MEVLİD (CİSMÎ)
mevlid
Cismî (d.?/?-ö.?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Cismî mahlaslı bir şair tarafından mevlid türünde kaleme alınan Türkçe manzum eser.

Gerek yazma nüshalarının yer aldığı kütüphane kayıtlarında gerekse konuyla ilgili bilimsel çalışmalarda, eserin yazılış tarihi, içeriği ve yazarı konusunda hayli karışıklıklar ve sorunlar (Bu sorunların bir kısmı için bk. Köksal 2011: 51-53) bulunmaktadır. Eserin Cismî mahlaslı bir şaire ait olduğunu tespit edip eserin yazılış tarihini veren beytin yer almadığı iki nüshası üzerinden mevlidi neşreden Sadık Yazar, ihtiyat payı bırakarak bahsi geçen Cismî'nin 17. yüzyılda yaşamış olabileceğini belirtmişken (2008: 450-51) M. Fatih Köksal eserin diğer birkaç nüshasında bulunan tarih beytine binaen eserin 917 (1511) yılında telif edildiğini tespit etmiştir (Köksal 2011: 63). 

Cismî’nin Mevlid’i de Süleyman Çelebi'nin Vesîletü’n-Necât'ı gibi, bölümler arasına sıkıştırılmış üç kaside dışında, birkaç bölümden oluşan uzun mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır. Mefâ'îlün mefâ'îlün fe'ûlün vezninde yazılan söz konusu kasideler hariç Cismî'nin Mevlid'i de fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün vezni ile yazılmıştır (Yazar 2008: 453).

Yazar'ın hazırladığı neşre göre Cismî’nin Mevlid’i; Allah’ın birliğinin anlatıldığı ve Hz. Peygamber’e övgülerin sunulduğu giriş bölümünden sonra, "Der-beyân-ı Halk-ı Âdem, fî Zuhûri’n-Nebî, Mi’râc-ı Muhammed, fî Vefâti’n-Nebî" olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır (Yazar 2008: 452). Eser, 9 beyitlik bir ilahi ile başlar; akabinde Hz. Peygamber’in medhi ve müellifin özrünü beyan ettiği beyitlerden sonra mevlidin önemine dair 39 beyitlik bir hikâyeye yer verilir. Bu hikayeden sonra; Hz. Peygamber, dört büyük halife, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin gibi din ulularının övgüsünün yapıldığı bir kaside yer almaktadır. Bundan sonra asıl konuya girilir ve Hz. Adem’in yaratılıp “nur-ı Muhammedî”nin onun alnına konulması ve o nurun birçok peygambere geçtikten sonra Hz. Amine’ye gelip yerini bulması anlatılır. Daha sonra Hz. Âmine’nin Hz. Peygamber’e hamile kalması ve babası Abdullah’ın vefat edip Hz. Peygamber’in dedesinin himayesine girmesi söz konusu edilir. Hz. Peygamber’in veladeti ve veladeti esnasında ortaya çıkan olağanüstü olayların anlatılmasından sonra “merhaba” bölümü gelmektedir. Mevlid, Hz. Peygamber’in miracı ve vefatının anlatıldığı bölümlerden sonra nihayete ermektedir. (Yazar 2008: 453)

"Ger bu 'âlem halkı dirse subh u şâm /Medh olınsa haşre dek olmaz tamâm; Ger diler isen bula cânun safâ /Vir salavât ber-resûl-i Mustafâ" şeklinde iki beytin bölüm sonlarında tekrarlandığı mevlidin bazı nüshalarında bölüm aralarında okunmak üzere Arapça salat u selam cümleleri ile Hz. Peygamber'e dair ayetlere de yer verilmiştir.  

Cismî'nin Mevlid'i yukarıda da ifade edildiği üzere farklı yazarlara ait kılınarak birkaç çalışmaya (Doğan 2007; Mermutlu 2019) konu olduğu gibi Sadık Yazar tarafından iki nüshasına dayalı olarak bir makale ile neşredilmiştir. Abdurrahman Kaya da eserin Milli Kütüphane Yz. A 3817 numarada bulunan nüshasını esas alıp çeviri yazı metnini oluşturduğu bir doktora tezi hazırlamıştır (2013). 

Eserden Örnekler


Başlayalum evvel Allâh adını

Uralum andan sözün bünyâdını


Evvel Allâh diyelüm biz derd ile

Allâh adın ögredelüm her dile


Evvel Allâh diyelüm bir hak durur

Hayy u bâkî vâhid u rezzâk durur


Allah adın dilde tesbîh idelüm

Allah adı ile şürû' idelüm (Yazar 2008: 457)

...

Mustafânun hürmetiyçün ol kulları

Rahmet idüp yarlığagıl anları


Hem dahi şol Cismî bendeni bile

Gönderesin anların ile vara


Ol habîbin hürmetine sen anı

Dostlarınla haşr idesin yâ Ganî


Yâ ilāhî dilerem senden gine

Hatm idesin son nefes îmân ile


Biz bu fânî dünyâyı terk idevüz

Fânî dünyâdan bekâya gidevüz


Hayr ile hatm idesin bu cânımız

Saķlayasın son nefes îmânımız


Yarın anda 'arz-ı mahşer olıcak

Niçe dostlar sana vuslat bulıcak


Kıl 'inâyet ol za'îf bî-çâreye

Dostlarınla cem' it bir araya


Ger bu 'âlem halkı dirse subh u şâm

Medh olınsa haşre dek olmaz tamâm


Ger diler isen bula cânun safâ

Vir salavât ber-resûl-i Mustafâ (Yazar 2008: 465)

Kaynakça


Bulut, Büşra (2017). Âşık Paşa'nın Mevlidi İnceleme-Metin. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Debreli, Zekiye Gize (2018). Destan-ı Hadice (İnceleme-Metin-Sözlük). Yüksek Lisans Tezi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Doğan, Özgür (2007). 16. Yüzyıl Şairlerinden Derviş'in Mevlid'i (Metin ve İnceleme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Kaya, Abdurrahman (2013). Cismî'nin Mevlid'i: İnceleme-Tenkitli metin-Dizin-Tıpkıbasım. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Köksal, M. Fatih (2011). Mevlid-name. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.

Mermutlu, Mehmet Sait (2019). "Abdurrahman Mevlidi". Turkish Academic Research Review 4/1: 35-88.

Pekolcay, Neclâ (1950). Türkçe Mevlid Metinleri. Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Yazar, Sadık (2008). "Cismî ve Mevlidi". Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi I/2: 485-515. 

Atıf Bilgileri


Yazar, Sadık. "MEVLİD (CİSMÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mevlid-cismi. [Erişim Tarihi: 02 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
2 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
3 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
4 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
5 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
6 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
7 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
8 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
10 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle