AHSENÜ'L-KASAS (SIRRÎ PAŞA)
Yûsuf suresi tefsiri
Sırrî Paşa, Selim Sırrî Paşa, Girit-Kandiyeli (d. 1260/1844 - ö. 1313/1895)

ISBN: 978-9944-237-87-1


Giritli Sırrî Paşa’nın Yûsuf Suresi’ne tefsir olarak yazdığı eseri. Fâtihâ, Furkân, İnsân ve Meryem sureleri için tefsirler yazmış olan Sırrî Paşa, Hz. Yusuf’un kıssasını anlatan Yusuf Suresi’ni de tefsir etmiştir. Mektûbat isimli eserinde dinlenmeye mahsus uykusundan tasarruf ederek Ahsenü’l-Kasas’ı telif ettiğini ifade eden Sırrî Paşa, eseri üç cüz üzerine tertip ettiğini dile getirir. Eserin evvela Paşa’nın Diyarbakır valiliğinde iken basılması düşünülmüş ancak Meşihat’ın yaptığı incelemede Ahsenü’l-Kasas’ın önemli olduğuna, uygun surette tashihinden sonra basımına izin verileceği belirtilmiştir (Köksal 2013: 302). 

Sırrî Paşa, sureyi her okuyuşunda onun kendisine ayrı bir zevk verdiğini, surede geçen kıssaların en güzeli anlamındaki “Ahsenü’l-Kasas” ifadesinden de oldukça etkilendiği için Yûsuf Suresi’ni tefsir etmeye karar verdiğini ifade etmektedir. Sırrî Paşa’nın tefsir metodunu incelemiş ve Paşa’nın İslam ilim tarihinde tefsir yazma ananesinin bir gereği olarak tefsir yazdığını, meslek itibariyle müfessir olmadığını ancak onun metodu ile bir Kur’ân tefsiri yazılacak olsa 30 cildi bulabileceğini ifade etmiştir. Paşa, her müfessir gibi lügate ve nahve dair izahlar ile verilen manayı teyit etmede Kur’ân’ı Kur’ân’la tefsir metodunu uygulamaya gayret etmiştir. Bunu yaparken ayete verdiği manayı güçlendirmek için başka ayetleri delil göstermiş, hadislerden de yeri geldikçe istifade etmiştir. Kur’ân lafızlarının lügatle ilgili izahlarına eserinde genişçe yer vermiş, kimi zaman doğrudan bilgi verirken kimi zaman da dil âlimlerin görüşlerini nakletmiş ya da selef âlimlerinin görüşlerine müracaat etmiştir. Öte yandan ayetlerin tefsirinde Sırrî Paşa Fahreddin Razi, Şeyhzade, Kazi Beyzavi, Bursalı İsmail Hakkı, Konevi, İmam Süyûtî, Molla Cami, Hafız, Attar, Mevlana, Kemal Hocendî gibi isimlerin muhteva ile alakalı görüşlerine ve örnek beyitlerine de yer vermiştir (Kurnaz 2000: 137-138). Fıkıh, dil ve belagat yönüyle kıymete haiz olan eserde Sırrî Paşa, Sure için ifade edilen “Ahsenü’l-Kasas” tabiriyle belirtilen güzelliğin hem beyanda hem içerikte olduğunu dile getirerek tefsirinde bunu ortaya çıkarma gayret etmiştir (Kılıç 2000: 176).

1046 sayfadan müteşekkil olan eser, üç cüz hâlinde (Cüz 1: 204s., Cüz 2: 372s., Cüz 3: 470+2s.) 1309/1892 yılında İstanbul’da Mürettebiye Matbaasında basılmıştır. Tefsirin sonuna müellifin kaydettiği bilgiye göre Ahsenü’l-Kasas’ın telifi, 1304/1887 tarihinde tamamlanmıştır (Kılıç 2000: 49).İstanbul Belediyesi, Atatürk Kitaplığı’nda Bel_Osm_K.00081-01 demirbaş numarası ile kayıtlı olan Ahsenü’l-Kasas sadeleştirilerek ve kısaltılarak Tahir Galip Seratlı tarafından yayımlanmıştır (2005). Bunun yanı sıra eser üzerine yapılan yüksek lisans çalışmasında İsmail Kılıç (2020), Yûsuf Suresi’nin tefsir ilmindeki yerini ele almış; Çağdaş Albayrak (2021) ise doktora tezinde Türk edebiyatındaki Yûsuf u Züleyha mesnevileri ile Sırrî Paşa’nın eserini mukayeseli olarak incelemiştir.

Yazarın biyografisi için bk. "Sırrî Paşa, Selim Sırrî Paşa, Girit-Kandiyeli". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğühttp://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/sirri-pasa-selim-sirri-pasa-giritkandiyeli 

Eserden Örnekler


Ahsenü'l-Kasas'dan

Hulâsa-i Meâl:
Yûsuf aleyhi’s-selâm dedi ki: Merzûk olacağınız it’ameden hîçbir ta’âm sizi gelmez. İllâ o gelmezden evvel rü’yânın te’vîlini size haber vereyim. Yâhûd o ta’âm gelmezden evvel anın mâhiyyet ve keyfiyyetini vesâ’ir ahvâlini size haber vereyim. O (ya’nî rü’yâ te’vîlini bilmek, yâhûd mugayyebâtdan haber vermek) bana Rabbimin (vahy ve ilhâm ile) bildirdiği şeylerdir. (Kehânet ve tencîm kabîlinden degildir) Tahkîk ben bir kavmin dînini terk etdim ki anlar Allâha îmân etmezler, âhireti (ya’nî yevm-i kıyâmeti) de inkâr ederler ve ben babalarım İbrâhîm, İshak, Ya’kûb aleyhi’s-selâm dînîne tâbi’ oldum. (Ne bir zararı ne bir nef’i olmayan cemâdâtdan değil, belki insden, cinden, melekden hâsılı) hîçbir şeyden Allâh te’âlâ vetekaddes hazretlerine şerîk isbât etmenin biz ma’şer-i enbiyâ içün vukû’ı değil cevâzı bile mutasavver değildir. O ni’met-i tevhîd, biz ma’şer-i enbiyâda sa’ir nâsda Allâh te’âlânın mahz-ı fazl u keremindendir. Lâkin ekser nâs bu fazl-ı İlâhîye şükr etmezler. Tevhîdden i’râz edip çirk-i şirke dalarlar (Sırrî Paşa 1309: 176).

Kaynakça


Albayrak, Çağdaş (2021).Türk edebiyatında Yûsuf u Züleyhâlar ve Giritli Sırrı Paşa'nın Ahsenü'l-Kasas'ı (Mukayeseli inceleme). Doktora Tezi. Edirne: Trakya Üniversitesi.

Kılıç, İsmail (2000). Giritli Sırrı Paşa’nın Ahsenü'l-Kasas İsimli Eseri ve Tefsir İlmindeki Yeri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Köksal, Ahmet (2013). Giritli Sırrı Paşa (1844-1895). Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Kurnaz, Cemal (2010). “Giritli Sırrı Paşa Hayatı, Eserleri, Şiirleri”. İlmî Araştırmalar: Dil, Edebiyat, Tarih İncelemeleri. 9 (2000): 133-160.

Seratlı, Tahir Galip (2005). Ahsenü'l-Kasas Yusuf Suresinin Güzellikleri. İstanbul: Selis Kitaplar. 

Sırrı Paşa (1309). Ahsenü’l Kasas Tefsir Sûre-i Yusuf Aleyhisselâm. İstanbul: Şirket-i Mürettibiye Matbaası.

Atıf Bilgileri


Eren, Hulusi. "AHSENÜ'L-KASAS (SIRRÎ PAŞA)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/ahsenu-l-kasas-sirri-pasa. [Erişim Tarihi: 27 Nisan 2025].


Benzer Eserler

# Madde Yazar Madde Yazarı İşlem
1 ÂSÂR-I HÂME-İ SIRRI PAŞA (SIRRÎ) Sırrî Paşa, Selim Sırrî Paşa, Girit-Kandiyeli Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
2 GALATÂT (SIRRÎ PAŞA) Sırrî Paşa, Selim Sırrî Paşa, Girit-Kandiyeli Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
3 MEKTÛBÂT-I SIRRÎ PAŞA (SIRRÎ PAŞA) Sırrî Paşa, Selim Sırrî Paşa, Girit-Kandiyeli Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Eren
Görüntüle
4 RÛH (SIRRÎ PAŞA) Sırrî Paşa, Selim Sırrî Paşa, Girit-Kandiyeli Akın ZENGİN
Görüntüle
5 DİVANÇE (VÂZIH) Mustafâ Vâzıh Araş. Gör. Giyasi BABAARSLAN
Görüntüle
6 MEVRİDÜ’L-VÜSÛL FÎ MEVLİDİ’R-RESÛL (İBRÂHÎM ZİKRÎ) İbrâhîm Zikrî Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal
Görüntüle
7 ED-DÜRERÜ'L-MÜNTAHABÂTÜ'L-MENSÛRE FÎ ISLÂHİ'L-GALATÂTİ'L-MEŞHÛRE / GALATÂT-I HAFÎD EFENDİ Hafîd, Mehmed Hafîd Efendi Doç. Dr. Ramazan Ekinci
Görüntüle
8 TARÎKÜ'L-İHTİSÂR Nûrî, Osman Hanyevî Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu
Görüntüle
9 TUHFETU SABRÎ AN-LİSÂNİ BULGARÎ Mehmed Sabrî Dr. Öğr. Üyesi Özkan Uz
Görüntüle
10 RAVZ-I VERD Şâkir, Ahmed Paşa Prof. Dr. Ramazan Sarıçiçek
Görüntüle
11 KENZ-İ FUSAHÂ (ABBAS KEMÂL EFENDİ) Abbas Kemâl Efendi, Kerküklü Diğer Öznur ÖZER
Görüntüle
12 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Abdülkerîm Abdî Efendi Prof. Dr. Beyhan KESİK
Görüntüle
13 MEVLİD (ABDÎ) Abdî Doç. Dr. Hasan Kaya
Görüntüle
14 DÎVÂN (ABDÎ) Abdî, Şarkîkarahisarlı Dr. Hacer SAĞLAM
Görüntüle