GÜLŞEN-İ EFKÂR (ŞÂNÎ)
dinî-tasavvufî alegorik mesnevi
Şânî, Mehmed Şânî Efendi (d. ?/? - ö. 1019/1610)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Şânî'nin tasavvufî alegorik eseri. Gülşen-i Efkâr 1730 beyitten oluşmaktadır. Giriş bölümü 711, konunun işlendiği bölümü 960,  bitiş bölümü ise 59 beyitten oluşmaktadır. Beyit sayısı nüshalara göre farklılık göstermektedir (Kurmuş 2010: 28).

Gülşen-i Efkâr’ın giriş bölümünde eserin Sultan Murad zamanında yazıldığı belirtilmiştir. Mesnevinin bir diğer nüshasında ise Lârendeli Şânî’nin, Sultan III. Murad devri şairlerinden Monla Çelebi’yle tanışmış olan Şeyh Ömer Rûşenî’nin müritlerinden biri olduğu kaydedilmiştir. Hem biyografik kaynaklarda verilen bilgiler hem de Gülşen-i Efkâr’da şairin III. Murad için yazdığı methiye bunu doğrulamaktadır. Bu bilgilere göre Gülşen-i Efkâr’ın Sultan III.Murad devrinde (1574-1595) yazıldığı söylenebilir (Kurmuş 2010: 25-26).

Gülşen-i Efkâr dinî-tasavvufî konulu alegorik bir mesnevidir. Eserde "akıl", "ilim", "hilm" ve "devlet" kişileştirilmiş kahramanlardır. Bu dört kahraman, kimin daha faziletli olduğu konusunda tartışmaya başlarlar. Bu tartışmanın galibi çıkmayınca, sorularına cevap verebilecek birini bulmak üzere "şehr-i marifete" doğru yola çıkarlar. Burada "rûh-ı pür-hikmet" adındaki kişiye dertlerini anlatırlar. Hepsi teker teker ayet ve hadisleri tanık göstererek iddialarını yinelerler. "Rûh-ı pür-hikmet" de onları dinler ve hepsinin eksik yönlerini, zayıflıklarını gözler önüne serer. Hikâyenin sonunda "rûh-ı pür-hikmet" dört kahramana da nasihat eder (Kurmuş 2010: 26).

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi nu: 3040; İstanbul Üniversitesi, Merkez Kütüphanesi nu: 1917 ve Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi Bölümü nu: 3731'de olmak üzere üç nüshası bulunan (Alparslan 2007: 84-85) Gülşen-i Efkâr üzerine  Mevlüde Alparslan (2007) yüksek lisans tezi, Cengiz Veli Kurmuş (2010) ise doktora tezi hazırlamıştır.

Şairin biyografisi için bk. “Şânî, Mehmed Şânî Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sani-mehmed-sani-efendi 

Eserden Örnekler


Âgâz-ı Hikâyet

Ey seh-i kisver-i 'ulûm-ı yakîn

Her sözün vâridât-ı vahy-i mübîn


Kelimâtün dem-i Mesîhâdur

Her sözün mu'cizât-ı 'Îsâdur


Rûşen olur cihân cemâlünden

Tesne reyyân olur zülâlünden


Turma hall-i hakâyık eyle yine

Söyle keşf-i dakâyık eyle yine


Aç yine kufl-ı bâb-ı ma'nâyı

Halka 'arz it kemâl-i Mevlâyı


Va'z-gû-yı menâbir-i 'arş ol

İşiden sözlerüni ide kabûl


Dürc-i dürr-i hakâyıkı ey cân

Aç ki var müşterisi bî-pâyân


Nicedür reşk-i lü’lü-i şehvâr

Gayret-i şeb-çerâg-ı pür-envâr


Müşterisi anun ricâlü’l- gayb

Ya'nî sarrâf-ı şehr-i 'âlem-i gayb


Zeri sarrâf olan bulur dâim

Cevheri cevherî olan nitekim


Kudret-i Hakkun it hikâyetini

Sun'-ı Yezdânun it rivâyetini


Gûş iden bula inşirâh-ı sadr

Tâ göre 'âlem içre rû-yı kadr (Alparslan 2007: 146-147).

Kaynakça


Alparslan, Mevlüde (2007). İbrahim Şânî Larendevî’nin Gülşen-i Efkâr Mesnevisi (Metin-Muhtevâ-Tahlîl). Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Kurmuş, Cengiz Veli (2010). Lârendeli Şânî, Gülşen-i Efkâr (İnceleme-Metin). Doktora Tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi.

Atıf Bilgileri


KOÇ, Munise. "GÜLŞEN-İ EFKÂR (ŞÂNÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/gulsen-i-efkar-sani. [Erişim Tarihi: 15 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MİR’ATÜ’S-SAFÂ (ŞÂNÎ) Şânî, Mehmed Şânî Efendi (D. ?/? - Ö. 1019/1610) Araş. Gör. Sefacan Doğru
Görüntüle
2 DÎVÂN (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
3 MÜNŞE’ÂT (CA’FER) Ca’fer, Tâcî-zâde Ca’fer Çelebi Dr. Fatma Meliha Şen
Görüntüle
4 TERCEME-İ CÂMEŞÛY-NÂME (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Dr. Öğr. Üyesi Ozan Kolbaş
Görüntüle
5 KİTÂB-I TÂLİ'-İ MEVLÛD / TÂLİ’-İ MEVLÛD-İ KEBÎR (FİRDEVSÎ) Firdevsî, Şerefeddîn Mûsâ, Uzun Firdevsî, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Türk Firdevsî Doç. Dr. Himmet BÜKE
Görüntüle
6 HEŞT BİHİŞT / KİTÂBÜ’S-SIFÂTİ’S-SEMÂNİYYE FÎ ZİKRİ’L-KAYÂSIRETİ’L-OSMÂNİYYE (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlîsî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
7 ŞERH-İ MESNEVÎ-İ MA’NEVÎ (İDRÎS) İdrîs, İdrîs-i Bitlisî Doç. Dr. ADNAN OKTAY
Görüntüle
8 ŞEHRENGÎZ DER-MEDH-İ CÜVÂNÂN-I EDİRNE / ŞEHRENGÎZ-İ EDİRNE (MESÎHÎ) Mesîhî, Îsâ Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
9 DÎVÂN (ŞÂMÎ) Şâmî, Şâmlıoğlu Mustafâ Bey Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 HEFT PEYKER (ABDÎ) Abdî Dr. Öğr. Üyesi ASLI AYTAÇ
Görüntüle
11 CEMŞÎD Ü HURŞÎD (ABDÎ) Abdî Prof. Dr. Adnan Ince
Görüntüle