AHVÂL-İ KIYÂMET (ŞEYYÂD HAMZA)
mahşer-nâme
Şeyyâd Hamza (d. ? - ö. 749/1348’dan sonra)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Şeyyâd Hamza'nın mahşer-nâme türündeki dinî-didaktik konulu basit planlı mesnevisi. Telif tarihi belli olmayan eser ilk olarak Âmil Çelebioğlu tarafından tanıtılmıştır (1999: 39). Bir nüshasında Şeyyâd Îsâ'nın adının geçmesi dolayısıyla bir süre ona ait olarak gösterilmiş (Çelebioğlu 1999: 39; Dilçin 1978), ancak daha sonra metni Şeyyâd Hamza'nın yazdığı görüşü hâkim olmuştur. Ahvâl-i Kıyâmet'in Türk Dil Kurumu Kütüphanesi, A-142 numarada bulunan nüshası Dehri Dilçin tarafından istinsah edilmiştir. Diğer nüshası da aynı kütüphanede A-346 numarada yer almaktadır. Bunların dışında Milli Kütüphane, Yz A3772 numarada bir nüsha bulunmaktadır. Ayrıca Hikmet İlaydın'ın şahsi kütüphanesinde de bir nüshanın olduğu kaydedilmiştir.
Üzerine yapılan yüksek lisans çalışmasına göre 289 beyitten oluşan eser, aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır (Durmaz 1994). Cem Dilçin neşrinde (1978) metin 344 beyittir. Esra Durmaz'a göre buradaki bazı beyitler esere daha sonra eklenmiştir (1994: 16). Mesnevinin birçok yerinde aruz hataları göze çarpmaktadır. Bununla birlikte dil oldukça sade ve akıcı olup, eser samimi bir havayla yazılmıştır. Metin Eski Türkiye Türkçesi özellikleri taşımaktadır.
Ahvâl-i Kıyâmet besmele ile başlamakta, onu tevhid bölümü takip etmektedir. Şair; ilk 6 beyitte Allah'ın yüceliğinden, benzersiz oluşundan, padişahlığından, Kâdir ve Kadîm isimlerinden bahsetmekte, O'nun bir çırpıda "kün" emriyle dünyayı yarattığından yine bir çırpıda yıkacağından söz etmekte ve dünyanın faniliğini vurguladıktan sonra mahşerin destanını anlatacağını söyleyerek ana konuya girmektedir. Kıyametin kopacağını peygamberin hadislerinin de haber verdiğini belirterek Vâkı'a suresinden bir ayet iktibasıyla kıyametin kopacağı konusuna delil getirmektedir. İbn Abbâs'ı da tanık olarak göstererek kıyamet ahvâlini anlatmaya başlamaktadır. Belirttiğine göre İsrâfil'in sûru üflemesiyle kıyamet kopacaktır. Sûr ilk kez üflendiğinde bunu işiten dünya halkının aklı başından gidecek, bir süre sonra her şeyin yerinde olduğunu gören insanlar yine gaflete düşeceklerdir. Bu hadiseden yedi yıl sonra sûr ikinci kez üflenecek, bu sefer yaratılmış olan her şey parçalanacak, herkes ölecek, bu ses kırk gün boyunca duyulacak ve bütün yeryüzü katmanlarına ulaşacaktır. Daha sonra gökyüzüne de ulaşan ses dolayısıyla bu kez gökte bulunan bütün varlıklar ölecek, geriye sadece dört büyük melek kalacaktır. En sonunda Allah Azrâil'in de canını alacak, İsrâfil sûru üçüncü kez çaldığındaysa Azrâil, Mikâil ve Cebrâil dirilecektir. Ellerinde bayrakla yeryüzüne inip Hz. Muhammed'i aramaya başlayacaklar, onu nurlar içinde bulup Allah'ın selamını iletecek ve ümmetine şefaat etmesi için yalvaracaklardır. Peygamber Hz. Ebûbekir, Hz. Ömer, Hz. Osmân ve Hz. Alî'yi çağıracaktır. Bu arada güneş yere yaklaşacak, gök tutuşup yanacaktır. Peygamberin ümmeti 72 saf hâlinde duracak, Hz. Muhammed önlerinde olacak, arkasında ise diğer peygamberler bulunacaktır. Müslümanlar 10 bölük olacaklardır. Bunlardan ilk 9'u yani zekat vermeyenler, yalan konuşanlar, yalan tanıklık yapanlar, hak işi bâtıl kılanlar, zina edenler, komşusuna kötü davrananlar, çalgı çalıp gece gündüz eğlenenler, yetim malını yiyenler, beş vakit namazını kılmayıp yoksullara eziyet edenler cehenneme gidecekler, onuncu bölük yani iman sahipleri ise cennet ile ödüllendirilecektir. Hz. Muhammed cezalandırılanlar için yardım isteyecek, Allah onun isteğini kabul edecektir. Hz. Ali'nin Kevser havuzundan sunduğu şarabı ilk kez Sultân Veled içecektir. Şeyyâd Hamza, sondaki 4 beyitte kendisinin de cenneti istediğini söylemekte, metnini yazıp okuyanlar için Allah'tan rahmet dileyerek eserini bitirmektedir.
Ahvâl-i Kıyâmet'in Türk Dil Kurumu nüshaları Cem Dilçin tarafından bir makaleyle neşredilmiş (1978), Milli Kütüphane nüshası üzerine de bir yüksek lisans tezi hazırlanmıştır (Durmaz 1994).
Şairin biyografisi için bkz. "Şeyyâd Hamza". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/seyyad-hamza 

Eserden Örnekler


Ahvâl-i Kıyâmet'ten

Olacakdur işbu haber ki direm

İşit imdi nicedür Dârü's-selâm


Hak diye İsrâfîl'e ur sûrunı

Di geçür bu ins ü vahşı tuyûrı


İsrâfîl çünki sûrın bir kez ura

Urdugında sûr içinde söyleye


Söyledügi bu_ola dünyâ halkına

Uş kıyâmet kopdı diye kavmına


Uş irişdi diye ol mahşer güni

Cümle âleme ire anun üni


Ol sûrun âvâzı ire yirlere

Gulguleler düşe ulu taglara


Sanalar bendi üzildi göklerün

Yâ sanalar bu yidi kat yirlerün


Olalar cümle bî-hûş akıl gide

Zîrâ böyle didi Nebiyyü'l-Hudâ


Yatalar ussuz akılsuz bir zemân

Usları gele yüriyeler revân


Göreler yir gök yirindedür dölek

Ay u güneş dahı bu çarh-ı felek


Göreler taglar yirindedür karâr

Gaflet ile gine meşgûl olalar  (Durmaz 1994: 22-23).

Kaynakça


Akar, Metin (1987). “Şeyyad Hamza Hakkında Yeni Bilgiler”. Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türklük Araştırmaları Dergisi, (2): 1-14+resimler.

Çelebioğlu, Âmil (1999). Türk Edebiyatı'nda Mesnevi (XV. yy.a Kadar). İstanbul: Kitabevi Yay.

Dilçin, Cem (1978). "XIII. Yüzyıl Metinlerinden Yeni Bir Yapıt: Ahvâl-i Kıyâmet". Ömer Asım Aksoy Armağanı. Ankara: TDK Yay. 51-86.

Durmaz, Esra (1994). Şeyyad Hamza’nın Ahvâl-i Kıyâmeti. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Tavukçu, Orhan Kemal (2009). “Klasik Edebiyatta Hamse Geleneği ve Şeyyâd Hamza”. Turkish Studies, 4 (7): 593-602.

Atıf Bilgileri


Çakır, Müjgân. "AHVÂL-İ KIYÂMET (ŞEYYÂD HAMZA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahval-i-kiyamet-seyyad-hamza. [Erişim Tarihi: 20 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 YÛSUF U ZELÎHA / DESTÂN-I YÛSUF ALEYHİSSELÂM VE HAZÂ AHSENİ’L-KASÂSİ’L-MÜBÂREK (ŞEYYÂD HAMZA) Şeyyâd Hamza Prof. Dr. Ayşe YILDIZ
Görüntüle
2 Mİ'RÂC-NÂME (ŞEYYÂD HAMZA) Şeyyâd Hamza Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
3 VEFÂT-I HAZRET-İ MUHAMMED ALEYHİ'S-SELÂM (ŞEYYÂD HAMZA) Şeyyâd Hamza Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
4 DÂSTÂN-I SULTÂN MAHMÛD (ŞEYYÂD HAMZA) Şeyyâd Hamza Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
5 DÂSİTÂN-I NEMRÛD ALEYHİ'L-LA'NE VE İBRÂHÎM ALEYHİ'S-SELÂM (ŞEYYÂD HAMZA) Şeyyâd Hamza Prof. Dr. Müjgân Çakır
Prof. Dr. Hanife KONCU
Görüntüle
6 CÂMASB-NÂME (ABDÎ) Abdî, Mûsâ Prof. Dr. Müjgân Çakır
Görüntüle
7 TERCÜME-İ KASÎDE-İ BÜRDE (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Doç. Dr. Bünyamin Ayçiçeği
Görüntüle
8 RİSÂLE Fİ’L-MEBDE’İ VE’L-MA’ÂD (ABDURRAHÎM) Abdurrahîm, Abdurrahîm Karahisârî, Şeyh Abdurrahîm Karahisârî, Abdurrahîmu’l-Karahisârî, Abdurrahîm Sultân, Abdurrahîm Mısırlı-zâde, Mısırlı-zâde, Mısrîoğlu, Mısrî Sultân Öğretmen Ece Ceylan
Görüntüle
9 NEKÂVETÜ’L-EDVÂR (HÂCE ABDÜLAZÎZ) Abdülazîz, Abdülkâdir-zâde, Hâce Abdülazîz, Usta Abdülazîz Doç. Dr. Recep Uslu
Görüntüle
10 DÎVÂN (ADLÎ) Adlî, Sultân Bâyezîd-i Velî bin Fâtih Sultân Mehmed Prof. Dr. YAVUZ BAYRAM
Görüntüle
11 DÎVÂN-I TÜRKÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
12 DÎVÂN-I FÂRİSÎ (ADNÎ) Adnî, Mahmûd Paşa Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
13 DÎVÂN (ÂFİTÂBÎ) Âfitâbî Prof. Dr. Yunus KAPLAN
Görüntüle
14 DÎVÂN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Doç. Dr. Osman Kufacı
Görüntüle
15 HÜSREV Ü ŞÎRÎN (ÂHÎ) Âhî, Benli Hasan, Dilsiz Dânişmend Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle