LETAİF-İ RİVAYAT 17 / PARA (AHMET MİTHAT EFENDİ)
hikâye
Ahmet Mithat Efendi (d. 1844 - ö. 28 Aralık 1912)

ISBN: 978-9944-237-87-1


1870-1894 yılları arasında yayımlanan, toplam yirmi beş cüzden oluşan Letaif-i Rivayat serisinin 17. cüzünü oluşturan hikâye türündeki eser. Yazar, hikâyeye giriş yapmadan önce başlıkla ilgili hafif ironi içeren bir açıklama yapar. Olay, Sulhi ve Vahdeti isimli iki Mekteb-i Tıbbiye öğrencisi etrafında gelişir. Kısa bir karakter tanıtımından sonra yatılı okul hakkında uzunca malumat verilir. Yazar, bu bilgilerin hikâyede gelişen olaylar gereği bilinmesi gerektiğini belirtip karakter tasvirlerine başlar.

Sulhi ve Vahdeti hem fiziksel hem karakter özellikleri bakımından birbirlerine zıt olmalarına rağmen yakın dostturlar. Öyle ki Sulhi ne kadar tembel, zevk düşkünü ve ağzı iyi laf yapan biriyse Vahdeti o kadar çalışkan, sakin bir delikanlıdır. Dördüncü sınıf öğrencisi olan gençler sınav dönemine girerler ve Sulhi sınıfta kalır. Vahdeti, arkadaşının derslerine yardımcı olsa da ikinci yıl yine sınıfta kalınca okuldan atılır. Bu noktaya kadar ortak ilerleyen olay örgüsü iki gencin ayrılmasıyla farklı iki koldan ilerler.

Sulhi, okuldan ayrıldıktan sonra farklı uğraşlara yönelir. Musiki ile ilgilenir, deniz seyahatlerine çıkar. Halası ile yaşayan gencin maddi sıkıntısı yoktur. Yazar, Sulhi’yi Tanzimat dönemi eserlerinde görülen mirasyedi, alafranga züppe tipinden ayırarak bayağılıktan uzak zevklerini takdir etse de yer yer o tipin özelliklerini gösterdiğini söylemek mümkündür. Para ile her şeyi çözeceğini düşünen Sulhi, hızlı yoldan zengin olmanın peşindedir ve zevklerinden ödün vermez. Vahdeti ise emek vererek kazanılan hürriyet ve istikbal fikrini savunur. Yazar, genellikle Sulhi üzerinde durur, onun maceralarından bahseder. Bunun sebebi Vahdeti’nin okulu ve dersleri dışında meşguliyeti olmadığını vurgulamaktır.

Halası öldükten sonra kendisine kalan mirasla hayatına devam eden Sulhi, Bursa gezisi sırasında karşılaştığı ve Yazıcıoğlu Hacı İsmail Ağa ismiyle tanınan, zenginliğiyle nam salmış bir tüccarın büyük kızı Şerife Hanımla mektuplaşmaya başlar. Başta gönül eğlendirmek ister ancak kızın babasının kim olduğunu öğrenince ailenin damadı olup elde edeceklerini düşünerek kızla evlenir. 

İç güveysi olan arkadaşını ziyaret için sık sık Yazıcıoğlu konağına giden Vahdeti, Hacı İsmail Ağa’nın dördüncü eşinden olan kızı Latife ile yakınlık kurar. İki genç evlenmek ister ancak İsmail Ağa karşı çıkar. Bunun sebebi Vahdeti’nin doktor olsa bile aileden gelen bir zenginliğinin olmaması ve paraya önem vermemesidir. Yine de iki genç vazgeçmez, üç yıl boyunca mektuplaşarak aşklarını devam ettirirler. Bu dönemde Hacı İsmail Ağa’nın işleri giderek kötüleşir, para kaybeder. Sulhi ise her fırsatta kayınpederinden para kaçırmaktadır. Aile sonunda iflasın eşiğine gelir. Vahdeti’nin talihi ise tam tersi yönde ilerler, kariyerinde yükselir ve kazancı artar. Bu koşullarda Latife’yi tekrar ister; bu kez babası kabul eder ve evlenirler.

Eser, kurgu bakımından Ahmet Mithat!ın Feletun Beyle Rakım Efendi ve Bahtiyarlık romanlarını hatırlatır. Bu eserlerde de zıt kutuplarda yer alan tiplere yer verilmiştir. Yazar, hikâyesini nasihat vererek tamamlar. Alın teriyle çalışıp kazanmanın önemini vurgular, kolay yoldan para kazanma peşinde koşanların ise kalıcı bir rahatlığa kavuşamayacaklarını söyler. Hacı İsmail Ağa, Sulhi ve Vahdeti’nin akıbetleri bu fikri destekler niteliktedir. Para hikâyesi 1887 yılında yayımlanmıştır.

Ahmet Mithat Efendi biyografisi için bk. “Ahmet Mithat Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmet-mithat-efendi

Eserden Örnekler


— Arkadaş! Bu tahsillerden, bu talimlerden maksat onları medar-ı kesb ü kâr edinerek hoş geçinmek değil midir? Haydi bu hoş geçinmek denilen şeyin daha üst tarafını arzu edelim de zengin olmak derecelerine kadar varalım. Size birçok zenginler irae edebilirim ki ulûm-u tıbbiyeyi tahsil etmiş olmak şöyle dursun okumak yazmaktan bile mahrumdurlar. Halamın saye-i servetinde geçinmek için ne tabipliğe ne hiçbir şeye ihtiyacım yok ise de bilfarz ben de zengin olmak ister isem tarik-i ticarete sülûk edebilirim ya. Bak memuriyet tarikine demiyorum. Zira iffet ve istikamet sahibi olanlar o tarikte zengin olamazlar. Aldıkları maaşlar ile ancak yaşayabilirler. Ben ise tacir olabilirim. Bir kolpo yapabilir isem tabiplerin bir sene zarfında kazanamayacakları parayı bir ciro ile kazanırım. Paraya bakmalı kuzum paraya! Para bir mikyas-ı umumîdir. Bir adamı soracakları zaman tabip veya cerrah mı olduğunu sormazlar. Kaç liralık adam olduğunu sorarlar (Ahmet Mithat Efendi, Para, İstanbul, 1887, s. 526).

Eğer Vahdeti dahi Sulhi aklında bir adam olsa idi vakıa bu sözler kendisini tahsilden soğutabilirler idi diye korkmak mümkün olabilsin. Halbuki Vahdeti’ye sorar iseniz onun nazarında bahtiyarlığın tamamîsi insanın kendi âlemciği dahilindeki hürriyet ve istiklâli ile kaimdir. Vahdeti bu âlemde her neye nail olacak ise kendi kudret-i iktisabiyeti ile nail olmak davasındadır. Kedd-i yemini ile bir okka ekmek kazanmayı halası, teyzesi, amcası, dayısı sayesinde mükemmel kotralar ile Cezayir-i Bahr-ı Sefid seyahatlerinde safalar sürmeye tercih eder (Ahmet Mithat Efendi 1887 : 530).

Kaynakça


Ahmet Mithat Efendi (1887). Para. İstanbul.

Ahmet Mithat Efendi (2001). Letaif-i Rivayat. (hzl. Sabahattin Çağın, Fazıl Gökçek). İstanbul: Çağrı Yayınları.

Gökçek, Fazıl (2001). Letaif-i Rivayat. (hzl.. Sabahattin Çağın-Fazıl Gökçek). İstanbul: Çağrı Yayınları.

Çağın, Sabahattin (2017).Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatında Hikâye. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Atıf Bilgileri


Çağın, Sabahattin. "LETAİF-İ RİVAYAT 17 / PARA (AHMET MİTHAT EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/letaif-i-rivayat-17-para-ahmet-mithat-efendi-tees-1320. [Erişim Tarihi: 23 Ağustos 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1  ACÂ'İB-İ ÂLEM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
2 AHMED METÎN VE ŞİRZÂD YÂHUD ROMAN İÇİNDE ROMAN (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
3 ALTIN ÂŞIKLARI (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Ayşe Sandıkkaya Aşır
Görüntüle
4 ANA-KIZ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
5  ARNAVUDLAR VE SOLYOTLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Öğr. Üyesi Halef Nas
Görüntüle
6 LETAİF-İ RİVAYAT 11 / BAHTİYARLIK (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
7  BELİYYÂT-I MUDHİKE (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğretmen Münevver Eroğlu
Görüntüle
8 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 24 (BİR ACÎBE-İ SAYDİYYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
9 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 9 (BİR GERÇEK HİKÂYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
10 BİR TÖVBEKÂR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
11 LETAİF-İ RİVAYAT 23 / CANKURTARANLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
12 CELLÂD (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Elmas Karakaş
Görüntüle
13 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 12 (CİNLİ HAN) (AHMET MİDHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
14 ÇENGÎ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
15 LETAİF-İ RİVAYAT 16 / ÇİFTE İNTİKAM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. Burcu ÇAKIN ERDAĞ
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle