HÂB-I HAYÂL (HÜSNÎ)
mesnevi
Hüsnî, Hüsnî Efendi (d. ?/? - ö. 1300/1883)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Rüya halindeki şairin, tarihî bazı gerçekler, şiir ve şairle ilgili düşüncelerini anlattığı bir mesnevi. 19. yüzyılda yaşayan Ayıntablı (Antepli) Hüsnü, hacim itibarıyla küçük bir mesnevi kaleme almış olmasına rağmen, Hâb-ı Hayâl içerik bakımından zengin muhtevalıdır. Eser toplamda 481 beyitten oluşur, fakat 464. beytinden sonraki kısmı Hakkı Bey Efendi ve Şeyh Remzi Efendi’nin kendi şair için yazdıkları takrizlerden oluşur. Hâb-ı Hayâl bundan sonra, esere tarih düşürülen beyitlerle nihayete erer. Hâb-ı Hayâl seri bahrinden "müfteilün müfteilün fâilün" veznindedir. Bahsettiği konular itibarıyla kendi içinde çeşitlilik ve zenginlik arz eder. Eser, nazım şekli ve geleneksel anlatım olarak klasik şiirde var olan uzun hacimli mesnevilerin adeta bir minyatürü gibidir.

Ayıntablı Hüsnü, baş kısımda eser hakkında ön bilgi vererek mesnevi usulüne uygun anlatıma geçer. Şair, Hâb-ı Hayâl’de söylediklerinin rivayet değil, birebir gerçek olduğunu ifade eder. Hüsnü, ilk iki beyte geleneksel olarak besmele ve salvele ile başladıktan sonra, on dokuz beyit halinde İslâm devletinin içine girdiği karışıklıklar, Emevilerin adaletsizliği hakkında düşüncelerini aktarır. Eserde Yezid’in günahının çokluğundan, devletlerinin sonlarının gelmesinden, İslâm devletlerinin adaletle yönetilmesi gerektiğinden on dokuz beyitle söz edilir. Eserin sebeb-i tertib kısmı, “Sebeb-i Tertîb-i Naẓm u Me’âl ü Tesmiye-i Hâb-ı Hayâl” başlığı altında yirmi beş beyittir. Burada da, Sultan Abdülaziz’in Osmanlı Devleti için yaptığı hizmetlerden sanayi, ilim, fen ve askerî başarılarını ve cömertliklerini anlatan övgü dolu ifadelere geçilir.

Hâb-ı Hayâl’de dönemin şair geçinenlerine karşı eleştirel beyitler yer alır. Daha sonra ehil olmayanların yazdığı şiirleri ve onların şairlikleri eleştirilir. Hüsnü, belli bir şair ismi vermeden, bir şairin özentiye dayalı tavır ve davranışlarından dolayı yer yer hakarete varan tavırlar sergiler. Bahsedilen şair, Batı hayranı, kendi kültürel değerlerini giyimi, tavrı ve hayatı ile yansıtmayan ‘züppe’ tipinin bir örneğidir. Bu düşüncelerle, Ayıntablı Hüsnü’nün “Hâb-dîden-i Şâ'ir” başlığı ile uykuya dalan şairin gördüğü rüyayı anlattığı kısım önemlidir.

“Taᶜrîf-i Eṭvâr-ı Şâ'ir-i Şöhret-şi'âr” şöhret meraklısı, bikr-i mana arayan, Batı özentisi olan şairlerin tavırlarından bahsedilen kısımdır. Ayıntablı Hüsnü, anlattıklarının doğruluğunu ispatlamak gayesi ile eserinin uyku ya da hayal halinde yazılmadığını ve kısa bir mesel olduğunu da söyler. Şair işret meclisi izlenimlerini, rüya ve uyku halleri üzerinden kadınlardan bahsederek aktarır. Eserde şair; işret meclisinde bulunduktan sonra, yaşadığı pişmanlığı anlatmaya başlar. Ayıntablı Hüsnü eserinin farklı bölümlerde Arapça, Farsça kelimelere yer verir. Zengin örneklendirmelere, temsillere yer verirken, Türkçedeki deyimlerden de sık sık faydalanır. Hüsnü; şiire ve şaire dair görüşlerini, şairlik iddiasında olan, ama ehil olmayanların yazdığı şiirleri ve onların şairliklerini eleştirerek devam eder. Ardından şair, genel olarak işret meclislerinin kötülüğü, buradaki kadınların durumları hakkında uzun anlatımlar yapar. Hüsnü, eserinin sonuna doğru nasihat üslubunu artırır. Ardından dua bölümüne geçer.

