MALİK (VECİHİ)
roman
Vecihi (d. 1869 - ö. 1904)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Vecihî’nin roman türünde kaleme aldığı bir eseri. “Âsar-ı Vecihî”nin “yedinci kitabı” olarak çıkan roman önce cüz cüz yayımlanmıştır ki 1897 tarihli Resimli Gazete’nin sayfalarında buna dair ilanlar görülmektedir. Üç bölümden oluşan 143 sayfalık eser, yazarın diğer romanları gibi romantizmden belli ölçüde izler taşır. Olay örgüsünün şekillenmesinde belirleyici unsur okurun hüzün, acıma, öfke gibi duygularıdır. Hatta dramatik aksiyon daha başlamadan dile getirilen insan mizacının hüzne aşırı düşkünlüğü kaydı, devamındaki gelişmelerin de habercisi olacak ve böylelikle okur beklentisi daha baştan acıklı olaylara koşullandırılacaktır. Yazar, olayları bir yandan okurda duygusal gerilim oluşturma yönünde tasarlamışken ayrıca okura ahlaki ve eğitsel müspet değerler kazandırmayı da romanın bir diğer işlevi yapmıştır. Geleneksel anlatılardaki gibi olayların sonunda okurdan kıssadan hisse çıkarması beklenir. Ayrıca romantizmin etkisiyle yazar, olaylar karşısında taraflı ve doğrudan müdahaleci tavrıyla varlığını roman boyunca hissettirmektedir.

Kahramanların iyi-kötü karşıtlığını gösterecek temsillere göre seçildiği romanda anlatının ana ekseni, Mâlik adlı kahramanın hikâyesi çerçevesine oturtulmuştur. Kötü ahlâkının sebep olacağı felâketler hem şahsının hem de evine cariye olarak aldığı ama sonradan kendisi tarafından terk edilecek Mehrû’nun (romanın başındaki adlandırmayla Mahru’nun) yaşadıkları üzerinden canlandırılmıştır. Yazar, önce bu iki kahramanı tanıtarak işe başlar; daha sonra ana olaya ve buna eklemlenmiş diğer olaylara geçer. Bu olay dizilerinin içeriklerini ise ağırlıkla, neden-sonuç ilişkisi kurulan eğitim ve ahlâk temaları oluşturmuştur. Kurguya göre iyi veya kötü ahlâka sahip olmada öncelikli etken çocukluk çağındaki ilk eğitimdir. Bu, Mâlik’in hikâyesinde somutlaştırılmıştır. Mâlik’in yetiştirilmesindeki yanlışlıklar ve eksiklikler, onu kötü bir ahlâk sahibi yapmıştır. Para hırsında, menfaatçiliğinde, gösterişte, nefsî arzularında kendisini gösteren bu ahlâkı, kahramanı çıkar için yapılacak bir evliliğe ve aldattığı cariyesi Mehrû’yu terk ve mağdur etmeye götürecektir. Dolayısıyla yazar, yetişkinliğe hazırlanmada çocukluk çağındaki eğitimin önemini gerçeklik algısı oluşturmada zayıf kalmış böyle bir kurgu üzerinden de olsa mesaj olarak okura aktarmış olur. Romanın yan olay örgüleri de ana olayın yüklendiği bu tezin oluşumuna katkı sağlayacak yöndedir. Özellikle talihinin iyiden kötüye götürüldüğü Mâlik’in cezalandırılması, Mehrû’ya sonradan kurdurulan ailenin önceki anlatılanlara karşıtlık ekseninde düşünülmüş temsiller olması yazarın hedeflediği mesajı üretmeye dönük kurgulamalardır.

Romanda olayların başladığı ve sonlandığı asıl mekân İstanbul olmakla beraber, Mâlik’in geriye dönük anlatımlarında olayların kısa süreli Beyrut’a geçtiği görülür. İşlevi açısından mekân, göstermelik kullanımı pek aşamamıştır. Mekân-insan etkileşimini sağlama noktasında çok güçlü değildir. Zaman, Mâlik’in başından geçen felaketleri mektupla anlattığı sahnelerdeki zaman kırılmaları gibi geriye dönüşler olsa da esas olarak kronolojik bir çizgisellik izler. Dil olarak ise kahramanların konuşturulduğu kısımlarda sadelik, diğer kısımlarda şairane ve ağdalı sayılabilecek bir anlatım kendisini göstermektedir.

Yazarın biyografisi için bk. “Vecihî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/vecihi

Eserden Örnekler


"Mâlik Bey o zamana kadar bahtının müsaade-i mahsûsadan başka bir muamelesini görmemiş on, on beş kişilik ailesiyle beraber oldukça müreffeh yaşar, valide ve pederden cüdâ fakat hüsn-i idareye muktedir yirmi beş yaşlarında bir genç idi. Pederini pek küçük kaybettiği cihetle vak’adan dört sene evveline gelinceye kadar validesinin vasiyeti altında yaşamak, validesinden de ayrıldıktan sonra umûr-ı idare kâmilen yed-i kifâyesine intikal etmişti ki sinn ü sâlinin galeyan-ı hevesâta müsadif olduğu bir zamanda bulunduğu gibi o zamana kadar aile umuru ile ev idaresi ile tevaggul etmediğinden dairenin validesi zamanındaki hâli değişeceği zannolunurken bilakis çocuğun paraya canı kadar perestişkâr olması o zannı ibtal eylemiş ve refah ve intizam yine muhafaza olunmuştu." (Vecihî 1314/1897: 9).

Kaynakça


Karagülle, Fırat (2004). Ara Nesil Romanında Sosyal Muhteva. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

“Mâlik”. Resimli Gazete. no: 10. 7 Şaban 1314/29 Kanunuevvel 1312 s.121; “Mâlik”. no: 12. 21 Şaban 1314/12 Kanunusânî 1312. s.145; no:15. 12 Ramazan 1314.

Özer, Rukiye (2018). Resimli Gazete 1312-1315 İnceleme, Fihrist, Seçme Yazılar. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi.

Vecihî (1314/1897). Mâlik. İstanbul: Mahmutbey Matbaası. 143 s.

Atıf Bilgileri


Karagülle, Fırat. "MALİK (VECİHİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/malik-vecihi-tees-1504. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MİHR-İ DİL (VECİHİ) Vecihi Diğer Saime Kemerci
Görüntüle
2 MEHCÛRE (VECÎHÎ) Mehmed Salih Vecîhî Bey Öğretmen Nurullah YAŞAR
Görüntüle
3 HALİME (VECİHİ) Vecihi Akın ZENGİN
Görüntüle
4 ÇOBAN KIZI (VECİHÎ) Vecihi Öğretmen Tuğçe Meç
Görüntüle
5 HİKMET YAHUT MEHCÛRE'NİN KISM-I SÂNÎSİ (VECÎHÎ) Mehmed Salih Vecîhî Bey Öğretmen Nurullah YAŞAR
Görüntüle
6 NERİME (VECİHİ) Vecihi Öğretmen Emre Şengül
Görüntüle
7 HÜRREM BEY (VECİHİ) Vecihi Öğretmen Emre Şengül
Görüntüle
8 SÂİL (VECİHİ) Vecihi Akın ZENGİN
Görüntüle
9 MESUDE (VECİHİ) Vecihi Dr. Öğr. Üyesi Fırat Karagülle
Görüntüle
10 NEDÂMET (VECİHȊ) Vecihî Öğretmen Tuğçe Meç
Görüntüle
11 MÜJGAN (VECİHİ) Vecihi Dr. Öğr. Üyesi Fırat Karagülle
Görüntüle
12 HASBİHAL (VECİHİ) Vecihi Öğretmen DENİZ POLATER
Görüntüle
13 VUSLAT (VECİHȊ) Vecihi Öğretmen Tuğçe Meç
Görüntüle
14 HARABE (VECİHİ) Vecihi Araş. Gör. TEVFİK ERGUN
Görüntüle
15 SEVDA-YI MASUMANE (VECİHİ) Vecihi Öğretmen Emre Şengül
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle