiş idi. Ahvâlin vahâmetinden bahisle kendisi gibi ashâb-ı kalem için sükût etmek câiz olmadığı, sarayın gidişi devam ettiği hâlde mülkün tahrîb olunacağını söylediği sırada yavaş ses ile vâki’ olan bu ifâdeye mukâbil Midhat Efendi yüksek ses ile etrâftaki kalabalığın nazar-ı dikkatini celb ederek “ben öyle şeylerden çakmam. Ben padişahımız efendimizin hâlis, sâdık bir bendesiyim, ni’metiyle perverdeyim, ömrüne hâlisâne dua ederek geçinip gidiyorum.” demiş idi (Mizancı Murad 1896: 16-17).

Kaynakça


Emil, B. (2009). Mizancı Murad Bey. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

Tansel, F. (1952). “Mizancı Mehmed Murad Bey”. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, 2:(3-4): 67-88.

Atıf Bilgileri


Sürücü, Özlem. "MÜDÂFA'A NİYETİNE BİR TECÂVÜZ:"KIRK ANBAR'A CEVAB" (MİZANCI MURAD)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mudafa-a-niyetine-bir-tecavuz-quot-kirk-anbar-a-cevab-quot-mizanci-murad-tees-1268. [Erişim Tarihi: 19 Mayıs 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 AKILDAN BELÂ (MİZANCI MURAD) Mizancı Murad Araş. Gör. Özlem Sürücü
Görüntüle
2 DEVR-İ HAMÎDÎ ÂSÂRI (MİZANCI MURAD) Mizancı Murad Araş. Gör. Özlem Sürücü
Görüntüle
3 TURFANDA MI YOKSA TURFA MI? (MİZANCI MURAD) Mizancı Murad Diğer Halil Erten
Görüntüle
4 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
5 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
6 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
8 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
9 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
10 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
11 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
12 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle