MECMUA-İ EŞ'AR-İ GEVHERÎ (GEVHERÎ)
şiirler
Gevherî (d. ?/? - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Gevherî (ö.?) tarafından yazılan şiirler mecmuasıdır. 17. yüzyıl âşık edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olan Gevherî’nin şiirleri, çeşitli mecmua ve cönklerde yer almaktadır. Bu eserlerden biri de Mecmûʿa-i Eşʿâr-i Gevherî’dir. 

Eserde, Gevherî’nin hece ölçüsüyle yazdığı 211 koşma, aruz ölçüsüyle yazdığı 39 divan, 2 gazel, 6 semai ve her iki grupta da değerlendirilemeyen ve ekler kısmında yer alan 2 olmak üzere toplam 260 şiir bulunmaktadır.

Gevherî’nin şiirlerinin konusu genelde aşk olup ayrılık, gurbet, sevgiliden şikâyet gibi temalara da rastlanır. Gevherî’nin şiirlerinde sevgiliye kavuşmanın başlıca emeli, ülküsü olduğu anlaşılır. Fakat sevgiliye ulaşmak kolay olmaz, sevgili, ona birçok engeller çıkarır. Bu engellerden biri “rakip” ise diğeri zamanı pençesine almış olan “ayrılık”tır. Her iki engel ve mesafe, sevgilinin vefasızlığı, cefası, merhametsizliği ile birleşince çaresizlik şairi “kader” gibi kovalar. Yaklaştığı zaman kaçan sevgiliden, rakipten, zamandan ve felekten şikâyete başlar. Gevherî’nin dili ve üslûbunda, gördüğü İslâmi öğrenim ve Divân şiiri yanı sıra halk Türkçesinin tesiri vardır. 8’li ve 11’li hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerde zengin bir kelime hazinesi dikkat çeker. Teşbih ve mecaz gibi edebî sanatları kullanır. Gevherî’nin şiirlerinde bilhassa aruz ile yazdığı parçalarda, klasik kültürün izlerine sıkça tesadüf olunur. Bazı şiirlerde vezin ve kafiye kusurları vardır, fakat bu şairden ziyade manzumelerin dillerde dolaşa dolaşa tahrife uğramasından kaynaklanmaktadır. Hece ile yazdığı şiirlerde bile Arapça Farsça kelimeleri ve terkipleri kullanır. Dîvanlar, aruzun ‘fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün’ vezniyle yazılmış manzumelerdir ki terennüm edilmeye mahsus olduğu için dördüncü mısraları daima birbirleriyle kafiyeli veya mükerrerdir (Elçin 1984: 19, 20; Köprülü 2004: 183-185).

Eserin bilinen tek nüshasının, Çorum İl Halk Kütüphanesi’nde, Vasfi Mahir Kocatürk tarafından bulunduğu bilinmektedir. Mecmûʿa-i Eşʿâr-ı Gevherî, Çorum İl Halk Ktp., No. 2087’de kayıtlıdır. Gevherî’nin şiirlerini ihtiva eden bu mecmua, 80 yaprak ve 159 sayfadan oluşmaktadır. Şiirlerin başında kırmızı mürekkeple Gevherî adı yazılmıştır. Şiirler okunaklı olmakla birlikte müstensihi belli değildir. Bazı şiirlerinin altında müstensih hattı ile H.1201/M.1787 tarihi bulunmaktadır. Bu da eserin yüzyılın sonlarında başka bir kaynaktan nakledildiğini göstermektedir (Elçin 1984: 719-720).

Gevherî hakkında en kapsamlı çalışmayı Şükrü Elçin yapmıştır. Bu eser Gevherî Divânı İnceleme-Metin-Dizin-Bibliyografya adını taşır. Eserde Gevherî’nin hece ve aruz vezniyle yazdığı 979 şiirine yer verilmiş, ayrıca şairin hayat ve sanatı hakkında da detaylar konu edilmiştir (Albayrak 1998: 19). Elçin, Gevherî’nin bütün şiirlerini topladığı bu çalışmayı; Mecmûʿa-i Eşʿâr-i Gevherî (Çorum İl Halk Kütüphanesi) (H.1201/1787); Mecmûʿatü’l-eşʿâr (Bursa İnebey Medesesi Kütüphanesi) (H.1130/M.1718); Şükrü Fılat Mecmuası ve farklı kütüphanelerdeki Cönkler olmak üzere dört farklı kaynaktan istifade ederek oluşturmuştur. Gevherî ile ilgili biri doktora (Kaçar 1994), dördü yüksek lisans (Demirbuğa 2001; Çelik 2005; Çabuk 2007; Şanal 2019) olmak üzere toplam beş tez çalışması mevcuttur. Bu tezlerin tamamında Şükrü Elçin’in bahsedilen çalışması esas alınmıştır. Mecmûʿa-i Eşʿâr-i Gevherî’yi tek başına ele alan bir çalışmaya tesadüf edilmemiştir.

Gevherî’nin biyografisi ve eserlerinden örnekler için bk. "Gevherî". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/gevheri.

Eserden Örnekler


Koşma

Efendim sende bir özge hâlet var

Nâz ile tebessüm ittügün demde

Gönüller çâk olur akıl tarumar

Nâz ile tebessüm ittügün demde


Yayılmış yay olur ebrû kemânın

Süzülür fülfüle çeşm-i mestânın

Nîm şügüfte olur gonce dehânın

Nâz ile tebessüm ittügün demde


Kızarmış ruhlerin gülberk-i handan

Hâb-ı nâza varır gamze-i müjgân

Berk olur nûr gibi dürdâne dendan

Nâz ile tebessüm ittigün demde


Tarholur gönülden melâmet elem

Lûtf ider nigâhın oldukça hurrem

Gül eyyâmı gelür yaz olur âlem

Nâz ile tebessüm ittügün demde


Âşıka zülfünle efsun idersin

Teshîrnâme okur meftun idersin

Garip Gevherî’yi Mecnun idersin

Nâz ile tebessüm ittügün demde (Çorum-17) (Elçin 1984: 44).


Gazel

Ah benim rûh-ı revanım gelmedi ya Rab niçün

Uçtu tenden murg-ı cânım gelmedi ya Rab niçün


Ben şeb-i zulmette kaldım ol dolundu gün gibi

Doğmadı âyâ mihribânım gelmedi yâ Rab niçün


Ahd idüp tiz gelmeğe ferdâya saldı âkıbet

Kande gitti nevcivânım gelmedi yâ Rab niçün


Korkarım bir zâhid-i sâlûs bulup ol muğbeçe

Uydu nâdâna cânânım gelmedi yâ Rab niçün


Ey Muhammed ümmeti gamdan helâk oldum helâk

Kime uydu nevcivânım gelmedi yâ Rab niçün


Bir bana sihr-i câdû cûybâr etmiş etmiş gibi

Lebleri çeşm-i nihânım gelmedi yâr Rab niçün


Hasretinle Gevherî Ya’kub’a döndü giryeden

Yûsuf-i sâhib-zamânım gelmedi yâ Rab niçün (Çorum-106) (Elçin 1984: 617).

Kaynakça


Albayrak, Nurettin (1998). Gevherî. İstanbul: Timaş Yay.

Alptekin, Ali Berat (2015). “Gevherî”, Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/gevheri [Erişim tarihi: 21.03.2021]

Çabuk, Feriha (2007). 17.yy Âşıklarından Gevheri, Kayıkçı Kul Mustafa, Âşık Ömer, Karacaoğlan ve Ercişli Emrah'ın Şiirlerinde Mistik Unsurlar. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Çelik, Serpil (2005). Karacaoğlan, Âşık Ömer ve Gevherî'nin Şiirlerinde Maddî Kültür. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Demirbuğa, Canan (2001). Karacaoğlan, Gevheri, Ercişli Emrah, Âşık Dertli ve Yaşar Reyhani’de Kadın Telakkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Elçin, Şükrü (1984). Gevherî Divânı. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Millî Folklor Araştırma Dairesi Yay.

Kaçar, Burhan (1994). Gevherî Divanı Metin Tahlili. Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Köprülü, M. Fuad (2004). Saz Şairleri. Ankara: Akçağ Yay.

Mecmûa-i Eş’âr-ı Gevherî (1201/1787). Çorum İl Halk Ktp. No. 2087.

Şanal, Nilay (2019). Âşık Ömer, Gevherî ve Karaca Oğlan’ın Şiirlerinde Tabiat. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


Çakır, Emine. "MECMUA-İ EŞ'AR-İ GEVHERÎ (GEVHERÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mecmuai-esar-i-gevheri-gevheri. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 AVŞARLARDAN İLBEĞ OĞLU’NUN TÜRKÜSÜ Elbeylioğlu, Ahmed (İlbeylioğlu) Araş. Gör. emine güven
Görüntüle
2 DÎVÂN (ŞEM'Î) Şem'î, Ahmed Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle