AKSA'L-EREB FÎ TERCEMETİ MUKADDİMETİ'L-EDEB (İSHÂK HOCASI AHMED GÜZELHİSÂRÎ)
Aksa'l-ereb fî-Tercemeti Mukaddimeti'l-edeb (İshak Hocası Ahmed Güzelhisârî)
İshak Hocası Ahmed Güzelhisârî (d. ?/?-ö. ?/?)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Zemahşerî’nin Mukaddimetü’l-Edeb adlı Arapça sözlüğünün tercümesi.

İshak Hocası Ahmed Güzelhisârî tarafından Aksa’l-Ereb fî-Tercemeti Mukaddimeti’l-Edeb ismiyle Osmanlı Türkçesine çevrilmiştir. (Kayseri Raşit Efendi Ktp. 1033, vr. 2a) Zemahşerî’nin (ö. 538/1144) eseri Arapça kelimeler ve kısa cümle örneklerinden müteşekkil; isimler, fiiller, harfler, isimlerin çekimi ve fiillerin çekimi olmak üzere beş kısımda tertip edilmiş bir sözlüktür (Yüce 2014: 7).

Arapça ve Farsça kaidelerin açıklandığı iki mukaddimesi bulunan Aksa’l-Ereb’in 1117 tarihli Kayseri Raşid Efendi Kütüphanesi nüshasına göre eser 413 varaktır. Eser  isimler ve fiiller olmak üzere iki ana kısım ve bâblardan oluşmaktadır. Bâbların altında gerekli görülen yerlerde fasıllar kullanılmıştır. ( Kayseri Raşit Efendi Ktp. 1033, I-V) Arapça kelimelerin tekilleri, Farsça karşılıkları, okunuşları, bazen kullanımıyla ilgili açıklamalar, anlamı ve en sonda çoğulu verilmiştir. Eserde kaynak isimleri, örnekler, beyitler, nükteler, hikayeler nakledilmiştir. İshak Hocası eserinin kaynakları arasında Cevherî’nin (ö. 400/1009’dan önce) es-Sıhah, Fîrûzâbâdî’nin (ö. 817/1415) el-Kâmûsu’l-Mugîs ve Zemahşerî’nin el-Fâik ve el-Esâs gibi eserlerini zikretmektedir. (Kayseri Raşit Efendi Ktp. 1033. vr. 1b-413a)

Aksa’l-Ereb’in çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere, Ankara, Edirne, İzmir, Çorum, Konya ve Kayseri kütüphanelerinde 30’u aşkın nüshası ile Mısır ve Hidiv’de 12 nüshası tespit edilmiştir. Aynı zamanda hattat olan İshak Hocası’nın bu eserinin birden fazla müellif hattı nüshası bulunmaktadır. Süleymaniye Ktp. Esad Efendi Bölümü 3180, Süleymaniye Kütüphanesi Hekimoğlu Bölümü 905, Kayseri Raşit Efendi Kütüphanesi 1033 ve Ankara Milli Kütüphane Adnan Ötüken İl Halk Ktp. Koleksiyonu 3969,  1117 tarihli nüshaların müellif hattı olması muhtemeldir. Aksa’l-Ereb 1313 yılında iki cilt halinde basılmıştır. (İshak Hocası Ahmed Efendi 1313: I-II)


Eserden Örnekler


“Kısmü’l-evvel: el-Esmâ’, bâbü’l-evvel: fî-esmâ’i’z-zamân ve eczâ’ihâ ve mâ-yünâsibühâ, bâbü’s-sânî: fî’s-semâ’ ve eczâ’ihâ ve mâ-yünâsibühâ, bâbü’s-sâlis: fî’l-arz ve eczâ’ihâ… bâbü’s-sâbi‘: fi’n-nebâtât ve mâ-yünâsibühâ; fasl: fi’l-basal, fasl: fi’l- katan…” 

“…bi- ‘allâme-i Ĥarezm Câru’llâh ebû’l-Kâsım Mahmûd ez-Zemahşerî tecâveza’llâhü ‘an seyyi ‘âtihi ve ‘atâ bi-estâri ‘afvvihi hatî’âtihi ‘ilm-i lugatta keşîde-i silk-i tasnîf eylediği kitâb-ı lâtîf ki Mukaddimetü’l-edeb ile mülakkabdur…” 

“…elfâz-ı ‘Arabiyyesin imlâ ve terâcim-i Fârisiyyesin sebt ü inşâ itdükden sonra lisân-ı Türkî ile tefsîr ü beyân ve ekser-i lugat-ı Fârisiyyesini tashîh ü îzâh sadedünde ekser-i kütüb-i ‘Arabiyye vü Fârisiyyenün mutavvel ü muhtasarını tetebbu ‘ idüp ba ‘zı münâsib olan fevâ’id ü fıkarât ü emsâl-i pür- ‘avâ’id ile sühan-güdâz-ı hâmeyi ter-zebân ü tercemân itdüm. Niyâz-mendüm ki bu mecelle-i muhakkara ve harîta-i müstahkara ki Aksa’l-ereb fî mukaddemeti’l-edeb lakabı ile mülakkabdur…” (Kayseri Raşit Efendi Ktp. 1033, I; vr. 1b; 2a).

Kaynakça


İshak Hâcesi Ahmed Efendi. Aksa’l-Ereb fî Tercemeti Mukaddimeti’l-Edeb. Kayseri Raşit Efendi Kütüphanesi 1033,  I-V+413 vr.

Yüce, Nuri (1989). “Aksa’l-ereb”. İslam Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: TDV Yay. 289-290.

Yüce, Nuri (2020). “Mukaddimetü’l-edeb”. İslam Ansiklopedisi. C. 31. Ankara: TDV Yay. 120-121.

Zemahşerî, (1313). Aksa’l-Ereb. 2 C. (trc. İshak Hocası Ahmed Efendi). İstanbul: Matbaa-i Amire.

Zemahşerî, Ebu’l Kâsım Cârullâh Mahmûd Bin Omar Bin Muhammed Bin Ahmed El-Harezmî. (2014). Mukaddimetü’l-edeb Ḫvārizm Türkçesi ile Tercümeli Şuşter Nüshası Giriş, Dil Özellikleri, Metin, İndeks. (hzl. Nuri Yüce). Ankara: TDK Yay.


Atıf Bilgileri


SOFUOĞLU, Nesrin. "AKSA'L-EREB FÎ TERCEMETİ MUKADDİMETİ'L-EDEB (İSHÂK HOCASI AHMED GÜZELHİSÂRÎ)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/aksa-l-ereb-fi-tercemeti-mukaddimeti-l-edeb-ishak-hocasi-ahmed-guzelhisari-tees-1705. [Erişim Tarihi: 23 Ocak 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 SANDÛKATÜ'L-MA'ÂRİF (İSHÂK HOCASI AHMED GÜZELHİSÂRÎ) İshâk Hocası Ahmed Güzelhisârî Dr. Öğr. Üyesi Nesrin SOFUOĞLU
Görüntüle
2 VAHDETNÂME-İ ÂLEM-ENGÎZ (AHMEDÎ) Ahmedî (İshak Hocası), Şemseddîn Ahmed Güzelhisârî Dr. Öğr. Üyesi Nesrin SOFUOĞLU
Görüntüle
3 TERCÜME-İ HADÎS-İ ERBAÎN (AHMEDÎ) Ahmedî (İshak Hocası), Şemseddîn Ahmed Güzelhisârî Dr. Öğr. Üyesi Nesrin SOFUOĞLU
Görüntüle
4 AKVEMÜ’L-VESÂİL FÎ TERCEMETİ’Ş-ŞEMÂİL (AHMEDÎ (İSHAK HOCASI)) Ahmedî (İshak Hocası), Şemseddîn Ahmed Araş. Gör. Ahmet AYDIN
Görüntüle
5 MANZÛME-İ DURÛB-I EMSÂL (HIFZÎ) Hıfzî Dr. Öğr. Üyesi BAHANUR ÖZKAN BAHAR
Görüntüle
6 NA'T MECMÛ'ASI (HÜSEYİN AYVANSARÂYÎ) (Rıfat Kütük Şahsi Kütüphanesi) Ayvansarâyî, Hâfız Hüseyin Diğer Aybala Sena KÜTÜK
Görüntüle
7 DÎVÂN (KESBÎ /KİSBÎ) Kesbî/Kisbî, Kesbî Mehmed Efendi ismail Aksoyak
Görüntüle
8 TERCÜME-İ DURÛB-I EMSÂL-İ ARABİYYE (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullah Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
9 TERCÜME-İ LUTFU'T-TEDBÎR fî SİYÂSÂTİ'L-MÜLÛK (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
10 TERCÜME-İ EL-BERKU’L-YEMÂNÎ FÎ FETHİ’L-OSMÂNÎ (KUDSÎ, ABDULLÂH EFENDİ) Kudsî, Abdullâh Efendi Prof. Dr. Sadık Yazar
Görüntüle
11 DÎVÂN (TEKİRDAĞLI AHMED LÜTFÎ) Lütfî, Ahmed Lütfî Efendi Diğer Ahmet Serdar Erkan
Görüntüle
12 MÜSTEVCEBÜ’L-HALÂS FÎ TEFSÎR-İ SÛRETİ’L-İHLÂS (TÂHİR, MEKKÎ-ZÂDE MEHMED) Tâhir, Mekkî-zâde Mehmed Tâhir Efendi (?/? – ö. 1128/1716) Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan UZUN
Görüntüle
13 AHSENÜ'L-HABER MİN KELÂMİ SEYYİDİ'L-BEŞER (VÂSIF, ŞA'BÂN-ZÂDE ABDULLÂH VÂSIF ÇELEBİ) Vâsıf, Şa'bân-zâde Abdullâh Vâsıf Çelebi Diğer Nükran ERBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler
Görüntüle
14 DÎVÂNÇE (ABDÎ / VASSÂF) Abdî (Vassâf), Abdullâh Efendi Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk
Görüntüle