Hâb-ı Hayâl’de Ayıntablı Hüsnü, devir eleştirisi yaparken adeta şair ve şiir üzerine poetik bir bakış da ortaya koyar. Bu bağlamda şair, şiirin sıradan bir sanat, şairin de yine sıradan bir şahıs olmadığını değişik misallerle vurgular. Buradan da aslında şairin eserini yazma maksadının şair ve şiir üzerine düşüncelerini yansıtmak olduğunu söylemek mümkündür.

Eser, Atatürk Üniversitesi Seyfeddin Özege Kütüphanesinde Nu. 0111529-4558 ile kayıtlıdır. Metin üzerine düşülen kayıtlara göre eser, İstanbul Mekteb-i Sanayi Matbaası’nda (1291/1874) basılmıştır ve 31 varaktan oluşmaktadır.

Şairin biyografisi için bk. "Hüsnî, Hüsnî Efendi". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/husni-husni-efendi/ayni-antepli

Eserden Örnekler


Besmele-i aşk gelüb hâtıra

Hamd ola çıkdı bu suhan zâhire


Salvele elbet müteᶜâkib gelür

Âlini ashâbını âlem bilür


İtdi tasalluṭun Emevî ibtidâ

Azaldı ol fırkada adl-âşinâ


 Evvel ü âhir idilen ma'ṣiyyet

Ekseri merdûd-ı der-i magfiret


 Cümlesinin maksadı aᶜlâ-yı dîn

Adl ile âsûdegî-i tâbiᶜîn


Tâ be-ḳıyâm işte bu nesl-i hümâm

Câlis-i taht-ı ḳadem-i ihtişâm


Müstenid-i saltanat Abdülazîz

Merci' olub âhire ol bî-sitîz


Geldi idüb devletine i'timâd

Her biri bin şevk ile arz-ı vidâd


Azm-i azîzi bezedüb aṣrını

Hazm-ı temîzi gözedüb nasrını


Ben dahi tehyîç idüb efkârımı

Yoḳladım endâze vü mikdârımı


Gelmedi hîç ḫaṭıra başḳa me’âl

İtdi hücûm üstüme Hâb-ı Hayâl


Hâb degil bir şeb-i firûzdur

Rûzi hayâl-i suhan-efrûzdur


Ḫâb degil ḳıṣṣa-ı pür-intibâh

Aç gözini itme hayâl istibâh


Var idi bir şâᶜir-i mecbûr-zen

Medh-i zenân ile olub hâme-zen


Naẓma şürû' itse yapardı müdâm

Cem'-i mü’ennesle mücnis-i kelâm


Söz ebesi şâᶜir idi ol kişi

Kendisi erkek idi sözi dişi


Gâh geçüb semt-i Kâġıdḫâneden

Bestede meşḳ eyledi cengâneden


Dökdi o serd-i âh ile ḳaṭre ṣu

Eşk degil meclise yagdı dolu


Sâḳîyi pür-çîn idüb âh-ı keder

Dûd ile islendi o sütlaş-ı ter


Naẓma şürû' itse yapardı müdâm

Cem'-i mü’ennesle mücennes kelâm


Ḳıṣaca caket biçimi Londra

Şık şık öter potin ile kundura


Ḳafasını Ferhâd idüb endîşesi

Kendisi idi başının tîşesi


Mısraları sarmadı mâkû ile

Bezleri yokdı o tarakda bile


Nuklları nahl-i cinân ulusı

Yarma degil düz idi şeftâlisi


Bezme gıda bahş idi çâm fısṭıḳı


Yetmedi çatlaḳ deyü şâm fıstıḳı


Kolla zimâm elde iken fırsatı

Depme ayâgında duran devleti (Erbay vd. 329-355).

Kaynakça


Atatürk Üniversitesi Seyfeddin Özege Kütüphanesi’nde 0111529-4558, İstanbul Mekteb-i Sanayi Matbaası- 1291

Erbay, Nazire, Hayriye Durkaya (2015). "Hâb-ı Hayâl, Ayıntablı Hüsnü". Doğu Esintileri, (3): 317-368.

Atıf Bilgileri


ERBAY, NAZİRE. "HÂB-I HAYÂL (HÜSNÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/hab-i-hayal-husni. [Erişim Tarihi: 24 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
2 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
3 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
4 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
5 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
6 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
7 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
8 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
9 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
10 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle