DÎVÂN-I FÂRİSÎ (TÂLİ’Î)
şiirler
Tâli’î’ (d. ? - ö. 925/1519)

Tâli’î’nin Farsça şiirlerinden oluşan eser. Dîvân'da "22 kaside, 427 gazel, 19 kıt’a, 4 rubai" mevcuttur. Müellif, kasidelerinde Selmân-ı Sâvecî ve gazellerinde Kemâl-i İsfahânî’yi takip etmiştir. Ehl-i beyt sevgisini, Kerbelâ hadisesini, Peygamber ve soyuna olan muhabbetini dile getirdiği, astronomi ile ilgili birçok terime yer verdiği kasidelerde Fâtih Sultan Mehmed methedilmiştir. Gazellerini sade, akıcı ve külfetsiz bir dille yazmıştır. Şiirlerinde sâkî, meygede, şarâb, mest, deyr-i mugân, meyhâne gibi tasavvufî terimleri sıkça kullanmış, aşk ve şarap konularını işlemiş; Cem Sultan, Rüstem, Hüsrev, İskender, Leylâ vü Mecnûn, Şirvân, Şîrâz’ı anmış, Selmân, Kemâl, Nizâmî ve Şeyhî’den övgüyle bahsetmiş ve onları üstat olarak zikretmiştir. Bazı kıt’alarında müstehcen sözler söylemiş, mesela Tûsî adındaki bir şaire hakarete varacak ifadelere yer vermiştir.

Dîvân'ın yazma nüshaları Tire Necip Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi, nu. NP/399-3; İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi, Haraccioğlu, nu. 975 ve Ankara Üniversitesi Yazma Eserler Kütüphanesi, Mustafa Con, nu. A 529/II, 891.5'te kayıtlıdır. Eser üzerine Sedat Kardaş tarafından yüksek lisans tezi hazırlanmıştır (2012).

Şairin biyografisi için bk. “Tâli’î”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/talii

Kardaş, Sedat (2012). Tâli’î’nin Farsça Divanı ve Necâtî Bey Divanı ile Mazmunlar Açısından Mukayesesi (İnceleme - Edisyon Kritik - Transkripsiyonlu Metin - Tercüme - Mukayese). Yüksek Lisans Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi (1998). “Tâliî”. C. 8. İstanbul: Dergâh Yay. 215.

Kaska, Çetin. "DÎVÂN-I FÂRİSÎ (TÂLİ’Î)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/divan-i-farisi-talii-tees-7. [Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2024].

1 DÎVÂN (TÂLİ’Î) Tâliʻî Prof. Dr. Yunus KAPLAN
2 TÂRÎH / SELÎM-NÂME (TÂLİ’Î ) Tâli’î Dr. Necmiye Özbek Arslan
3 CÂMASB-NÂME (ABDÎ) Abdî, Mûsâ Prof. Dr. Müjgân Çakır
4 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği