LEYLÎ VÜ MECNÛN (ÖMER BÂKÎ)
mensur aşk hikâyesi
Ömer Bâkî Yarkendî (d. ?/1750? - ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Çağatay edebiyatının 18. yüzyıl müelliflerinden Ömer Bâkî Yarkendî'nin (d. ?/1750? - ö. ?/?) Leylâ ile Mecnûn arasında yaşanan aşkı anlatan mensur eseri. Leylî ü Mecnûn, Ali Şîr Nevâyî’nin Leylî vü Mecnûn adlı mesnevisinin tesirinde yazılmış olup 1207/1792 yılında İvaz Hakim Bek’e (Evez Bey veya İvazbiy İnak, 1792-1804) sunulmuştur. Ömer Bâkî’nin Leylî vü Mecnûn’u, yazarın Hamse-i Nevâyî adını verdiği eserin içinde Ferhâd ü Şîrîn ile birlikte yer almaktadır.

Nesir ağırlıklı bir tertibin hâkim olduğu eser; şark edebiyatının klasik ürünlerinde olduğu gibi besmele, hamdele, Hz. Muhammed'e yapılan kısa bir övgü ve sahabe için edilen dua ile başlamaktadır. Ardından Ömer Bâkî aşka, sevgiye methiyeler düzüp Leylâ ile Mecnûn'dan birçok hikâyeyi mensur olarak düzenlediğini ifade eder. Eserde ayrıntılı bölümlemelerin yapılmadığı ancak üç temel başlık etrafında olayların anlatıldığı Alper (2016: 41) tarafından dile getirilmektedir. Eserdeki bu üç başlık şu şekildedir: 1. Mecnûn'un Nevfel ile karşılaşması, 2. Nevfel'in kızı ile Mecnûn'a söz kesilmesi, 3. Mecnûn ile Leylâ'nın birbirleri için canlarını feda edişleri. 

İçerik ve olayların sıralanışı bakımından Ömer Bâkî'nin Ferhâd ü Şîrîn adlı eseri, Nevâyî’nin mesnevisine yakın iken yazarın Leylî vü Mecnûn'u için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Çünkü Nevâyî'nin mesnevisiyle karşılaştırıldığında Ömer Bâkî'nin Leylî vü Mecnûn'u daha kısa olup çeşitli bölümlerin çıkarıldığı veya bir şekilde ele alınmadığı görülmektedir. Ayrıca Ferhâd ü Şîrîn'in nesir tertibinin içine yerleştirilen Nevâyî'den alıntı manzum kısımlar (Bakırcı 2016: 42-48) Leylî vü Mecnûn'da bulunmamaktadır. Dolayısıyla aynı yazarın kaleminden çıkan ve Ali Şîr Nevâyî’nin aynı adlı eserlerinin tesirinde yazılan Ferhâd ü Şîrîn ile Leylî vü Mecnûn'un kurgusundaki farklılıklar dikkat çekmektedir.

Ömer Bâkî tarafından tasavvufi derinliğe inilmeden, çok fazla sanatlı ifadelere yer verilmeden işlenen Leylâ ile Mecnûn'un aşk hikâyesi, sade bir dille kaleme alınmıştır. Doğu Türk yazı dilinin edebî gelenekleri çerçevesinde yazılan Leylî vü Mecnûn yazıldığı bölgenin ağız hususiyetlerini taşıyarak tarihî Doğu Türk yazı dilinden çağdaş lehçelere giden dilsel süreci aydınlatma hususunda önemli veriler sunmaktadır. Filolojik açıdan dikkate değer bu hususlar, Alper (2016: 43-63) tarafından ayrıntılı bir biçimde işlenmiştir.

Eserin bugün tespit edilebilen iki yazma nüshası bulunmaktadır: 1. Londra-Bodleian Kütüphanesi MS.IND.IST.TURK 27 numarada 63a-84b varaklar. 2. Paris-Bibliotéque Nationale Supplement Turc 973 numarada 65b-88a varaklar (Alper 2016: 35). Ayrıca Barat Recep'in (1991: 15) neşrinde kullandığı 1224/1810 tarihli Hoten kopyası da Alper (2016: 36) tarafından eserin üçüncü bir nüshası olarak değerlendirilmektedir. 

Leylî vü Mecnûn’un, Urumçi’de Barat Recep (1991: 14-30) tarafından Yeni Uygur Türkçesine aktarılmak suretiyle metin neşri yapılmıştır (Alper 2016: 36). Türkiye’de ise Leylî vü Mecnûn, Serap Alper (2016) tarafından yayımlanmış olup söz konusu neşirde eserin çeviriyazı metni, Türkiye Türkçesine aktarımı, dizin-sözlük ve tıpkıbasım bölümleri yer almaktadır.

Şairin biyografisi için bk. “Ömer Bâkî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/omer-bakii

Eserden Örnekler


Ol Mecnûn degen âvvâre mendür men. Mening sebebimdin sanga mundag cevrler yetken bolsa sen hem neçük hâhiş kılsang andag kılgıl. Ol kişi algan pûlungnıng ornıga bu atımnı algıl, dep bisyâr tazarrular birle atnı Zeyd'ge berdi. Zeyd hem bisyâr şâdmân bolup ayttı:

Mecnûn sen bolsang mening hem Leylî'din haberim bar. Leylî hem sening firâkıngda sendin hem ziyâderek örtenedür. Eger hâhiş kılsang sening sıfâtıngnı Leylî'ge yetkürey, sendin ziyâderek in'âmlar manga berür. Eger sözüng bolsa aytıp bergil, men Leylî'ge yetkürey, dedi.

Mecnûn ayttı:

Mende söz aytgunça mecâl yok. Ahvâlımıznı körüp ma'lûm kıldıng, özüng bilip söz aytgıl, dedi.

Zeyd, Mecnûn bile hayrbâd kılıp Leylî'ning kabîlesige revân boldı. Mecnûn, Leylî'ning kabîlesi köçgen yerge bardı. Leylî'ning bârgâhı tüşgen yerni tapıp yüzini sürtüp yıglar erdi. Mecnûn'nıng mundag hâlını körgen halâyık hayrân bolur erdiler. Bu esnâda Zeyd, Leylî'ning bârgâhıga bardı, mahrem kenîzekleri birle uçraşıp Leylî'ni halvetde taptı. Mecnûn'nıng selâm peygâmnı beyân kıldı. Leylî bisyâr şâdmân bolup in'âmlar berdi ve aydı:

Eger mürüvvet kılsang mendin hem selâm peygâm yetkürgil, dedi.

Zeyd be-cân u dil kabûl kıldı. Leylî, derhâl bir nâme bitip Zeyd'ga berdi. Zeyd nâmeni alıp Mecnûn tarafıge revân boldı. Âhirü'l-emr Mecnûn kaşıga keldi. Mecnûn, Zeyd'ni körüp bisyâr şâdmânlık birle ayaglarıga söydi. Zeyd, nâmeni alıp Mecnûn'ga berdi. Mecnûn nâmeni i'zâz ikrâm birle alıp közige sürtüp açıp okudı. (Alper 2016: 79-80).

Kaynakça


Alper, Serap (2016). Ömer Baki Hamse-i Nevayî II Leylî vü Mecnun. İstanbul: Kesit Yay.

Bakırcı, Fatih (2016). Ömer Baki Hamse-i Nevayî I Ferhad ü Şirin. İstanbul: Kesit Yay.

Recep, Barat (1991). "Leyli ve Mecnun, Ümer Baki Yarkendiy”. Bulak Dergisi, 4, Urumçi, 14-30.

Atıf Bilgileri


Bakırcı, Fatih. "LEYLÎ VÜ MECNÛN (ÖMER BÂKÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/leyli-vu-mecnun-omer-baki. [Erişim Tarihi: 24 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 FERHÂD U ŞÎRÎN (ÖMER BÂKÎ) Ömer Bâkî Yarkendî Doç. Dr. Fatih Bakırcı
Görüntüle
2 VAGZ-I AZAD AZADI, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
3 BEHİŞTNAMA Azadı, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
4 HEKAYAT (AZADI) AZADI, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
5 BEŞ NAMAZ Azadı, Dövletmemmet Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
6 DÎVÂN (ARŞÎ) Arşî, Hoca Cahân (Yakup) Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
7 DÎVÂN (GAYIBI) Gayıbı, Mahmut Doç. Dr. soner sağlam
Görüntüle
8 KÜLLİYÂT-I MESNEVÎ-Yİ HARÂBÂTΠ Harâbâtî, Muhemmed Binni Abdulla Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
9 MANTIKU'T-TAYR (HOTENÎ) Hotenî, İbrahim Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
10 TEZKİRE-İ ARSLANHAN Kâsımî Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle
11 DÎVÂN (MEHZÛN) Mehzûn, İsmail Prof. Dr. Adem Öger
Görüntüle