FELÂTUN BEY İLE RÂKIM EFENDİ (AHMET MİTHAT EFENDİ)
roman
Ahmet Mithat Efendi (d. 1844 - ö. 28 Aralık 1912)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmış roman. Pek çok alanda eser veren Ahmet Mithat Efendi’nin romancılığıyla öne çıkmasında en önemli romanlarından biri olan Felâtun Bey ile Râkım Efendi, yazarın hayata bakışını da önemli oranda yansıtmaktadır. Tarihî konularda yazdığı romanlardan sonra Tanzimat Dönemi’ni işlediği ilk romandır. Ahmet Mithat Efendi, adından da anlaşılacağı gibi romanı iki zıt kutbu sembolize eden tipler üzerine kurmuştur. Bu tiplere verilen isimler de isimlendirme tekniği doğrultusunda verilmiş, sembolik isimlerdir. Râkım Efendi, adından da anlaşılacağı gibi çalışkanlık, dürüstlük gibi önemli erdemleri taşıyan idealize edilmiş bir tip iken Felâtun Bey zayıf kişilik özelliklerine sahip, alafranga bir tip olarak karşımıza çıkar. Ahmet Mithat Efendi oluşturduğu kurgu içinde bu tipleri kişilik özelliklerine bağlı olarak bir gelişime sokar. Romanın başında fakir bir genç olan Râkım, çok çalışmasının bir sonucu olarak romanın sonunda ekonomik olarak daha iyi bir duruma gelir. Felâtun ise romanın başında zengin biriyken kötü harcamaları sonucunda ekonomik olarak kötü bir duruma gelir. Bu yönüyle roman bir çalışma güzellemesi olarak da değerlendirilebilir. Ahmet Mithat Efendi, kendi hayatıyla da benzerlikleri olan Râkım’ın tarafını yani çalışmanın ve azmin tarafını tutmaktadır. Bu nedenle Felâtun’u eserde daha az görürüz.

Felâtun’un babası Mustafa Merakî Efendi alafrangalığa düşkün bir insandır. Eşi öldükten sonra çocuklarıyla yalnız kalan Mustafa Merakî Efendi, çocuklarını da kendisine uygun bir şekilde yetiştirir. Oğlu Felâtun da babası gibi alafranga bir biçimde yaşar. Batılılaşmayı lüks yaşamak, şık giyinmek, eğlenmek olarak kabul eder. Babasının bulmuş olduğu işe düzenli bir şekilde devam etmek yerine seyir yerlerinde gününü gün eder. Yeni kitapların her birini ciltletip üzerine ismini mühürlettikten sonra okumadan kitaplığına yerleştirir. Yarım yamalak bilgisiyle etrafındakilere bilgiçlik taslayarak yaşamını sürdürür. Babası öldükten sonra ona kalan mirası düşüncesizce harcar. Bu nedenle Ahmet Mithat Efendi, alafranga bir tip olarak ortaya koyduğu Felâtun’u, eser içinde sık sık gülünç durumlara düşürür. Râkım ise Felâtun’un tam tersi bir yaradılışa ve hayata sahiptir. Tophane kavaslarından olan babasını ve annesini küçük yaşlarda kaybeden Râkım, Arap dadısı ile beraber yaşar. Râkım çok çalışkan, erdemli bir tiptir. Gününü çalışmayla kendisini geliştirmekle geçirir. Dairede çalışır, çeviriler yapar, özel dersler verir. Kazandığı paralarla dadısına bir yardımcı olarak eve getirdiği Canan’ın eğitimine bile özel bir özen gösterir. Ona yabancı dil öğretir, piyano dersleri aldırır. Canan ile Râkım arasında zamanla bir aşk da doğar. Bu bağlamda eserde dikkat çeken bir aile de Ziklas ailesidir. Ziklas ailesi Felâtun ve Râkım gibi iki zıt kutbun arasında gerçek anlamda Batılı bir aile olarak eserde yerini alır. Felâtun’un da tanıdığı bu ailenin kızlarına Râkım, Türkçe dersleri verir. Zaman içinde aile, Râkım’ı çok sevip aralarında bir güçlü dostluk doğarken Felâtun’un yanlış davranışları sonucunda onunla araları bozulur. Öyle ki Râkım’ın evine gelirler, Türk yaşantısını tanırlar. Hatta kızlarından biri Râkım’a âşık olup hastalanmasına rağmen Râkım’a yönelik olumsuz bir düşünce taşımazlar. Eserin sonunda babasının mirasını İtalyan bir aktris olan Polini’yle tüketen Felâtun, zor durumlara düşüp bir taşra memuriyeti için İstanbul’u terk ederken Râkım, Canan ile evlenip mutlu bir yuva kurar.

Yazarın biyografisi için bk. “Ahmet Mithat Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahmet-mithat-efendi

Eserden Örnekler


Bu ikinci iş İngiltere'den yeni gelerek Asmalımescit sokağında bir haneye yerleşmiş olan oldukça kibar bir İngiliz familyası nezdinde görülecek işti. Lâkin iş ne olduğunu Rakım bilmezdi. Yalnız bir dostu kendisi için oraca görülecek bir iş olduğunu haber vermiş olduğundan ale’l-amya gitmişti. Vardı, dostunu dahi orada buldu. Meğer iş denilen şey İngilizlerin iki nefer kızına haftada birer gün Türkçe ders vermekmiş.

Hiç Rakım için iş bulunur da kabul edilmemek mümkün olur mu? Herif iş makinesi! Bunu da maa’l-memnuniye kabul eyledi. Kendisi aylık haftalık filanlık için şakk-ı şefe etmemiş olduğu hâlde dostu her defası için birer İngiliz lirası ayak teri takdim olunacağını arzla, kabulü için İngiliz tarafından rica eyledi. Rakım hem hicabından morarıp hem de Cenab-ı Hakk'ın bu lûtfuna dahi teşekkür hasebiyle kızarıp işe karar verince dört yol ağzından Kumbaracı Yokuşu’na doğru ayakları sanki yere basmayarak indi. Tophane'ye Karabaş'a varıp Esirciler Kahvesi’nde Çerkez’e rast gelmekle "Gel baba gel, ben borçtan hoşlanmam. İşte paranı tedarik ettim. Bin kere şükür olsun, Cenab-ı Hak hiç ummadığım yerden gönderdi" diye yirmi altın borcunu vererek senedini kurtardı. Hatta lüzumu bile olmadığı hâlde keyfiyeti şahitlere dahi haber verip bakiye-i serveti olarak on altını cebinde olduğu hâlde hanesine can attı (Ahmet Mithat Efendi 2014: 34-35).

Kaynakça


Ahmet Mithat Efendi (2014). Felâtun Bey ile Râkım Efendi, (hzl. Ahmet Aydemir), İstanbul: Dergâh Yayınları.

Enginün, İnci (2006). Tanzimat’tan Cumhuriyet’e (1839-1923), İstanbul: Dergâh Yayınları.

Gökçek, Fazıl (2012). Küllerinden Doğan Anka. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Okay, Orhan (2008). Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi. İstanbul: Dergâh Yayınları.

Özön, Mustafa Nihat (2015). Türkçede Roman. İstanbul: İletişim Yayınları.

Atıf Bilgileri


Aydemir, Ahmet. " FELÂTUN BEY İLE RÂKIM EFENDİ (AHMET MİTHAT EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/felatun-bey-ile-rakim-efendi-ahmet-mithat-efendi-tees-1461. [Erişim Tarihi: 25 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1  ACÂ'İB-İ ÂLEM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
2 AHMED METÎN VE ŞİRZÂD YÂHUD ROMAN İÇİNDE ROMAN (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
3 ALTIN ÂŞIKLARI (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Ayşe Sandıkkaya Aşır
Görüntüle
4 ANA-KIZ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
5  ARNAVUDLAR VE SOLYOTLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Öğr. Üyesi Halef Nas
Görüntüle
6 LETAİF-İ RİVAYAT 11 / BAHTİYARLIK (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
7  BELİYYÂT-I MUDHİKE (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğretmen Münevver Eroğlu
Görüntüle
8 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 24 (BİR ACÎBE-İ SAYDİYYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
9 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 9 (BİR GERÇEK HİKÂYE) (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
10 BİR TÖVBEKÂR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. CEMİLE ŞEN
Görüntüle
11 LETAİF-İ RİVAYAT 23 / CANKURTARANLAR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Doç. Dr. Sabahattin Çağın
Görüntüle
12 CELLÂD (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Dr. Elmas Karakaş
Görüntüle
13 LETÂİF-İ RİVÂYÂT 12 (CİNLİ HAN) (AHMET MİDHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Diğer Güray Gümüş
Görüntüle
14 ÇENGÎ (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Prof. Dr. Fazıl Gökçek
Görüntüle
15 LETAİF-İ RİVAYAT 16 / ÇİFTE İNTİKAM (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi Öğr. Gör. Burcu ÇAKIN ERDAĞ
Görüntüle
16 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
17 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
18 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
19 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
20 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
21 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
22 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
23 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
24 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
25 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle