DEVR-İ HAMÎDÎ ÂSÂRI (MİZANCI MURAD)
bibliyografya
Mizancı Murad (d. 1854 - ö.1917)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Mizancı Murad’ın II. Abdülhamid döneminde basılan eserleri topladığı bibliyografya. Eser II. Abdülhamid’in tahta geçtiği yıl olan 1876 yılından başlayarak 1890 yılı sonuna kadar İstanbul’da basılan eser ve müellif isimlerini içerir. Osmanlı döneminde yazılmış ilk bibliyografya eserlerinden biri sayılan Devr-i Hâmîdî Âsârı, toplamda 156 sayfa olup Mizancı Murad’ın 2 sayfalık bir mukaddimesi ile birlikte basılır.

Osmanlı sultanlarının kahramanlık kadar ilme ve hayırseverliğe de değer verdiklerinin vurgulandığı mukaddimede, II. Abdülhamid’in âlimlere ve sanatçılara verdiği değer aktarılır. Nitekim Devr-i Hâmîdî Âsârı da basılmadan önce kendi arzusu üzerine II. Abdülhamid’in kontrolünden geçmiş ve çalışmada yer alan eserlerin müelliflerinin de eklenmesi ve türlerine göre tasnif edilmesi hususu onun arzusuyla gerçekleşmiştir. Devr-i Hâmîdî Âsârı; Kütüb-i Dîniyye, Lisân, Fünûn, Edebiyât, Kavânîn ve Nizâmat başlıkları altında beş bölüm şeklinde sunulur. 2659’u telif, 935’i tercüme olmak üzere toplamda 3594 eserin yer aldığı bibliyografyada ağırlığı edebî eserlerin oluşturduğu görülmektedir.

Kütüb-i Dîniyye başlığı altında toplanan dinî eserler İslâmî ve gayrimüslimlerin dinlerine yönelik olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Türkçeden sonra en çok Arapça eserin yer aldığı İslâmî eserler kısmında ahlak, fıkıh, siyer, dua kitabı, ders kitabı, Mesnevi şerhleri gibi pek çok konuya dair kaynak vardır. Gayrimüslimlere yönelik dinî kitaplar bölümünde ise çoğunluğu Hristiyanlığa ait İncil nüshaları ile Protestan ve Ortodoks mezheplerine yönelik 44 esere yer verilmiştir. Mehmed Fevzi Efendi, Şerif Mehmed Efendi, Ahmed Muhtar Efendi, Ali Rıza Efendi, Mehmed Esad Efendi, Dağıstânî Ömer Ziyâeddin Efendi gibi müellifler, bu tasnifte öne çıkan isimlerdir.

594 eserin yer aldığı Lisân tasnifinde Türkçeden sonra en çok yer verilen dil yine Arapça olmuştur. Farsça, Fransızca ve İngilizce eserlerle birlikte mantık, gramer, sözlük, inşa, hat, elifba, imlâ ve çocuklara yönelik okuma yazma kitapları yer almaktadır. Bu tasnifte Ali Nazîmâ, Ahmed Midhat Efendi, Kemal Paşa, Mahmud Şevki Paşa, Cevdet Paşa, Ebuzziyâ Tevfik, Nâbizâde Nâzım, Şemseddin Sâmi, Ahmed Râsim gibi isimlerin eserleri yer alır.

Fünûn tasnifi 290 tanesi tercüme olmak üzere askerî, tıbbî, matematik, coğrafya, tarih, seyahatnâme, siyasî bilimler, sanayi, tarım ve ticaret, ruhbilim, güzel sanatlar ve başka bilimlerde toplam 1160 eserden oluşmaktadır. Ahmed Midhat Efendi’nin psikoloji, felsefe, seyahatnâme türündeki eserleriyle öne çıktığı tasnifte Ali Nazîmâ ve Ebuzziyâ Tevfik’in de çeşitli alanlarda müelliflikleri bulunmaktadır.

Bibliyografyanın Edebiyât tasnifi Türkçe, Arapça, Farsça, Fransızca, Almanca ve Ermenice gibi pek çok dil ile yazılmış 1306 eserden oluşur. Bunlardan 340 tanesi tercüme olmakla birlikte 404 roman, 176 tiyatro, 18 komedya, drama ve pandomima türündedir. Ayrıca hikâye, şiir, aruz, belagat, şerh, makale gibi pek çok türde eserler de bibliyografyaya alınmıştır.

Edebiyat alanında bibliyografyada öne çıkan isim, sekizi tercüme olmak üzere toplam 160 eserin sahibi olan Ahmet Midhat Efendi olmuştur. Muallim Nâci ve Şemseddin Sâmi gibi birçok ismin yer aldığı tasnifte Fatma Aliye başta olmak üzere 13 kadın yazar da bulunmaktadır.

Kavânîn ve Nizâmât tasnifinde çeşitli devlet daireleri ve nâzırlıkların çıkardığı kanunnâmeleri içeren Türkçe, Arapça ve Fransızca yazılmış 143 eser bulunmaktadır. Eserlerdeki konular kanunlar, adlî tıp, suçlar, askerî kanunlar, vergi, ticaret kanunları gibi alanları içermektedir. Abdurrahman Hakkı Bey, Münif Mehmed Paşa, Miralay Ahmed Bey, Şemsi Efendi gibi müelliflerin bulunduğu tasnifte birçok gayrimüslim eser sahibi de yer alır.

Yazarın biyografisi için bk. "Mizancı Murad". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/murat-mizanci

Eserden Örnekler


Devr-i istilânın en şa’şâlı hengâmelerinde bile ilm ve ma’ârif-i erkân i’zâm-ı devlet için bâzû-yı himmet ile beraber yegâne vâsıta-i terakkî ve tefeyyüz bilinir idi. Fazla olarak şecere-i necîbenin yetiştirdiği kahramanlar zümre-i celîlesinde seyf-i satvetin kesret-i isti’mâlinden nâşi nâsur bağlamış olan iyyâd-ı müeyyideye kalem ma’rifeti tutturup u’lûm ve edebiyât dâiresinde bî- hemtâ olan âsâr-ı fevâid nisârı meydân-ı müsâbakaya vaz’ etmeye muvaffak olanlar çoktur. Hazret-i Yavuz’un İbn-i Kemâl’in dikkatsizliği neticesi olarak üzerinden çıkarmaya mecbûr olduğu cübbenin muhâfazasını âmiren icrâ buyurduğu vesâyâ-yı hayret-efzâ esâsen Osmânlı padişâhlarının ilim ve marifete olan meyl ve ihtirâmını takdîr için kâfî burhân olabileceği gibi âlem-i medeniyyet addolunan diyâr-ı garbiyyede dertlerini ifhâm ve icrâya muvaffak olamayan Kolomblar, Urbanlar, Bonapartlar vesaire için dergâh-ı saâdet-iktinâh-ı Osmânî’nin yegâne dermângâh-ı muvaffakiyet sayılması dahi mesâî ve muvaffakiyyât-ı medeniyye müsâbakasında mahsûl-ı himmet-i âli necîb bulunan devleti ebed-müddetin ihrâz eylediği mevki’-i nisbîyi tasvîr için güzel bir seneddir (Durmuş 2021: 64).

Kaynakça


Durmuş, A. Y. (2021). Mizancı Mehmed Murad’ın “Devr-i Hâmîdî Âsârı” Adlı Bibliyografik Eserinin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Emil, B. (2009). Mizancı Murad Bey. İstanbul: Kitabevi Yayınları.

Işıkay Gürbüz, Ö. (2017). II. Abdülhamid Dönemi Sansürünün Edebiyattaki Yansımaları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

Tansel, F. (1952). “Mizancı Mehmed Murad Bey”. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, 2:(3-4): 67-88.

Atıf Bilgileri


Sürücü, Özlem. "DEVR-İ HAMÎDÎ ÂSÂRI (MİZANCI MURAD)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/devr-i-hamidi-asari-mizanci-murad-tees-1973. [Erişim Tarihi: 19 Mayıs 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 AKILDAN BELÂ (MİZANCI MURAD) Mizancı Murad Araş. Gör. Özlem Sürücü
Görüntüle
2 MÜDÂFA'A NİYETİNE BİR TECÂVÜZ:"KIRK ANBAR'A CEVAB" (MİZANCI MURAD) Mizancı Murad Araş. Gör. Özlem Sürücü
Görüntüle
3 TURFANDA MI YOKSA TURFA MI? (MİZANCI MURAD) Mizancı Murad Diğer Halil Erten
Görüntüle
4 MÎZÂNÜ'L-BELÂGA (ABDURRAHMAN SÜREYYÂ) Abdurrahman Süreyyâ, Mîrdûhî-zâde Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
5 SÜNÛHÂT (ABDÜLVEHHÂB) Abdülvehhâb, Bolulu Dr. Öğr. Üyesi Adem Özbek
Görüntüle
6 BELÂGAT-I LİSÂN-I OSMÂNÎ (AHMED HAMDİ) Ahmed Hamdi, Şirvânî Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
7 LUGAT-I KÂMÛS (AHMED LÜTFÎ) Ahmed Lütfî Efendi Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
8 LEHCE-İ OSMÂNÎ (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmed Vefîk Paşa Diğer Hamza Havuz
Görüntüle
9 ISTILÂHÂT LÜGATİ (YENİŞEHİRLİ AVNÎ) Avnî, Yenişehirli Dr. Bihter Gürışık Köksal
Görüntüle
10 BELÂGAT-I OSMÂNİYYE (CEVDET PAŞA) Cevdet Paşa, Ahmed Cevdet Paşa, Lofçalı Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Görüntüle
11 HADÎKATÜ'L-BEYÂN (HACI İBRÂHİM EFENDİ) Hakkı, Hacı İbrâhim Hakkı Efendi Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
12 SEFÎNETÜ’L-İNŞÂ (HÂLET) Hâlet, İbrâhim Hâlet Bey, İstanbullu Araş. Gör. MUSTAFA KILIÇ
Görüntüle
13 SEVDÂ-YI NİHÂN (HÂLİD) Hâlid, Yenişehirli-zâde Hâlid Eyyûb Bey Doç. Dr. Macit Balık
Görüntüle