EL-VESÎLETÜ’L-UZMÂ Lİ-HAZRETİ’N-NEBİYYÜ’L-MÜCTEBÂ NETİCETÜ’T-TEFÂSÎR
hz. peygamber’e salavât
Afvî, Yakub (d. 1089/1678 - ö. 1149/1736-37)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Ya’kûb Afvî’nin Hz. Peygamber’e salavât getirmenin lüzumu, önemi ve bu konunun incelikleri hakkındaki eserdir. Yazımı 11 Şevval 1147’de (6 Mart 1735) tamamlamıştır. Tespit edebildiğimiz en eski nüsha, H. Selimağa Kütüphanesi Hüdâî Efendi koleksiyonu 392 numarada kayıtlı mecmuanın 9b-45b varakları arasındadır. Şeyh Afvî’nin diğer iki eserinin de yer aldığı bu mecmuayı eski Galata kadılarından olup Filibe’de de kadılık yapan Hasan Efendizâde Mehmed Azîz Efendi istinsâh etmiştir. Müellif nüshasından istinsâh ediliği anlaşılan nüshanın ferağ kaydındaki bilgilerine göre istinsahı 29 Zilkāde 1148’de (11 Nisan 1736) tamamlanmıştır. Diğer iki yazma nüsha Süleymaniye Kütüphanesi Süleymaniye koleksiyonunda 746 numara ve Esad Efendi koleksiyonunda 1798 numara ile kayıtlıdır.

Arapça yazılan el-Vesîle’yi, sahaflar şeyhi Seyyid Ahmed b. Abdullah tercüme etmiştir. Mütercim ilk bölümdeki hadislerin sahâbe râvileri hakkında İbn Hacer el-Askalânî’nin el-İsâbe’sinden istifâde ile ilâve bilgiler vermiştir. Eser altı bâbdan oluşur. İlk bâbda Hz. Peygamber’e salât ve selâm ile ilgili hâdisler bulunmaktadır. Nebî’ye salâtın emredildiği “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e sâlât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selâm edin.” (Ahzab 33/36) âyeti ile başlamaktadır. Bu çerçevede salâtın dini hükmü, emrin kapsamına Hz. Peygamber’in şahsının dâhil olup olmadığı gibi konular tartışılmıştır. Ardından alfabetik sıralanan yüz kırk yedi hadîsin metinleri ve izahları gelmektedir. Hz. Peygamber’e salavâtın faydaları ikinci bâbın konusudur. Müellif bu faydaların sayılamayacak kadar çok olduğunu söyler. Salavât emrini yerine getiren mü’minin, o anda Allah’a ve meleklerine muvafakat etmiş olması, faydalardan sadece biridir. Âyet ve hadislerin delâletiyle Şeyh Afvî, sâlâtın dünyevî ve uhrevî, pek çok faydasından söz etmiştir.

Üçüncü bâbda, belirli vakitlerde ve nassla belirlenmiş bâzı durumlarda Peygamber’e salavâtın faziletine dâir rivâyetler yer almaktadır. Cuma günü ve gecesi bu vakitlerdendir. Recep ve Şâbân ayı gibi kutsal ve muayyen vakitler yanında, müslümanın şerî-amelî rutinlerinden olan abdest ve gusül esnasında, ezandan sonra, namaz vakitlerinde, mescide girip çıkarken Peygamber’e salât etmesinin önemine işâret edilmiştir. Müellif okuyucuyu âdetâ itikâden teyîd ve amel bakımından teşvik sadedinde dördüncü bâbda, salavâtın önemine dâir bazı hikâyeler derlemiştir. Salâtın anlamı, nübüvvet ve risâlet gibi ıstılahların izâhı “Nebî’ye salâta ilişkin faydalı bilgiler” başlığı ile beşinci bâbda ele alınmıştır. Altıncı bâbda Hz. Peygamber’in bâzı mucizeleri anlatılmıştır.

el-Vesîletü’l-Uzmâ, sadece salavâtın önemine dâir rivâyetlerin derlendiği bir eser değildir. Müellif rivâyetlerden hareketle konuyla ilgili kelâmî ve fıkhî mevzulara temas etmiş, lafızların gramer bakımından tahlilini yapmıştır. Sahih hadis kitapları yanında kelam ve fıkıh alimi Ebû Abdullah el-Halîmî’nin el-Minhâc fî şuabi’l-îmân, Vâhidî’nin Esbâbu’n-nüzûl, Kadı Iyâz’ın eş-Şifâ’sı, Nevevî’nin fıkhî eserlerinden Ravzatü’ṭ-ṭâlibîn ve umdetü’l-müttaḳîn’i, Kurtubî’nin et-Teẕkire fî aḥvâli’l-mevtâ ve umûri’l-âḫire’si ve Kastalânî’nin Mesâlikü’l-hunefâ’sı müellifin istifâde ettiği eserlerden bâzılarıdır.

Müellifin biyografisi için bk. “Afvî, Yakub”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/afvi-yakub

Eserden Örnekler


İkinci bâb: Nebî sallallâhu aleyhi ve selleme sâlâtın faydaları hakkındadır. Gerçekten salâtın faydaları çoktur. Bunların bir kısmını ilk babda zikretmiştim. Melîk ve Muîn’in inâyeti ile bir kısmını da burada zikredeceğim. Bunlardan biri, Allah teâlâ’nın “Ona salât edin, selâm edin.” emrine uymaktır ki bunda da çeşitli saâdetler vardır. Faydalarından biri, her ne kadar bizim salâtımız farklı olsa da, Nebî’ye sâlâtta Allah Teâlâ’ya muvafakat vardır. Bizim ona salâtımız, duâ ve niyâz, Allah’ın ona sâlatı ise övgüdür. İkisi arasında fark vardır. Salâtta meleklere muvâfakatimiz ise bir diğer faydadır. Meleklerin adedini ancak Allah Teâlâ bilir. Mukarreb melekler, arşın taşıyıcısı, semâvâtin sâkinleri, cennet ve cehennemin muhâfızları, amelleri zabteden melekler, denizlerden, dağlardan, bulutlardan, yağmurlardan, rahimlerde nutfenin tasvîrinden, bedenlere ruh üfürülmesinden, rüzgarın esmesi, feleklerin ve yıldızların hareketi ve Nebî’ye sâlatın iletilmesinden sorumlu melekler bulunmaktadır. Ulvî ve süflî âlemde meleklerle ma’mur olmamış hiçbir mekân yoktur.

Afvî, Yâkûb. el-Vesîletü’l-Uzmâ. H. Selimağa Kütüphanesi Hüdâî Efendi koleksiyonu 392/2.

Kaynakça


Afvî, Yâkûb. el-Vesîletü’l-Uzmâ. H. Selimağa Kütüphanesi Hüdâî Efendi koleksiyonu 392/2.

Bursalı Mehmed Tâhir (1333). Osmanlı Müellifleri. c. I. İstanbul: Matbaa-i Âmire.

Çakır, Adalet. "Bir Hüdâyî Şârihi Olarak Yâkûb Afvî Efendi ve Lem’a-i Nûrâniyye’si", İ. Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2016, (34): 45-114.

İsmâil Paşa, Bağdatlı (1955). Hediyyetü'l-ârifîn esmai’l-müellifîn ve âsârü’l-musannafîn. C. II. (çev. Kilisli Rifat Bilge, tsh. İbnü’l-Emin Mahmûd Kemal İnal, Avni Aktuç). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Ünsal, Mehmet (2020). “Afvî, Yâkub”. İslam Ansiklopedisi. C Ek-1. Ankara: TDV Yay. 38.

Atıf Bilgileri


Çakır Çağlı, Adalet. "EL-VESÎLETÜ’L-UZMÂ Lİ-HAZRETİ’N-NEBİYYÜ’L-MÜCTEBÂ NETİCETÜ’T-TEFÂSÎR". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/el-vesiletu-l-uzma-li-hazreti-n-nebiyyu-l-mucteba-neticetu-t-tefasir-tees-1984. [Erişim Tarihi: 27 Aralık 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 MESÂBÎH ŞERHİ MEFÂTİH Afvî, Yakub Araş. Gör. Derya Ulutaş Çokgüngör
Görüntüle
2 LEM’A-İ NÛRÂNİYYE FÎ ŞERHİ KELİMÂTİ HÜDÂİYYE Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
3 İLHÂKÂT ALE’T-TECELLİYÂT Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
4 HÜLÂSATÜ’L-BEYÂN FÎ MEZHEBİ’N-NU’MÂN Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
5 KENZÜ’L-VÂ’İZÎN Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
6 HEDİYYETÜ’L-VU'AZ Afvî, Yakub Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çakır Çağlı
Görüntüle
7 HEDİYYETÜ’S-SÂLİKİN Afvî, Yakub Doç. Dr. Mehmet Ünal
Görüntüle
8 KURRETÜ'L-UYÛN Ra'ûfî, Şeyh Seyyid Ra'ûfî Ahmed Efendi Öğretmen mehmet cemal öztürk
Görüntüle
9 VÂRİDÂT (AZÎZ) Azîz, Azîz Ali Efendi Araş. Gör. Dr. nesrin aydın satar
Görüntüle
10 DÎVÂN-I İLÂHİYYÂT (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Hasan Gültekin
Görüntüle
11 ŞERH-İ EBYÂT-I YÛNUS EMRE (İBRÂHİM HÂS) İbrâhim Hâs Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
12 DÎVÂN (KAYGULU HALİL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
13 HÂDİ’L-UŞŞÂK (KAYGULU HALÎL EFENDİ) Kaygulu Halil Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
14 TEFSİR-İ BA’Z-I SÜVER-İ KUR’ANİYYE Abdülhay Celvetî Doç. Dr. Şükrü Maden
Görüntüle
15 DÎVÂN (İLÂHİ-NÂME) Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. abdulkadir erkal
Görüntüle
16 MA‘RİFETNÂME Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Doç. Dr. Lokman Taşkesenlioğlu
Görüntüle
17 ‘İRFÂNİYE Hakkı, Erzurumlu İbrahim Hakkı Diğer Emine Güleç
Görüntüle