DÎVÂNÇE (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ)
şiirler
Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi (d. 1000/1592 – ö. 1068/1658)

Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi'nin şiirlerini ihtiva eden eseri. İsmail Beliğ, Nuhbetü’l-Âsâr’ında Azîzî’nin daha hayattayken bir divan tertip ettiğini (Abdülkadiroğlu 1985: 341), Güldeste-i Riyâz-ı ‘İrfân’ında ise “Dîvân-ı Eş‘âr-ı belâgat-şi‘ârı” (Atlansoy 1998: 210) olduğunu ifade eder. Fâ‘ik Reşad, Eslâf’ında “müretteb bir Dîvân-ı Eş‘ârı” olduğunu belirtir (1311: 208). Bursalı Mehmed Tahir de şiir divanının mürettep olduğunu tekrar eder (Özen 1975: 81).

Geç tarihli biyografi kaynaklarında zikredilen divandan Abdülazîz Efendi’nin yaşadığı döneme yakın kaynaklarda bahsedilmez. Bu bakımdan Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi’ye ait bugün ele geçmemiş fakat geç tarihli kaynaklarda zikredilen divanın sonraki dönemlerdeki biyografi yazarlarının bir çıkarımı olduğu da akla gelmektedir. Kayıtlarda Abdülazîz Efendi’ye ait olduğu ifade edilen bir divandan bahsedilmektedir (Benli 2015: 16). Biyografi yazarlarının çıkarımlarına mesnet teşkil etmiş olabileceği tahmin edilen Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Türkçe Yazmaları 230 numarada kayıtlı olan ve “Merhûm ve mağfûru’l-leh Şeyhü’l-İslâm Abdü’l-azîz Efendi Hazretleri’nin dîvânlarıdır.” başlığını taşıyan yazma, müellifin bir başka edebî eseri olan Gülşen-i Niyâz’ı ihtiva etmektedir (Erdoğan 2020: III). Abdülazîz Efendi’nin şiirlerini en toplu şekilde ihtiva eden yazma, şimdilik Süleymaniye Kütüphanesi Lala İsmail 723/6 numarada kayıtlı mecmua olarak karşımıza çıkar. Azîzî ve bazen de Azîz mahlasını kullanan Abdülazîz Efendi’nin şiirlerine başka mecmualarda da rastlanır.

Süleymaniye Kütüphanesi Lala İsmail 723/6 numaralı nüsha esas tutularak Abdülazîz Efendi’nin diğer eserlerinde ve farklı mecmualarda yer alan divan muhtevalı şiirleri bir araya getirilince divançe hacminde bir eser ortaya çıkmaktadır (Erdoğan 2020). Buna göre Abdülaziz Efendi’nin 3 kasidesi, 2 terkîb-bendi, 1 tercî-bendi, 47 gazeli, 10 kısa mesnevisi, 3 tarih kıtası, 2 kıtası, 1 nazmı, 2 rubaisi ve 6 müfredi bulunmaktadır. Gazellerin çoğunlukta olduğu şiirlerinden Farsça bir tarih kıtası dışında kalanların tamamı Türkçedir (Erdoğan 2020: 58). Gazelleri genellikle 5-6 beyit uzunluğundadır. Tarih kıtalarından biri Bursa’da yaptırdığı yüz kadar su hayratından (Akbayar 1996: 100) biri için kaleme alınmıştır.

Şiirlerde 11 farklı aruz kalıbı kullanılmıştır. Azîzî’nin vezin ve kafiye konusunda geleneğin çizdiği sınırlara uyduğu görülür. Muhteva bakımından âşıkane söyleyişin hâkim olduğu gazellerin aksine kaside ve terkib-bendlerde ağırlıklı olarak hikemî üslubun izleri görülür. Söyleyişte yer yer karşılaşılan zincirleme tamlamalar şairin âlimliğiyle açıklanabileceği gibi Sebk-i Hindî üslûbunun etkisini de düşündürmektedir (Erdoğan 2020: 84).

Azîzî’nin şiirleri incelendiğinde Bâkî, Nef’î, Şeyhülislam Yahyâ, Neşâtî gibi şairlerden etkilendiği ve bazı şiirlerinin bu isimlerin eserleriyle nazire ilgisine sahip olduğu düşünülebilir. Şiirleri, şairliği ve kişiliği muhtemelen ihsanda da bulunduğu Güftî, Bahâyî, Cevrî Çelebi gibi isimler tarafından övülmüştür (Erdoğan 2020: 39-44).

Şairin biyografisi için bk. “Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülaziz Efendi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/azizi-abdulaziz

Gazel

Ber-karâr olmaz dil-i dîvâne eyler ıztırâb

Şîşe-i sâ‘at gibi kalbümde vardur inkılâb

Pâ-figâr-ı senglâh-ı cevr-i devrüz şimdilik

Etmezüz ser-menzil-i ikbâle ermekde şitâb

Gam degül bir iki gün pejmürde olsa berg-i ‘ayş

Tâb-ı âteş görmedükçe bûy-bahş olmaz gülâb

Hân-ı lütfundan tamâm alduk nasîb ey kahr-ı dehr

Hisse-i gâ’ile-i a‘dâ-yı nefy et behre-yâb

Ol ‘Azîzî gûşdâr-ı müjde-i lâ tey’esû

Çekme gam bir gün eder fazl-ı İlâhî kar‘-ı bâb (Erdoğan 2020: 140)

Rubai

Allâh derüz yüz urmazuz her bâba

Dil nâlişi Rabbedür degül erbâba

Biz dest-i recâyı etmişüzdür muhkem

Zeyl-i kerem-i müsebbibü’l-esbâba (Erdoğan 2020: 184)

Abdulkadiroğlu, Abdulkerim (1985). İsmail Beliğ Nuhbetü’l-Âsâr li-Zeyl-i Zübdeti’l-Eş‘âr. Ankara: Gazi Üniversitesi Yay.

Akbayar, Nuri (1996). Sicill-i Osmânî (Mehmed Süreyya). C. 1. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yay.

Atlansoy, Kadir (1998). Bursa Şairleri Bursa Vefeyatnamelerindeki Şairlerin Biyografileri. Bursa: Asa Kitabevi.

Benli, Şeyma (2015). Karaçelebizâde Abdülaziz Efendi’nin Mir’atu’s-Safâ’sı (Tenkitli Metin-İnceleme). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Erdoğan, Sacide (2020). Kara Çelebi-zâde ‘Abdü’l-‘Azîz Dîvânçesi (İnceleme-Metin-Çeviri). Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Fâ‘ik Reşâd (1311). Eslâf. İstanbul: Alem Matbaası.

Özen, İsmail (1975). Osmanlı Müellifleri (Bursalı Mehmed Tâhir Bey). İstanbul: Meral Yayınevi.

Belenkuyu, Bekir. "DÎVÂNÇE (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divance-azizi-karacelebi-zade-abdulaziz-efendi. [Erişim Tarihi: 16 Mayıs 2024].

1 RAVZATÜ’L-EBRÂR ZEYLİ (KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZîZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli
2 SÜLEYMÂN-NÂME (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
3 GÜLŞEN-i NİYAZ (AZÎZÎ, KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Azîzî, Karaçelebi-zâde Abdülaziz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Bekir Belenkuyu
4 MİR’ÂTÜ’S-SAFÂ (KARAÇELEBİ-ZÂDE ABDÜLAZÎZ EFENDİ) Karaçelebi-zâde Abdülazîz Efendi Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Benli