GÖNÜL FACİALARI (FAZLI NECİP)
çeviri
Fazlı Necip (d. 21 Nisan 1864 - ö. 19 Haziran 1932)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Fazlı Necip’in tercüme ettiği, aile ve aşk ilişkilerini konu alan roman. 1306/1889 yılında Mihrân Matbaası tarafından basılan eser, on iki bölümden oluşmaktadır. Eserin yazarının kim olduğu yahut orijinal isminin ne olduğu hakkında herhangi bir bilgiye rastlanamamıştır. Bölümlerin isimleri sırasıyla Tesadüf, (isimsiz), Madam dö Navarin, Ziyafet, Bir Şule, Taharrikât, İtham, Düello İstihzaratı, Bir Ziyaret, Eski Bir Hikâye, İnkişaf-ı Hakayık, Netice şeklindedir. Eser, yüz kırk sayfadan oluşmaktadır.

Roman; Henry Konet adında asilzade, zeki, ahlaklı ve girişimci bir gencin Paris’ten Viyana’ya gelmesi ile başlar. Henry Konet vatan sever, sanattan anlayan, incelmiş bir zevke sahip, çevresinde saygı uyandıran biri olarak kısa sürede geniş bir çevre edinir. Paris’te açtığı kâğıt fabrikasını geliştirmeye dönük eğitim almak için geldiği Viyana’dan aile geçmişine dönük sorularla döner. Üstelik bu konuda namus münakaşasına girdiği birini düelloda öldürür. Sonraki bölümlerde zaman olarak geriye dönülerek Eduart Gayruden’in anne ve babası olan Madam Matorin ve Mösyö Hipolit Gayruden’in aile geçmişleri ve evlilikleri, Paris’in zengin ve asil çevrelerinde yaşanan olaylar arasında aktarılır.

Zaman olarak on dokuzuncu yüzyılın son çeyreği kullanılmıştır. Bu döneme ait Paris ve Viyana’nın kibar çevrelerinin adab-ı muaşeretleri, iş sahaları, eğlence ve ahlak anlayışları gibi pek çok konuda ayrıntılı tasvirler ve açıklamalar bulunur. Ahlak ve namus vurgusu etrafında bu değerlere sahip olmayanların düştükleri kötü haller örneklenir. Gerilim şemasının okurdaki merak duygusuna odaklandığı, teatral bir tonda diyalogların yoğun olarak kullanıldığı bir yapıttır. Mutlu bir sonla noktalanan eserde, oldukça kalabalık bir şahıslar kadrosu kullanılmıştır.

Yazarın biyografisi için bk. "Fazlı Necip". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/fazli-necip 

Eserden Örnekler


“Fransızlar, bahusus Parisliler, memâlik-i ecnebiyede pek sevdikleri ahbapları bulunmazsa vatandaşlarına takarrüp etmeye, onlarla ünsiyete o kadar heves ve mecburiyet göstermezler. Başka bir memlekette ikamet etmek için vatanlarını terk eyledikleri zaman ekseriyetle vatandaşlarından uzak durmayı arzu ederler. Zannedebilirsiniz ki bu vatandaşlarının kendisine neden terk-i vatana mecbur olduğunu sual etmeleri ihtimalinden kurtulmak içindir. Çünkü terk-i vatana mecbur olan bir adam her vakit bu sualini esbabı itirafa muktedir olamaz.

Bizim Konet Henry bu adamlardan olmadığı halde Paris’ten tanıdığı birkaç ahbabı istisna edilir ise daima Viyanalılar ile görüşüyordu. Kendisi yalnız bir eğlence seyahati için Viyana’ya gelmiş değildi.” (Fazlı Necip 1306: 3-4).

Kaynakça


Fazlı Necip (1306/1889). Gönül Faciaları. İstanbul: Mihrân Matbaası.

Erkal, Metin (1993). Fazlı Necib Hayatı ve Eserleri. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Şahin, İbrahim (2004). Selanikli Fazlı Necib'in Hayatı ve Eserleri. Ankara: Bilge Yayınları.

Atıf Bilgileri


Yaman, Semra. "GÖNÜL FACİALARI (FAZLI NECİP)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/gonul-facialari-fazli-necip. [Erişim Tarihi: 19 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 VALİDEYİ ARAYINIZ (FAZLI NECİP) Fazlı Necip Araş. Gör. Dr. Semra Yaman
Görüntüle
2 FAMİLYA ÇOCUKLARI (FAZLI NECİP) Fazlı Necip Araş. Gör. Dr. Semra Yaman
Görüntüle
3 TEBESSÜM (FAZLI NECİP) Fazlı Necip Araş. Gör. Ali Karahan
Görüntüle
4 MEKTÛBÂT (FAZLI NECİP-BEŞİR FUAD) Fazlı Necip Dr. Öğr. Üyesi Halef Nas
Görüntüle
5 HAYALPERVER BİR KADIN (FAZLI NECİP) Fazlı Necip Araş. Gör. Dr. Semra Yaman
Görüntüle
6 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
8 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
9 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
10 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
11 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
12 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
13 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
14 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
15 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle