DÜSTÛR-NÂME (ENVERÎ)
manzum tarih
Enverî (d. ? - ö. 896/1465’dan sonra ?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Fâtih Sultan Mehmed ve II. Bâyezîd devri şair ve tarihçilerinden Enverî’nin manzum tarihi. Düstûr-nâme, Fâtih devrinde yazılmış bir genel tarihtir. Mesnevi nazım şekliyle, aruzun “fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün” kalıbıyla nazmedilmiştir. Enverî, eserinin beyit sayısını 3730 olarak belirtse de en hacimli nüsha 3696 beyitten oluşmaktadır (Ademler 2007: 6). Bu durum, mevcut nüshaların istinsah edilirken bazı beyitlerin yazılmadığını düşündürmektedir.

Eser, bir mukaddeme ile yirmi iki bâbdan oluşmaktadır. Mukaddimede Enverî, hamd ü sena ile salavat ve selamdan sonra kendi mahlasını ve eserinin adını anıp Düstûr-nâme'yi veziriazam Mahmûd Paşa'ya ithaf etmiş, ardından eserinin fihristini vermiştir. Düstûr-nâmenin bâblarını kendi içinde üç bölüme ayırmak mümkündür. Birinci bölüm, ilk on yedi bâbdan ibaret olup peygamberler tarihi, Pîşdâdîler, Keyânîler, Eşkânîler, Sâsânîler, Hz. Muhammed, dört halife, Emevîler, Abbâsîler, Saffârîler ve Sâmânîler, Gazneliler, Deylemîler, Kûhistân melikleri yani İsmâilîler, Selçuklular, Salgurlular, Hârizmşahlar ve Moğollara dairdir. İkinci bölümde Aydınoğulları Beyliğinin tarihçesinden, özellikle de Umûr Bey’in gaza ve fetihlerinden bahsedilir ve bu kısım, eserin en uzun bâbı olan on sekizinci bâba karşılık gelir. 19, 20, 21 ve 22. bâblardan oluşan üçüncü bölümde ise Osmanlılar hakkında olup başlangıçtan eserin tamamlandığı 869/1465 yılına kadar olan Osmanlı tarihi (Fâtih Sultân Mehmed devri, Mahmûd Paşa’nın seferleri ve methi) ele alınır.

Düstûr-nâme, Aydınoğulları tarihine özellikle de Umûr Bey’in yaptığı gaza ve fetihlere dair ayrıntılı bilgiler içermesi bakımından yegâne bir eser hüviyeti taşımaktadır. İlk defa bu eserde, Osmân Gâzî’nin dedesinin Süleymân Şah değil de Gündüz Alp olduğu açık bir biçimde ifade edilmiştir. Ayrıca eserde Osmanlıların Rumeli yakasına geçişleri ile Gelibolu ve Bolayır’ı fetihlerine dair orijinal bilgiler de verilmiştir.

Enverî eserinde muhtemelen yararlandığı birtakım kaynakları anar. Düstûr-nâme’nin ana kaynağı Beyzâvî (ö. 685/1286)’nin Nizâmü’t-Tevârîh’idir. Şair ayrıca Selçuklular kısmı için bazı İslâm tarihçileri (Garsünni‘me Muhammed bin Hilâl es-Sâbî’nin tarihi, Sıbt İbnü’l-Cevzî’nin Mir’âtü’z-Zamân’ı) ile Bizanslı tarihçilerin (Zonaras, Cédrénos ve Glykas) eserlerinden faydalanmıştır. Aydınoğullarına dair on sekizinci bâbının kaynağı için Enverî, Umûr Bey’in ümerasından Hâce Selmân’ın dışında herhangi bir kimseden söz etmez. Bu bölümün başlıca kaynağının Hâce Selmân’ın günümüze ulaşmayan bir eseri olduğu veya Enverî’nin bu zatın şifahen verdiği bilgileri değerlendirdiği anlaşılmaktadır. Osmanoğulları ile ilgili bölümü ise Semerkandî adlı bir yazarın günümüze ulaşmamış eserinden aktarmıştır. Bu bölümü yazarken Ahmedî’nin İskender-nâme adlı mesnevisinin bir bölümünü teşkil eden Dâsitân-ı Tevârîh-i Mülûk-i Âl-i Osmân’ı ile Karamanî Mehmed Paşa’nın Tevârîhu’s-Selâtîn adlı eserinden yararlanmış olması ve tarihî takvimleri kullanmış olması ihtimal dâhilindedir (Özcan 1994, 2001).

Düstûr-nâme-i Enverî, Eski Anadolu Türkçesinin dil özelliklerini yansıtır. Enverî eserini sanat yapma kaygısından uzak son derece akıcı bir üslup ve sade bir dille nazmetmiştir. Nazım tekniği bakımından dönemi metinleri gibi bazı kusurları bünyesinde barındırmaktadır.

Zilhicce 896/Ağustos 1465’da tamamlanan Düstûr-nâme’nin biri Paris Bibliothèque Nationale, Nu. 250’de; diğeri İzmir Millî Kütüphanesi, Nu. 22/401-1614'te ve bir diğeri de Edirne Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi, Nu. 22 Sel 6651'de kayıtlı üç nüshası tespit edilmiştir. Paris nüshası, ilkçağda kurulmuş bazı devletlerle ilgili kısımları hariç, Mükrimin Halil Yınanç tarafından eski harflerle bastırılmıştır (1928). Yınanç, eserin tarihî önemine dair bir çalışma daha kaleme almıştır (1929). Himmet Akın, Aydınoğullarıyla ilgili bir çalışmasında Düstûr-nâme’nin İzmir nüshasını ilim âlemine tanıtıp bazı beyitlerini yayımlamıştır (1968). Irene Melikof Sayar (1954) ile Paul Lemerle (1957) Düstûr-name'deki Gâzî Umûr Beyle ilgili bölüm hakkında birer çalışma kaleme almışlardır. Osmanlı tarihi bölümü de Necdet Öztürk (2003) tarafından yayımlanmıştır. Esere dair bir de yüksek lisans çalışması yapılmıştır (Ademler 2007).

Şairin biyografisi için bk. “Enverî”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/enveri-mdiki 

Eserden Örnekler


Düstûr-nâme'den

Pes müselmânlar tağıldı subh dem

İki leşkerden revân olmışdı dem


Kirpiye dönmişdi okdan her adû

Çâr u nâ-çâr anda döndürmedi rû


Gördi düşmen târmâr İslâm olur

Yüridi Hârezm ser-tâ-ser olur


Pâdişeh Kirmâna vardı oldı fevt

Düşdi İslâmun diyârı içre mevt


On iki bin müştehid oldı şehîd

Mülk-i Hârezm içre katl oldı şedîd


İki yüz bin var şehîdü'l-müslimîn

Hûnla tutdı bakam rengîn zemîn


Kâfirün beş yüz binidi ulusı

Oldı altı yüz bininden ulusı


Yapdı kırk üç yirde Hûlâgû yire

Ol kıtâlun kim ola vasfın vire


Altı yüz on yidi olmışıdı sâl

Hükm-i Hârezmîden itdi intikâl


On yedinci bâbdur bâbı Moğol

Oldı Cengîz Hânun ashâbı Moğol


Vardı bir hân Hıtâda ol zamân

Adı Turân bin tuhân ulu hân


Anda bir kal’a varıdı içi bol

Uzunıdı altı ayluk ata yol


Yidi tahtı vardı sultânı var

Her birinde birinün fermânı var


Anda bir cinnî yigidi pehlevân

Vardı bir kızı sevdi nâ-gehân

Toğdı oğlan oldı Çingiz atası

Pes didiler cindür anun atası (Ademler 2007: 118)

Kaynakça


Ademler, Betül (2007). Düstûrnâme-i Enverî (Dil Özellikleri - Metin). Yüksek Lisans Tezi. Sakarya: Sakarya Üniversitesi.

Akın, Himmet (1968). Aydınoğulları Tarihi Hakkında Bir Araştırma. Ankara: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yay.

Babinger, Franz (1992). Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri. (çev. C. Üçok). Ankara: KTB Yay.

Lemerle, Paul (1957). L'émirat D'Aydin, Byzance Et L'Occident Recherches Sur "La Geste D'Umur Pacha". Presses Universitaires de France. 

Melikof Sayar, Irene (1954). Le Destan D’Umûr Pacha. Presses Universitaires De France.

Özcan, Adülkadir (1994). “Düstûr-nâme-i Enverî”. İslâm Ansiklopedisi. C. X. İstanbul: TDV Yay. 49-50.

Özcan, Abdülkadir (2001). “Fatih Devri Tarih Yazıcılığı ve Literatürü”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (14): 55-62.

Öztürk, Necdet (2003). Fatih Devri Kaynaklarından Düstûr-nâme-i Enverî, Osmanlı Tarihi Kısmı (1299-1466). İstanbul: Kitabevi Yay.

Yınanç, Mükrimin Halil (1928). Düstûr-nâme-i Enverî. İstanbul: Türk Tarihi Encümeni Külliyatı.

Yınanç, Mükrimin Halil (1929). Düstûr-nâme-i Enverî: Medhal. İstanbul: Türk Tarihi Encümeni Külliyatı.

Atıf Bilgileri


KESİK, Beyhan. "DÜSTÛR-NÂME (ENVERÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/dustur-name-enveri. [Erişim Tarihi: 05 Temmuz 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 TEFERRÜC-NÂME (ENVERÎ) Enverî Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
2 CÂMASB-NÂME (ABDÎ) Abdî, Mûsâ Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
3 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
4 RİSÂLE Fİ’L-MEBDE’İ VE’L-MA’ÂD (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Öğretmen Ece Ceylan
Görüntüle
5 NEKÂVETÜ’L-EDVÂR (HÂCE ABDÜLAZÎZ) Abdülazîz, Abdülkâdir-zâde, Hâce Abdülazîz, Usta Abdülazîz Doç. Dr. Recep Uslu
Görüntüle
6 DÎVÂN (ADLÎ) Adlî, Sultân Bâyezîd-i Velî bin Fâtih Sultân Mehmed Prof. Dr. YAVUZ BAYRAM
Görüntüle
7 DÎVÂN-I TÜRKÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
8 DÎVÂN-I FÂRİSÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
9 DÎVÂN (ÂFİTÂBÎ) Âfitâbî Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
10 DÎVÂN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
11 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle