HÂŞİYE ALÂ HÂŞİYETİ'L-FETHİYE ALÂ ŞERH ÂDÂBİ'L-ADÛDİYYE (NÂKID)
mantık kitabı şerhi
Nâkıd, İbrâhîm Efendi (d. ?/? - ö.1127/1715)

Nâkıd İbrahim Efendi'ye ait haşiye. Ebu'l-Feth Muhammed b. Emîn Tâcu'ssa'îdî el-Erdebilî (ö. 875/1470 ?), "el-Îcî" olarak anılan Adudeddîn Abdurrahmân b. Ahmed'in (ö. 756/1355) mantıkla ilgili eseri üzerine bir haşiye kaleme almıştır. Nâkıd İbrahim Efendi de bu haşiye üzerine bir haşiye telif etmiştir (Köksoy 2008: 7; Saraç 2016: 876).

Bu eserin bir nüshası Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi, Şehid Ali Paşa Bölümü, 2293 numarada yer almaktadır (Köksoy 2016: 319).

Müellifin biyografisi için bk. "Nâkıd, İbrahim Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/nakid-ibrahim-efendi

Köksoy, Mesut (2008). Nâkıd İbrahîm Efendi (ö. 1717) ve Eş-Şerhü's-Sedîd Li'l-'Avâmili'l-Cedîd Adlı Eseri (İnceleme ve Tahkik). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Köksoy, Mesut (2016). "Nâkıd İbrahîm Efendi (ö. 1717) ve Eş-Şerhü's-Sedîd Li'l-'Avâmili'l-Cedîd Adlı Eseri". Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, (36): 315-338.

Saraç, M. A. Yekta (2016). Bursalı Mehmed Tâhir, Osmanlı Müellifleri. C. 1. Ankara: TÜBA Yay.

Polat Aktaş, Neslihan. "HÂŞİYE ALÂ HÂŞİYETİ'L-FETHİYE ALÂ ŞERH ÂDÂBİ'L-ADÛDİYYE (NÂKID)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hasiye-ala-hasiyeti-l-fethiye-ala-serh-adabi-l-adudiyye-nakid. [Erişim Tarihi: 12 Mayıs 2024].

1 ŞERH-İ SEDÎD/EŞ-ŞERHU'S-SEDÎD li'l-AVÂMİLİ'L-CEDÎD (NÂKID) Nâkıd, İbrâhîm Efendi Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Polat Aktaş
2 NAKD-I NÂKID (NÂKID) Nâkıd, İbrâhîm Efendi Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Polat Aktaş
3 AHBÂRÜ’L-'İBER (ZA’ÎFÎ, MUHAMMED) Za'îfî, Muhammed Dr. Necmiye Özbek Arslan
4 KIRK HADİS TERCÜMESİ (FEYZÎ-İ KEFEVÎ) Feyzî-i Kefevî Prof. Dr. Adem Ceyhan