ES-SEB'Ü'S-SEYYÂR FÎ AHBÂRİ MÜLÛKİ'T-TATAR
Kırım Hanlığı tarihi
Rızâ, Mehmed Efendi (d.?/? -ö.1169/1756)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mehmed Rızâ (d.?/? -ö.1169/1756)'nın Kırım Hanlığı tarihini anlattığı eseri. Mehmed Rızâ, Es-Seb'ü's-Seyyâr fî Ahbâri Mülûki't-Tatar adlı eserini, Tavukçubaşı lakabıyla anılan reisülküttap Hacı Mustafa Efendi'ye sunmuştur. Eser, Hacı Mustafa Efendi'nin ikinci kez reisülküttap makamında bulunduğu esnada kendisine sunulmuş olmasından dolayı Mayıs/Haziran 1744 ile 13 Kasım 1747 tarihleri arasında yazılmış olmalıdır.

Eserin ana konusu Kırım Hanlığı tarihidir, ancak İslam tarihçiliğinde gelenek hâline gelen bir dünya tarihi yazımı ile başlar. Yaklaşık olarak eserin beşte birlik kısmına tekabül eden giriş mahiyetindeki bu bölümde, İnsanoğlunun ilk atası olan Hazret-i Âdem, ikinci atası kabul edilen Hazret-i Nuh ve tufan hadisesi, Nuh'un ölümünden sonra dünyanın muhtelif bölgelerine dağılan oğulları Ham, Sam, Yafes ve onlardan türeyen yeryüzündeki ırklar ve kurdukları siyasi teşekküller, Hazret-i Muhammed, dört halife, İslam'ın doğuşu ve dünyaya yayılışı anlatılmaktadır. Yine bu bölümde en eski devirlerden başlayarak Kırım Hanlığı'nın kurulduğu 15. yüzyılın ortalarına kadar geçen süre zarfında Türk ve Moğol toplulukları ve devletleri tarihine de ayrıntılı bir şekilde temas edilmektedir. Eserin giriş kısmı dışında kalan kısmının tamamı ise Kırım Hanlığı tarihini konu almaktadır. Eserin özünü oluşturan bu kısımda, hanlığın kurucusu olan Hacı Giray Han'dan başlayarak II. Mengli Giray Han'ın ikinci kez tahta çıktığı 1737 senesine kadar kronolojik olarak Kırım tahtına çıkan hanların saltanat devirleri anlatılmaktadır. Bununla birlikte, Kırım hanlarının ve Giray hanedanına mensup asilzadelerin hayatları; Kırım Hanlığı'nın Osmanlı Devleti, Rusya, Polonya ve diğer coğrafyalarda yaşayan bazı siyasi teşekküllerle olan ilişkileri eserde yoğun olarak üzerinde durulan konulardandır.

Es-Seb'ü's-Seyyâr fî Ahbâri Mülûki't-Tatar edebî açıdan da değerli bir eserdir. Ancak Mehmed Rızâ'nın eserini yazarken tercih ettiği edebî dil ve ağdalı üslup eserin geniş kitleler tarafından okunmasını ve anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Eserde yer alan beyitler ve Kırım Tatar edebiyatının önemli örneklerinden olan Kırım hanlarının yazdığı şiirler eseri edebî açıdan ilgi çekici kılmaktadır. I. Mengli Giray Han'a, "Gazâyî" mahlasını kullanan Bora Gazi Giray Han'a, "Rezmî" mahlasını kullanan Bahadır Giray Han'a ve eşi Hanzâde Hanım'a ait şiirler, eserde bulunan manzum örneklerden bazılarıdır.

Kırım Hanlığı tarihinin en önemli ve en kapsamlı kaynak eseri olarak değerlendirilebilecek olan Es-Seb'ü's-Seyyâr fî Ahbâri Mülûki't-Tatar, değişik kaynaklardan istifade edilerek yazılmıştır. Mehmed Rızâ yararlandığı kaynakların bazılarının isimlerini eserinin içerisinde vermiştir: Ravzatü's-Safâ fî Siratü'l-Enbiyâ ve'l-Mülûk ve'l-Hulefâ (Mirhond 1433-1498), Târih-i Vassaf (Vassaf 1264/1265-1334), Takvimü'l-Büldan (Ebü'l-Fidâ 1273-1331), Selimnâme (Celalzâde Mustafa Çelebi 1490/1491-1567), Târih-i Âlem-ârâ-yı Abbasî (İskender Bey Münşî 1560-1633), Târih-i Na'îmâ (Mustafa Na'îmâ Efendi 1655-1716), Târih-i Sâhib Giray Han (Keysunizâde Nidaî Efendi 1509?-1567?), Takvim (Hayrizâde), Vâkıât Mecmuası (Mesud Efendi), Karakurtlu Abdülveli Efendi Mecmuası.

Eserin yurt içinde ve dışında bilinen sekiz nüshası vardır. Bu nüshalardan birinin, 1832 yılında Kazan şehrinde Mirza Kazımbek tarafından tıpkıbasımı yapılmıştır. Eserin bilinen sekiz nüshasından altısının mukayese edilmesiyle ilk kez hazırlanan tenkitli neşri, Yavuz Söylemez tarafından yapılmıştır (2020).

Yazarın biyografisi için bk. "Rızâ, Mehmed". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/%2520madde-detay/riza-mehmed-efendi 

Eserden Örnekler


Zikr-i irdâf şuden-i lafz-ı Girây be-esâmî-i ebnâ-yı Cengiziyân

Selâtîn ü hânân ve bi'l-cümle ümerâ vü a'yân semere-i şecere-i fu'âdların zamân-ı ş'ir-hârlıklarından hengâm-ı şebâblarına degin terbiye-i bâğbân-ı atabekîde nemâ-yâb olmak rüsûm-ı kadîme-i Tatar'dan olmağla Hâcî Girây'ın pederi Gıyâsüddîn'in zânû-yı hürmet-i rıdâ'îsinde gunûde ve dest-i hıfz u emânîsinde perverde oldığı Girây kabîlesi müte'ayyinlerinden Devlet Sûfî ziyâret-i beyt-i Rabb-ı izzet ile devlet-yâb olup hânesine avdeti Hâcî Girây'ın bâbü's-selâm-ı atâ-yı İlâhîden kadem-nihâde-i Ka'be-i vücûd ve ihram-pûş-ı kımât-ı birîşim-târ ile mahfe-nişîn-i mehd-i şühûd oldığı vakt-ı mes'ûda tesâdüf itmegin atabekinin kabîle ve haccın tezkîr ü teberrük içün veled-i necîb-i sa'âdet-mersûmun Hâcî Girây nâmıyla mevsûm eyledi (Söylemez 2020: 98-99).

Kaynakça


Söylemez, Yavuz  (2020). Seyyid Mehmed Rızâ Es-Seb'ü's-Seyyâr fî-Ahbâr-ı Mülûki't-Tatar (İnceleme-Tenkitli Metin). Ankara: TTK Yay.


Atıf Bilgileri


SÖYLEMEZ, YAVUZ. "ES-SEB'Ü'S-SEYYÂR FÎ AHBÂRİ MÜLÛKİ'T-TATAR". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/es-seb-u-s-seyyar-fi-ahbari-muluki-t-tatar. [Erişim Tarihi: 11 Mayıs 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 RİYÂZÜ'L-MÜ'MİNÎN Rızâ, Seyyid Mehmed Rızâ Efendi Prof. Dr. Cafer MUM
Görüntüle
2 FEYZ-İ ENVER Rızâ, Seyyid Mehmed Rızâ Efendi Prof. Dr. Cafer MUM
Görüntüle
3 TUHFETÜ'L-HÂN FÎ ŞERHİ NÜZHETİ'L-EZHÂN Rızâ, Mehmed Efendi Dr. Öğr. Üyesi YAVUZ SÖYLEMEZ
Görüntüle
4 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
5 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
6 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
7 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
8 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
9 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
10 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
11 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
12 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
13 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle