İNTİBÂH (HÂFIZ)
Mesnevî-i Manevî ile Fütûhâtü’l-Mekkiyye'den serbest tercüme
Hâfız, Erzurumlu İshâk Efendi (d. 1254/1838 - ö. 1321/1903)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Erzurumlu Hâfız İshâk Efendi'nin Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) Mesnevi-i Manevî'si ile Muhyiddîn İbnü'l-Arabî'nin (ö. 638/1240) Fütûhâtü’l-Mekkiyye'sinden seçtiği bazı bölümleri mealen ve edebî bir üslupla mensur olarak Türkçeye çevirdiği eseri. 

Hâfız İshak tercümesinin başına eklediği uzun sayılabilecek manzum mensur karışık mukaddimeyi (1311: 2-13) klasik usule uygun olarak kaleme almıştır. Hamdele ve salvele ile başlayan mukaddime; ehl-i beyt, ashab-ı güzîn ve dört halifeye övgü ile devam eder. Bu bölümleri devrin padişahı II. Abdülhamid’e methiye ve dua izler. Sonraki kısım sebeb-i telif kabul edilebilecek mahiyettedir. Mütercim, 1309/1891 senesinin uzun bir kış gecesinde Fütûhâtü’l-Mekkiyye ve Mesnevi-i Ma’nevî’yi büyük bir hayranlıkla okur. Bu eserleri mütalaa eden Hâfız İshâk, elli beş yaşına gelmesine rağmen işlediği günahlardan gayrı elinde bir şey bulunmadığını düşünerek üzülür. O da hayırlı ve kalıcı bir hizmet ifa etmek arzusuyla İbnü'l-Arabî ve Mevlânâ'nın ruhaniyetine sığınarak onların adı geçen eserlerinden “anlaması kolay ama faydası fazla” olan bazı kısımları Türkçeye aktarmaya, bu tercümeye de İntibâh adını koymaya karar verir. Bu hayırlı hizmeti tamamlaması için kendisine ruhsat ve ömür vermesini Allah’tan diler. Hâfız İshâk mukaddimede tercümeyi kelime kelime değil mealen yaptığını da bildirir.

Mukaddimede her ne kadar Mesnevî-i Ma’nevî’nin yanı sıra Fütûhâtü’l-Mekkiyye'den de bazı bölümlerin tercüme edildiği söyleniyorsa da hangi kısımların Fütûhât’tan alındığı anlaşılamamaktadır. Mütercimin tercüme ettiği kısımlarda yaptığı izahlardan çıkarıldığı kadarıyla tercümeye esas olan metinlerin tamamı Mesnevî’den alınmıştır. Tercümede secilere sıklıkla baş vurulmuş, anlaşılır ve sade bir lisan tercih edilmiştir.

İntibâh, 1311/1893 yılında İstanbul'da Mahmud Bey Matbaasında 47 sayfa olarak basılmıştır. Hâfız İshâk İntibâh’a “Zeyl-i İntibâh” adını verdiği ve 1313/1895 yılında İstanbul’da Mahmud Bey Matbaasında basılan bir zeyl de ilave etmiştir. İntibâh’a nazaran daha hacimli olan bu zeylde Türkçeye çevrilen metinlerin tamamı Mesnevî-i Ma’nevî’den seçilmiştir.

Müellifin biyografisi için bk. “HÂFIZ, Erzurumlu İshâk Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/hafiz-erzurumlu-ishak-efendi 

Eserden Örnekler


İntibâh'tan

Enes bin Mâlik radıya’llâhu anh hazretleri bir gün ba’zı misâfiriyle tenâvül-i ta’âm ederken sofranın pîşgîrini zerd-fâm görmeleriyle yıkanıp ağarmak üzere o sa’âtte yanmakta olan tennûra vaz’ olunmasını hâdemesine emr eyledi. Hâdeme dahi emr-i müşârünileyhe bilâ-tereddüd imtisâl eylemesiyle mihmânân-ı Enes ol emre ol imtisâle hayrân ve pîşgîrin çıkacak dûd-ı kebûduna nigehbân oldular.

Biraz sonra hâdeme-i mûmâileyhâ gidip gördi ki, mezkûr pîşgîr kalb-i ârif gibi pâk ve kar kadar beyâz olduğu hâlde derûn-ı nârda duruyor. Çıkarıp huzûr-ı Enes’e arz eyledi. Mîhmânân-ı hayret-zede bu hâl-i bü’l-‘acebi görmeleriyle ta’accübleri bir iken bin olarak dediler: “Yâ Enes! Sende ne sır ne kerâmet var ki, âteşin şânı yakmak ve pîşgîrin şânı yanmak olduğu hâlde bu pîşgîr ne yandı ve ne de sîmâ-yı vücûdunda kirden eser kaldı?”

Dedi: “Bende bir şey yok, pîşgîr de bildiğiniz pamuktan mensûc bir bez parçası olmasıyla zâtında fazîlet yokdur. Fakat bir def’a leb ü dest-i Mustafâ salla’llâhu ‘aleyhi ve sellem efendimize mâlîde olmuş idi ki, o dehân-ı mübârek masdar-ı kelâm-ı İlâhî ve dürc-i dürer-i Sübhânî olarak yed-i mukaddesleri ise bir nûr-ı mahz-ı Samedânî olmasıyla vücûduna nârın tesîri olmadı (Hâfız İshâk, 1311: 36-38).

Kaynakça


Erzurumlu Hâfız İshâk Efendi (1311). İntibâh. İstanbul: Mahmud Bey Matbaası.

Erzurumlu Hâfız İshâk Efendi (1313). Zeyl-i İntibâh. İstanbul: Mahmud Bey Matbaası.

Atıf Bilgileri


Kütük, Rıfat. "İNTİBÂH (HÂFIZ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/intibah-hafiz. [Erişim Tarihi: 21 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MEKTÛBÂT (HÂFIZ) Hâfız, Erzurumlu İshâk Efendi Prof. Dr. Rıfat Kütük
Görüntüle
2 ZEYL-İ İNTİBÂH (HÂFIZ) Hâfız, Erzurumlu İshâk Efendi Prof. Dr. Rıfat Kütük
Görüntüle
3 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
4 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
5 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
6 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
7 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
8 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
9 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
10 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
11 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle