CEVÂHİR-İ NEFSİYYE (YÂR ALİ ÇELEBİ)
şerh
Yâr Ali Çelebi (d. ?/? - ö. 818/20.04.1415)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Yâr Ali Çelebi'nin Sadreddîn-i Konevî’nin kullandığı cümlelerin, terimlerin çeviri ve şerhine dair eseri. Türkçe yazılan bu eser üç bâb’a ayrılmıştır. İlk bâbda nefis, kalb ve ruhun hakikati beyan edilmiş, ikinci bâbda zikrin hakikati ve mertebeleri izah edilmiş, üçüncü bâbda mükâşefe, müşâhede ve tecelliyâtın hakikati anlatılmıştır.

Müellif bu eseri Konevî’nin sözlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için kaleme alma gereği duymuştur. Eserde tasavvufî ıstılahlar Konevî’nin açıklamaları çerçevesinde ele alınmıştır. Bahsedilen ıstılahlardan bazıları şunlardır: Vakt, makâm, hâl, kabz-bast, heybet-üns, tevâcüd-vecd-vücûd, fenâ-bekâ, gayb-huzûr, sahv-sekr, zevk-şürb, mahv-isbât, tecellî, mücâhede-mükâşefe-müşâhede, levâyih-levâmi‘, telvîn-temkîn, kurb-bu‘d, şerîat-tarîkat-hakîkat, havâtır, varidât, nefs, rûh, sır, ilme’l-yakîn, ayne’l-yakîn, hakka’l-yakîn.

Konevî’nin düşüncesi çerçevesinde oluşturulan bu tasavvufî eserde müellif, Feridüddîn Attâr, Evhadüddîn-i Kirmânî, Mevlânâ ve Fahreddîn-i Irâkî gibi meşhur mutasavvıfların beyitlerine yer vermiş, bunları tahkik etmiş ve Sadreddin-i Konevî’nin kelimeleri ve kendi görüşleriyle açıklamıştır. Eserde âyet ve hadislerden, mutasavvıfların sözlerinden istifade edilmiştir. Sade ve akıcı bir dil ile yazılan eserin 990/1582 tarihli bir nüshası Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesi’nde (nr. 1694) bulunmaktadır.

Şairin biyografisi için bk. “Yâr Ali Çelebi”. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/yar-ali-celebi 

Kaynakça


Bursalı Mehmed Tahir (1333). Osmanlı Müellifleri I. İstanbul: Matbaa-ı Âmire.

Gümüş, Gülsüm (2019). Abdullah Bosnevî’ye Nispet Edilen “Makâsıd-ı Envâr-ı Gaybiyye ve Masâid-i Ervâh-ı Tayyibe” İsimli Eser ve Tahlili. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi.

Gündoğdu, Cengiz (2000). Bir Türk Mutasavvıfı Abdülmecîd Sivasî Hayatı Eserleri ve Tasavvufî Görüşleri. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Reşnûzâde, Bâbek (1383). “Yâr Alî-i Şîrâzî”. Dânişnâme-i Edeb-i Fârsî/ Edeb-i Farsî Der Ânâtûlî ve Bâlkân. Tahran: Sâzmân-i Çâp ve İntişârât-i Vezâret-i Ferheng ve İrşâd-i İslâmî.

Atıf Bilgileri


Kaska, Çetin. "CEVÂHİR-İ NEFSİYYE (YÂR ALİ ÇELEBİ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/cevahir-i-nefsiyye-yar-ali-celebi. [Erişim Tarihi: 23 Kasım 2024].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 KİTÂBU'L-MAKÂSIDI'N-NÂCİYE Fİ'L-MEBDE VE'L-ME'AŞ VE'L-MEÂD (YÂR ALİ ÇELEBİ) Yâr Ali Çelebi Doç. Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
2 LEMEHÂT/el-LEMEHÂT FÎ ŞERHÜ'L-LEMA'ÂT (YÂR ALİ ÇELEBİ) Yâr Ali Çelebi Doç. Dr. Çetin Kaska
Görüntüle
3 VAHDET-NÂME (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Prof. Dr. Mehmet Sarı
Görüntüle
4 GARÎB-NÂME (ÂŞIK) Âşık Paşa, Âşık Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
5 U’CÛBETÜ'L-GARÂYİB FÎ NAZMİ’L-CEVÂHİRİ’L-ACÂYİB (BAHÂ) Bahâ, Bahâeddîn ibn Abdurrahmân-ı Magalkaravî Prof. Dr. Mustafa Arslan
Görüntüle
6 KISSA-İ İSKENDER (HAMZAVÎ) Hamzavî Dr. Öğr. Üyesi Munise KOÇ
Görüntüle
7 BAHRÜ'L-HAKÂYIK (HATÎBOĞLU) Hatîboğlu Prof. Dr. Vahit Türk
Görüntüle
8 GÜLZÂR-I MA’NEVÎ / GÜLZÂR / DÎVÂN-I GÜLZÂR / KİTÂB-I GÜLZÂR (İBRÂHÎM TENNÛRÎ) İbrâhîm Tennûrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
9 GÜLŞEN-İ NİYÂZ (İBRÂHÎM TENNÛRÎ ?) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
10 [DÎVÂNÇE] (ÂŞIK) İbrâhîm Tennûrî Dr. Necmiye Özbek Arslan
Görüntüle
11 DÂSTÂN-I SÂHİB-KIRÂN (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle
12 DÂSTÂN-I DUHTER HİKÂYE-İ YAHUDÎ (KIRŞEHİRLİ ÎSÂ) ÎSÂ, Kırşehirli Îsâ Dr. Öğr. Üyesi Musa Tılfarlıoğlu
Görüntüle