KİTÂB-I BAHRİYYE (PÎRÎ REİS)
coğrafî eser, seyahatnâme
Pîrî Reis (d. ?/?-ö. 965/1553)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Pîrî Reis’in Ege ve Akdeniz kıyıları hakkında coğrafî bilgiler verdiği eseri. Eserin mensur ve kısmen manzum olarak yazılmış iki farklı telifi vardır. İlk telifin tamamlanma tarihi 927/1521-22; ikinci telifin tamamlanma tarihi ise 932/1525-26’dır (Sarıcaoğlu 2002: 72-73). Mensur olarak tertip edilen ilk telifin tamamı Pîrî Reis’in kaleminden çıkmıştır. İkinci telifin manzum kısımları ise Seyyid Murâdî tarafından yazılmıştır.

Allah’a ve Hz. Muhammed’e övgü içeren kısa bir girişle başlayan eserde “Der Sebeb-i Te’lîf-i Kitâb” başlığı altında Pîrî Reis, zamanın âlimlerinin şöhret sahibi olabilmek için Kanuni Sultan Süleyman’a çeşitli bilim dallarında eserler takdim ettiklerini, kendisinin de bu maksatla denizcilik ilmiyle ilgili bilgiler veren bir kitap yazdığını belirtmektedir (Kitab-ı Bahriye I 1988: 39). Ancak Pîrî Reis eserinin ilk telifini Kanuni Sultan Süleyman’a sunamamıştır. Eser, Pîrî Reis’in Mısır’a gidişi sırasında ona eşlik eden Sadrazam İbrahim Paşa’nın bu eseri padişaha sunması yönündeki teklifi sonrasında Pîrî Reis tarafından yeniden düzenlenmiş ve 932/1525-26 yılında Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmuştur (Sarıcaoğlu 2002: 73).

Kitâb-ı Bahriyye’nin yurt içinde ve yurt dışında şimdiye kadar 42 nüshası tespit edilebilmiştir. 927/1521-22’de telif edilen eserin İstanbul kütüphane ve müzelerinde 16, yurt dışında 10 nüsha olmak üzere toplam 26 nüshası; 932/1525-26’da telif edilen eserin ise İstanbul’da 10 ve yurt dışında 6 olmak üzere toplam 16 nüshası bilinmektedir (Özen 2006: 122). Eseri neşredenler tarafından en mükemmel kabul edilen nüsha, Süleymaniye Ktp., Ayasofya Koleksiyonu, nr. 2612 numarada kayıtlı olan nüshadır (Sarıcaoğlu 2002: 74). Bu nüsha 429 varak olup içerisinde 218 harita vardır.

Kitâb-ı Bahriyye’de sırasıyla Çanakkale ve Kilitbahir kalelerinden başlayarak Ege Denizi’nin kuzey sahilleri boyunca Mora yarımadası, Adriyatik kıyıları, İtalya, Fransa ve İspanya’nın Akdeniz kıyıları, Kuzey Afrika, Mısır ve Doğu Akdeniz kıyıları, Kıbrıs ve Ege Denizi’nin Anadolu sahillerine yakın adaları, körfezleri ve limanları ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Ayrıca eserde coğrafî bilgilerin yanı sıra kıyıların derinlikleri, gemilerin demir atabilecekleri noktalar, kıyıların bitki örtüleri, içme suyu temin edilebilecek yerler, bölge halkının inanç ve idarecileri hakkında bilgiler bulunduğu gibi yerleşim yerlerinin haritaları ve önemli yapıların resimleri de yer almaktadır (Şevran 2019: 35).

Eser üzerine yurt içinde ve yurt dışında birçok çalışma yapılmıştır. P. Kahle (1926); Y. Senemoğlu (1974); Pîrî Reis, Kitâb-ı Bahriye I-IV (1988); D. Loupis (2004); F. Kurtoğlu, H. Alpagot, Pekol, F. (2002) ve İ. Yılmaz, İ. Tiryakioğlu (2016) eser hakkında yapılan çalışmalardan bazılarıdır. Bunlardan Fevzi Kurtoğlu, Haydar Alpagot ve Fehmi Pekol’un kitabı Süleymaniye Ktp., Ayasofya Koleksiyonu, nr. 2612 numaralı nüshanın tıpkıbasımıdır. Aynı nüsha esas alınarak yayına hazırlanan bir diğer çalışma ise Pîrî Reis, Kitâb-ı Bahriye I-IV (1988)’dir. Ertuğrul Zekâi Ökte editörlüğünde yayınlanan kitapta Kitâb-ı Bahriyye’nin Arap harfli metni, okunuşu, dil içi çevirisi ve İngilizce tercümesi bulunmaktadır. Ayrıca Kitâb-ı Bahriyye hakkında Mehmet Şevran (2019) ve Ilgın Gerboğa (2019) yüksek lisans tezi hazırlamıştır. 

Eserden Örnekler


Bu Fasıl İlimli Nâm Cezîreyi Beyân İder

Mezkûr İlimli cezîresi çâr köşe bir alçak adadur. Ol adanun dâyiresi yüz yigirmi mildür. Zikr olan cezîrede Ağustos ayınun yedinci güninde tîn-i mahtûm kazûp çıkarurlar. Ve ba'dehû mezkûr adanun üç pâre kal'ası vardur. Şimdiki hâlde ikisi harâbdur ve birisi ma'mûrdur. Ol ki ma'mûrdur. Ol kal'aya kefere tâyifesi Polyo Kastıra dir ve Türk tâyifesi Balıkesrî dirler. Cezîre-i mezbûrân karayil tarafundan gün batısına karşu bir kayalu dagun üzerinde binâ olınmışdur. Gâyet de yiri sarp kal'adur. Her cânibi uçurum yârdur. Hemân bir tarafdan yolı vardur. Mezkûr kal'anun altında gün batısına karşu bir bucak var. Kal'a-yı mezbûreye varan gemiler mezkûr bucakda yaturlar. Balamarı kenâra baglayup denize demür korlar. Ammâ denizden rûzigâra gemi yatmaz. Açuk yirdür ve anun dört mil mikdâr lodos tarafında hüdâyî bir limân vardur. Ol limâna Bilatos dirler...(Kitab-ı Bahriye I 1988: 233).


Der Beyân-ı İhtimâm-ı Kitâb

İşidün yine bir sırdan peyâmum

Size şerh ideyin andan merâmum


Murâdum bes nedür hem bu sözimden

Beyân idem kamu bir bir özimden


Ne yüzden hâtime buldı kitâbum

Biline künhiyile tâ hitâbum


Meger Hak böyle kılmışdı hidâyet

Ki olaydı seyr-i deryâ bana âdet


Hem eyle oldı bu dehr içre dâyim

Olurdum seyr-i deryâyla kâyim


Eger kim kılmasam bir dem sefer ben

Tekâ'üdden çekerdüm çok keder ben... (Kitab-ı Bahriye IV 1988: 1775).

Kaynakça


Esiner Özen, Mine (2006). “Piri Reis ve Müntehab-ı Kitab-ı Bahriye”. Osmanlı Bilimi Araştırmaları Dergisi VII (2): 119-131.

Gerboğa, Ilgın (2019). Kitab-ı Bahriye'de Yer Alan Akdeniz Liman Şehir Bilgilerinin Jeodezik ve Kartografik Açıdan İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi.  

Kahle, Paul (1926). Piri Re’îs, “Bahrije” Das Türkische Segelhandbuch für das Mittellädische Meer vam Jahrr 1521. Berlin and Laipzig: Walter De Gruyter & Co.

Kitab-ı Bahriye I-IV Pirî Reis (1988). ed. Ertuğrul Zekâi Ökte. İstanbul: TTT The Historical Reseach Founfation Istanbul Research Center.

Kurtoğlu, F., Alpagot, H., Pekol, F. (2002). Pirî Reis Kitabı Bahriye. Ankara: TTK Yay. 

Loupis, D. (2004). “Piri Reis Book on Navigation (Kitab-i Bahriyye) as a Geography Handbook”. Tetradia Ergasias. Athens: Institute for Neohellenic Research N.H.R.F. 35-49.

Sarıcaoğlu, Fikret (2002). “Kitâb-ı Bahriyye”. İslâm Ansiklopedisi. C. 26. İstanbul: TDV Yay.  

Şevran, Mehmet (2019). 16. Yüzyıl Akdeniz Coğrafi Bilgi Sistemi: Kitab-ı Bahriye. Yüksek Lisans Tezi. Afyon: Afyon Kocatepe Üniversitesi.

Yılmaz, İ., Tiryakioğlu, İ., (2016) “A Review of Geo-information Contained Within Kitab-i Bahriye”. Albena: Proceedings, 6th International Conference on Cartography and GIS. 440-450.

Atıf Bilgileri


UĞUR, Ahmet. "KİTÂB-I BAHRİYYE (PÎRÎ REİS)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/kitab-i-bahriyye-piri-reis. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
2 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
3 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
4 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
5 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
6 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
7 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
8 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
10 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle